Η κηδεία της Ελισάβετ έκανε ρεκόρ τηλεθέασης παγκοσμίως αλλά κανείς δεν χαίρεται στα δίκτυα

Πατούλια Κατερίνα
Η κηδεία της Ελισάβετ έκανε ρεκόρ τηλεθέασης παγκοσμίως αλλά κανείς δεν χαίρεται στα δίκτυα
PA

Η Ελισάβετ κατάφερε μετά θάνατον να κάνει ένα ακόμα ρεκόρ, εκείνο της τηλεθέασης παγκοσμίως. Όμως, τα Βρετανικά δίκτυα δεν χαίρονται και υπάρχει λόγος. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ, σε ένα ακόμα τηλεοπτικό ρεκόρ, ακόμα και μετά θάνατον. Η κηδεία της επί 70 χρόνια μονάρχη της Βρετανίας, κατάφερε στις 12 ώρες προβολής της, να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη με περισσότερα από 4,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους, να συντονίζονται για να πουν το τελευταίο αντίο στη Λίλιμπετ.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ελισάβετ έκανε ένα τηλεοπτικό ρεκόρ, μιας και η στέψη της, το 1953 είχε καταφέρει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον 27 εκατομμυρίων Βρετανών και πολλών ακόμα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

4,1 δισεκατομμύρια τηλεθεατές

Τέσσερις ημέρες μετά το λαϊκό προσκύνημα, οι Βρετανοί βγήκαν στους δρόμους για τη βασίλισσά τους με το BBC να μιλάει για περίπου 1 εκατομμύριο Βρετανούς στους δρόμους όπου πέρασε το φέρετρο.

Μέχρι σήμερα, πάντως, το ρεκόρ τηλεθέασης στη Βρετανία κατείχε η κηδεία της πριγκίπισσας Diana στις 6 Σεπτεμβρίου του 1997 με 32,1 εκατομμύρια άνθρωποι να συντονίζονται στη Βρετανία πριν 25 ολόκληρα χρόνια. Όσον αφορά την κηδεία της Ελισάβετ, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται πως συντονίστηκαν 19,7 εκατομμύρια από το BBC One και 11.7 εκατομμύρια από το ITV.

Όσον αφορά τα παγκόσμια νούμερα, μέχρι αυτή την ημέρα, η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα είχε συγκεντρώσει 3.6 δισεκατομμύρια τηλεθεατές από ολόκληρο τον πλανήτη, με τον γάμο του Harry με τη Meghan στις 19 Μαΐου 2018 να συγκεντρώνει 1,9 δισεκατομμύρια τηλεθεατές και τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2018, μεταξύ Γαλλίας και Κροατίας συγκέντρωσε 1,1 δισεκατομμύρια τηλεθεατών ενώ η κηδεία του Muhammad Ali το 2016 παρακολουθήθηκε από 1 δις ανθρώπων παγκοσμίως.

Αυτά τα νούμερα πάντως, θα κοστίσουν ακριβά στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών της Βρετανίας, ειδικά αυτές τις δύο ημέρες παύσης του προγράμματός τους μιας και η apriori συμφωνία με το Παλάτι προέβλεπε να μην υπάρχει διακοπή για διαφημίσεις.

queen.JPG

Άτομο που μίλησε στην Guardian, ανέφερε πως θα χαθούν εκατομμύρια εσόδων ενώ το κόστος των έξτρα σελίδων που εκδόθηκαν για τη βασίλισσα, θα ισοφαριστεί από όποια έσοδα παραπάνω πωλήσεων κι όλα αυτά στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία των Βρετανών.

Britain Royals

Τα λουλούδια και το χειρόγραφο γράμμα του βασιλιά Καρόλου στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ

Την παράσταση στη χτεσινή κηδεία της βασίλισσας, την παράσταση έκλεψε μια μικρή αράχνη. Καθώς βλέπαμε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, αυτό είχε στολιστεί με λουλούδια που διάλεξε ο ίδιος ο Κάρολος από τρεις βασιλικές κατοικίες. Τριαντάφυλλα κήπου, φθινοπωρινή ορτανσία, σέντουμ και ντάλιες έδιναν χρυσές, ροζ και burgundy αποχρώσεις. Ακόμα και λουλούδια από τη γαμήλια ανθοδέσμη της Ελισάβετ στον γάμο της με τον Φίλιππο.

«Κατόπιν αιτήματος του Βασιλιά, το στεφάνι περιέχει φύλλωμα δεντρολίβανου, αγγλικής βελανιδιάς και μυρτιάς (κομμένο από φυτό που καλλιεργήθηκε από τη μυρτιά στη γαμήλια ανθοδέσμη της Βασίλισσας) και λουλούδια σε αποχρώσεις του χρυσού, ροζ και βαθύ μπορντό, με πινελιές λευκού, κομμένες από τους κήπους των βασιλικών ιδιοκτησιών», εξήγησε ένα tweet από τη βασιλική οικογένεια.