Νομίσματα, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα αλλάζουν μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Νομίσματα, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα αλλάζουν μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' σε επίσημη εμφάνισή της

AP

Η μονάρχης έφυγε και τώρα αρχίζουν οι αλλαγές.

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' (8 Σεπτεμβρίου 2022) φέρνει αναπόφευκτα αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Από αυτό θα επηρεαστούν όχι μόνο οι άνθρωποι με τους οποίους είχε στενή σχέση, δηλαδή τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που ήδη έχουν λάβει τους νέους τους τίτλους, αλλά ο θάνατός της συνεπάγεται αλλαγές σε πράγματα της καθημερινότητας.

Νομίσματα, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα

Ο λόγος που ο εκάστοτε βασιλιάς βρισκόταν ιστορικά πάνω σε νομίσματα ήταν ακριβώς για να μεγαλώσει τη δημοφιλία του. Στα 70 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ Β’ στον Βρετανικό Θρόνο, υπήρξαν συνολικά 5 διαφορετικές απεικονίσεις του πορτρέτου της, ένα από τη Mary Gillick (1952), ένα από τον Arnold Machin OBE (1968), ένα από τον Raphael Maklouf (1998), ένα από τον Ian Rank-Broadly (1998) και ένα από την Jody Clark (2015).

undefined

Όπως συνέβη και με τη μητέρα του, ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να βρεθεί στα νομίσματα, στα χαρτονομίσματα και στα γραμματόσημα. Το νόμισμα που κυκλοφορεί με το πορτρέτο της Ελισάβετ θα συνεχίσει να έχει ισχύ και από αυτό θα περάσουμε σε μία σταδιακή αντικατάστασή του με αυτό με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου. Οι τράπεζες και τα ταχυδρομεία θα συλλέγουν τα παλιά σχέδια, όμως, ήδη αρκετοί έχουν δηλώσει πως θα κρατήσουν κάποια παλιά για ενθύμιο της βασίλισσας.

Από τη Meghan μέχρι τη Ζωζώ, τα σχόλια στο Twitter για τον θάνατο της Ελισάβετ δε «συγχωρούν»

Πώς θα είναι τα νέα νομίσματα

Η παράδοση λέει ότι ο κάθε μονάρχης πρέπει να κοιτάζει στην αντίθετη κατεύθυνση για τον προκάτοχό του. Επομένως, στην προκειμένη περίπτωση, ο Κάρολος θα κοιτάζει στα αριστερά στα νομίσματα εφόσον η Ελισάβετ κοιτούσε δεξιά.

queen_elizabeth_coins.jpg

Η υπογραφή του Καρόλου

Η υπογραφή του Καρόλου, από εκεί που περιλάμβανε μόνο το όνομα «Charles», τώρα θα έχει και ένα «R» στο πλάι. Το εν λόγω «R» είναι από τη λατινική λέξη «Rex», που σημαίνει «βασιλιάς». Το ίδιο γράμμα είχε φυσικά και η Ελισάβετ στην υπογραφή της, κάτι που στη δική της περίπτωση ήταν από τη λέξη «Regina», δηλαδή «βασίλισσα».

Britain Royal Wedding

Η προσωπική σημαία

Ο Κάρολος θα πρέπει να έχει και μία προσωπική σημαία όταν στεφθεί βασιλιάς. Η Ελισάβετ, το 1960, υιοθέτησε μία ένα χρυσό γράμμα «Ε», το βασιλικό στέμμα, και γύρω – γύρω μία σειρά από λουλούδια. Αυτή χρησιμοποιούσε σε όποιο κτίριο έμενε, σε όποιο πλοίο ή αεροπλάνο επιβιβαζόταν και συχνά όποτε επισκεφτόταν την Κοινοπολιτεία.

queen_elizabeth_personal_flag.jpg

Πρίγκιπας Harry και Meghan Markle αποχαιρετούν τη βασίλισσα: Τα σενάρια μετά τον θάνατό της