«Ήταν η δύναμή μου»: H Ελισάβετ ακολούθησε τον Φίλιππο στην αιωνιότητα

Πατούλια Κατερίνα
«Ήταν η δύναμή μου»: H Ελισάβετ ακολούθησε τον Φίλιππο στην αιωνιότητα

74 χρόνια κοινής πορείας έζησε η βασίλισσα Ελισάβετ με τον αγαπημένο της Φίλιππο, μέχρι και το 2021 οπότε και ο Φίλιππος έφυγε από τη ζωή. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ, αμέσως μετά την κηδεία της, τη δέκατη ημέρα μετά τον θάνατό της, θα ενταφιαστεί μαζί με τους γονείς και την αδερφή της, στο Μνημείο του Βασιλιά Τζορτζ ΣΤ', στο Κάστρο του Windsor.

Η ταφή της βασίλισσας αναμένεται να γίνει μετά την κρατική κηδεία της Ελισάβετ στο Αβαείο του Westminster Abbey. Οι γονείς της, ο βασιλιάς Γεώργιος VI, ο οποίος πέθανε το 1952, η βασίλισσα Μητέρα, που πέθανε το 2002, καθώς και η αδερφή της Ελισάβετ, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η οποία επίσης πέθανε το 2002, έχουν κηδευτεί στο Μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ'.

Μετά την εξέλιξη αυτή, τα λείψανα του πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών τον Απρίλιο του 2021, θα μεταφερθούν από το Royal Vault στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο μνημείο του Βασιλιά Γεώργιου ΣΤ' δίπλα στην Ελισάβετ.

Ο δύσκολος τελευταίος χρόνος για την υγεία της βασίλισσας

Ο τελευταίος χρόνος της ζωής της, ήταν ο πιο δύσκολος για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο χρόνος αυτός κύλησε με την απώλεια του αγαπημένου της Φίλιππου να σκεπάζει όλες τις γιορτές και όλες τις χαρές.

«Αν και για πολλούς ανθρώπους είναι περίοδος μεγάλης ευτυχίας και χαράς, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι δύσκολα για εκείνους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτήν τη χρονιά, κατανοώ ιδιαιτέρως γιατί», είχε εξομολογηθεί on camera η Ελσιάβετ στο μήνυμά της τον Δεκέμβριο του 2021.

https://www.instagram.com/p/CX6PL8bpiVR

Η βασίλισσα είχε εμφανιστεί με κόκκινο φόρεμα, καθισμένη στο γραφείο δίπλα σε μία φωτογραφία της με τον Φίλιππο όπου κοιτάζονται χαμογελαστοί, τραβηγμένη το 2007 με την ευκαιρία της 60ής αδαμάντινης επετείου του γάμου τους και φορούσε την ίδια καρφίτσα από ζαφείρια που φορούσε και στον μήνα του Μέλιτος το 1947.

«Αν και μου λείπει, και λείπει και στην οικογένειά μου, ξέρω ότι θα ήθελε να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα», είπε η βασίλισσα Ελισάβετ εξηγώντας πως η οικογένειά της θα βιώσει τη χαρά της γιορτής παρά το ζεστό γέλιο που θα τους λείπει.

Οι πιο σημαντικές στιγμές της βασίλισσας Ελισάβετ στα 74 χρόνια γάμου με τον αγαπημένο της Φίλιππος.

#1. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο δούκας του Εδιμβούργου ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους το καλοκαίρι του 1947.

#2. Στις 20 Νοεμβρίου του 1947 το βασιλικό ζευγάρι παντρεύτηκε.

#3. Ο βασιλικός μήνας του μέλιτος. Λίγο μετά τον γάμο τους Ελισάβετ και Φίλιππος πήγαν μήνα του μέλιτος στη Μάλτα.

#4. Όταν έγιναν γονείς για πρώτη φορά. Η βασίλισσα Ελισάβετ έφερε στον κόσμο τον πρίγκιπα Κάρολο στις 14 Νοεμβρίου του 1948.

#5. Δύο χρόνια αργότερα, το 1950 η Ελισάβετ γέννησε τη μονάκριβη κόρη τους, την πριγκίπισσα Άννα.

#6. To 1953 η Ελισάβετ γίνεται βασίλισσα της Αγγλίας και ο Φίλιππος είναι πια σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ II.

#7. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1960 η Ελισάβετ και ο Φίλιππος γίνονται γονείς για τρίτη φορά με τον πρίγκιπα Ανδρέα, ενώ το 1964 γεννιέται το τέταρτο παιδί τους, ο πρίγκιπας Edward.

#8. Μετά τον γάμο τους, η βασιλομήτωρ έγραψε στον γαμπρό της ζητώντας τη διαβεβαίωσή του ότι θα «αγαπάει» την κόρη της. Εκείνος απάντησε ότι «ερωτεύτηκε εντελώς και ανεπιφύλακτα» και υποσχέθηκε ότι θα σταθεί δίπλα στη γυναίκα του ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί. Έμεινε πιστός στο λόγο του.

#9. Ο πρώτος ιδιωτικός γραμματέας του Φίλιππου, Michael Parker, είχε μιλήσει για την αγάπη που έτρεφε ο Φίλιππος στην Ελισάβετ:

«Μου είπε ότι η δουλειά του, πρώτη, δεύτερη και τελευταία, ήταν να μην απογοητεύσει ποτέ τη γυναίκα του». Εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη ναυτική σταδιοδρομία, και τον αγώνα για τα παιδιά του να φέρουν το επώνυμό του, Mountbatten, αντί για το επίσημο Windsor.

#10. Τον Νοέμβριο του 2020 ο Φίλιππος και η βασίλισσα γιόρτασαν την 73η επέτειο του γάμου τους. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος μοιράστηκαν μια νέα φωτογραφία με τους θαυμαστές για να σηματοδοτήσουν την 73η επέτειο του γάμου τους.

https://www.instagram.com/p/CHydDgpnJW9

Η μονάρχης και ο δούκας του Εδιμβούργου φωτογραφήθηκαν στο Oak Room στο Κάστρο του Windsor από τον βασιλικό αγαπημένο, Chris Jackson.

Στο γλυκό πορτρέτο, η Αυτού Μεγαλειότητα και ο δούκας, κοίταζαν μια κάρτα από τα εγγόνια τους, τον πρίγκιπα George, την πριγκίπισσα Charlotte και τον πρίγκιπα Louis.