Οι απαγορευμένες σκηνές - Τι ζητά ο Κάρολος να αφαιρεθεί από τα πλάνα της κηδείας της Ελισάβετ

Κατερίνα Μπούσιου
Οι απαγορευμένες σκηνές - Τι ζητά ο Κάρολος να αφαιρεθεί από τα πλάνα της κηδείας της Ελισάβετ

 (AP Photo/Jon Super, Pool)

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Γιατί δεν θα υπάρχουν στα αρχεία των καναλιών και στα social media συγκεκριμένες σκηνές της κηδείας της Ελισάβετ; Το παλάτι, ο νέος βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική οικογένεια ζήτησαν να αφαιρεθούν. 

Μιλώντας με τηλεοπτικά δεδομένα, 7,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν πριν από λίγες μέρες live την κηδεία της Ελισάβετ, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Άν ανήκεις σε αυτούς, από εδώ και στο εξής θα πρέπει να έχεις καλή μνήμη για να ανακαλείς κάποιες συγκεκριμένες ανθρώπινες στιγμές της τελετής. Γιατί εφεξής δεν θα υπάρχουν πουθενά, ούτε σε ιντερνετικές πλατφόρμες ούτε σε social media. Η βασιλική οικογένεια ζήτησε να αφαιρεθούν.

Τέλος στα δάκρυα και στις πιο emotional στιγμές

Για όλους εμάς η κηδεία της Ελισάβετ ήταν ένα γεγονός με ιστορική σημασία, αλλά για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ήταν διαφορετικά τα κριτήρια. Δεν έχασαν ένα αγαπημένο μέλος τους απλά, αλλά και την αρχηγό του κράτους τους. Κατά τα βρετανικά αυστηρά πρότυπα, υπήρξε συγκεκριμένος κώδικας στην συμπεριφορά τους στην τελετή και το είδαμε όλοι ξεκάθαρα αυτό. Όμως υπήρχε και ο ανθρώπινος παράγοντας. Είδαμε για παράδειγμα την κόρη της Kate και του William, Charlotte να κλαίει καλύπτοντας με τα χέρια της το πρόσωπό της, τον βασιλιά Κάρολο να δακρύζει, όπως και την Meghan με τον Harry αλλά και τον πρίγκηπα Andrew. Είδαμε. Αλλά δεν θα ξαναδούμε.

charlotte_kideia6.jpg

Κηδεία βασίλισσας: Tα πριγκιπόπουλα μονοπώλησαν τo κοινό και ειδικά η πριγκίπισσα Charlotte

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, αυτές τις σκηνές και παρόμοιές τους δεν θα τις ξαναδούμε. Η βασιλική οικογένεια και το Παλάτι, εις γνώση του βασιλιά Κάρολου, ζήτησε από το κρατικό κανάλι BBC, αλλά και με τα ιδιωτικά Sky News και το ITV, να αφαιρεθούν από τα αρχεία τους και να σβηστούν από ιντερνετικές πλατφόρμες (όπως το You Tube), τα επίσημα sites τους και τα social media, 5 συγκεκριμένες σκηνές, συναισθηματικού χαρακτήρα, από την στιγμή που ξεκινά η τελετή στο Westminster, μέχρι την λήξη της με την κηδεία στο Windsor. Και ανάμεσά τους είναι αυτές οι προσωπικές στιγμές που σας αναφέραμε. Μερικά από αυτά τα πλάνα τα είδαμε φευγαλέα και πολύ περισσότερο αποτυπώθηκαν από τα διεθνή πρακτορεία που έστειλαν φωτογραφικό υλικό.

Britain Royals Funeral

(AP Photo/Martin Meissner, Pool)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρχε σαφή εντολή για την τηλεοπτική κάλυψη. Καμία εκδήλωση θλίψης, δάκρυ ή άλλη έκφραση πόνου δεν θα πρέπει να φαίνεται στα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Και οι κάμερες και οι σκηνοθέτες του BBC έπρεπε να είναι alert και να αλλάζουν πλάνα, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε. Δεν ήταν εύκολο για αυτό αν παρατηρήσετε ποτέ μία κάμερα δεν εστίζεσαι στα πρόσωπα για αρκετή ώρα. Όπως για παράδειγμα και η σκηνή στην κηδεία στο Windsor όπου είδαμε ελάχιστα δευτερόλεπτα, το φέρετρο να κατεβαίνει με ηλεκτρικό μηχανισμό στην κρύπτη για την ταφή και ξαφνικά μετά από ένα γενικό πλάνο, είδαμε απλά το πάτωμα και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να πηγαίνουν πίσω από το ιερό του ναού στον ειδικό χώρο που είναι το βασιλικό κενοτάφιο.

https://www.instagram.com/p/Ci5aaWdsFFH

Φυσικά ανάμεσα στις σκηνές που θα κοπούν και δεν θα ξαναδούμε - παρά μόνο σε φωτογραφίες - είναι η σκηνή της συγκινημένης Meghan αλλά και εκείνη του Harry και του πρίγκιπα Andrew. Αλήθεια δεν σου φάνηκε υπερβολικό όλο αυτό;

https://www.instagram.com/p/CisiXdsj41B

Σήμερα ωστόσο ανακοινώθηκε και επίσημα η αιτία θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ και όσα γράφονται στο πιστοποιητικό θανάτου της. Η οποία απεβίωσε στο Balmoral, το μεσημέρι της 8ης Σεπτεμβρίου, στις 15.02 ακριβώς. Η είδηση θανάτου της καθυστέρησε να μεταδοθεί από το BBC για τρεις ώρες όπως βλέπουμε, (18.30 ώρα Αγγλίας, 20.30 ώρα Ελλάδας) μέχρι να ενημερωθεί η οικογένειά της και να βρίσκονται όλοι στο κάστρο. Όσο για την αιτία του θανάτου της, μην περιμένεις λεπτομέρειες. Η μεγάλη ηλικία (old age) όπως αναφέρει το βρετανικό Hello.