Η έκπληξη της στέψης Καρόλου: Το Twitter αντιδρά στη βασίλισσα Καμίλα και θυμάται την Diana

Κατερίνα Μπούσιου
Η έκπληξη της στέψης Καρόλου: Το Twitter αντιδρά στη βασίλισσα Καμίλα και θυμάται την Diana

 (Justin Setterfield/Pool Photo via AP)

Justin Setterfield

Οι αλλαγές λίγο πριν την τελετή και τα παράδοξα. Η βασιλική οικογένεια αναβαθμίζεται και αυτό σίγουρα μετά τη στέψη του Κάρολου δεν θα αρέσει στον γιο του Harry. Οι αλλαγές λίγο πριν την τελετή. 

Για την Βρετανία, τις χώρες της Κοινοπολιτείας αλλά και για αρκετές χώρες του πλανήτη, η σημερινή ενθρόνιση του Κάρολου του Γ' είναι ένα σημαντικό γεγονός. Από εκείνα που μέχρι σήμερα βλέπαμε σε ιστορικά ντοκιμαντέρ και είναι πρωτόγνωρο για χώρες όπως η δική μας.

https://www.instagram.com/p/Cr4IUGJJ8DX

7 μήνες μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ ο πρωτότοκος γιος της ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μοναρχία και θα εκπλήξει μέχρι και την τελευταία στιγμή με τις αλλαγές που θα είναι ορατές στην στέψη του, σε ότι αφορά στα μέλη της οικογένειάς του.

Britain Coronation Preparations

Με τις φήμες των τελευταίων ωρών στα βρετανικά media να μιλούν ακόμη και για αναβάθμιση του τίτλου της Καμίλα σε βασίλισσα.

Το σίγουρο είναι πως από σήμερα αναβαθμίζονται στην οικογενειακή ιεραρχία όλα τα μέλη της δικής της οικογένειας με τα εγγόνια της να παίζουν ρόλο στη στέψη όπως και ο πρίγκιπας George και γιος του William.

Τα παράδοξα της τελετής και ο ρόλος του George, του Gus και του Louis Lopes

Ας ξεκινήσουμε με τα παράδοξα της στέψης του Κάρολου.

Καταρχάς το ποσό που θα χρειαστεί να καλύψει το βρετανικό δημόσιο, δηλαδή οι πολίτες, θα ανέλθει στα 50 έως 100 εκατομμύρια λίρες. Ποσό αρκετά μεγάλο για την οικονομία της χώρας. Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που η βασιλική οικογένεια θα είναι τόσο μεγάλο βάρος για την Βρετανία, αν υπολογίσεις πως η κηδεία της Ελισάβετ κόστισε μόνο τα 7,5 εκατομμύρια λίρες.

Η βασιλική οικογένεια καλύπτει τα έξοδά της μόνο σε περιπτώσεις γάμων των μελών της.

https://www.instagram.com/p/CrmC5bstTCe

Το δεύτερο, αφορά στην τελετή της στέψης.

Από τον Μάρτιο, έγινε ειδική τελετή στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για να μεταφερθεί λάδι από τον ναό της Αναστάσεως, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί στην θρησκευτική τελετή ειδικά για τον νέο βασιλιά.

Μπορεί να είναι διαφορετικό το θρησκευτικό δόγμα, αλλά γίνονται εξαιρέσεις λόγω της βασιλικής του ιδιότητας.

Θα υπάρξουν έξι στάδια κατά την τελετή στο Westminster Abbey που αφορούν στην στέψη του Κάρολου.

Είναι η αναγνώριση (ως νέος βασιλιάς και αρχηγός της εκκλησίας), ο όρκος του ίδιου προς το έθνος και την Κοινοπολιτεία, το χρίσμα, η επενδυτική (ο μανδύας και το στέμμα) η ενθρόνιση (με το στέμμα και το σκήπτρο στο χρυσό θρόνο) και το αφιέρωμα (οι ευχές της εκκλησίας για το βασιλιά και οι επίσημοι λόγοι).

Από τα άτομα που θα έχουν συμβολική εμφάνιση στην τελετή θα είναι σίγουρα ο πρίγκιπας George, γιος του William και της Κate, δεύτερος στη διαδοχή του θρόνου, ο οποίος θα ακολουθεί τον πατέρα του και τον βασιλιά και θα μπορεί να κρατήσει ένα κομμάτι του μανδύα του Kάρολου σε μία κίνηση σεβασμού και υποταγής.

Ρόλο στην πρώτη σειρά θα έχουν και η αδελφή του Charlotte και ο μικρότερος Louis, ενώ η μεγάλη έκπληξη αφορά στα εγγόνια της Καμίλα και παιδιά της κόρης της, Laura.

O 13χρονoς Gus και ο δίδυμος αδελφός του Louis Lopes, θα βρίσκονται πίσω από τη γιαγιά τους κρατώντας συμβολικά επίσης τον δικό της μανδύα, σύμφωνα με την βρετανική έκδοση του περιοδικού Hello.

Στην δεύτερη σειρά θα βρίσκονται τα άλλα δύο εγγόνια της από τον γιο της Τοm, η 15χρονη Lola και ο 13χρονος Freddie.

https://www.instagram.com/p/CmUi4Z5tx9B

Όλα τα μέλη της οικογένειας της αναβαθμίζονται κατά τη στέψη και μετά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διεκδικούν θέση στη διαδοχή. Αυτό σίγουρα δεν θα αρέσει καθόλου στον Ηarry που δεν έχει εκφράσει τα καλύτερα συναισθήματα για τη σύζυγο του πατέρα του.

Η μεγάλη έκπληξη με την Καμίλα και την αλλαγή του τίτλου της

Από χθες κάνει το γύρο των βρετανικών μέσων η είδηση, πως η Καμίλα από βασιλική σύζυγος (τίτλο που άφησε παρακαταθήκη για εκείνη η βασίλισσα Ελισάβετ) θα ονομαστεί ως βασίλισσα.

Σύμφωνα πάλι με το βρετανικό Hello έχει συνταχθεί ήδη βασιλικό διάταγμα νέου διορισμού για τον τίτλο της ο οποίος θα ισχύει μετά τη στέψη.

https://www.instagram.com/p/CrvDNG4Mt5Z

Ο νέος τίτλος θα πρέπει να αναφέρεται σε κάθε επίσημη τελετή της εκκλησίας, αλλά και στα επίσημα έγγραφα και στις προσφωνήσεις. Δεν αντικατροπτίζει ωστόσο ρόλο εξουσίας, σύμφωνα με την ιεραρχία που υπάρχει στον οίκο των Windsor, σε περίπτωση αδυναμίας ή ασθένειας του Κάρολου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Σε αυτή την περίπτωση προηγείται ο William.

Όπως ήταν φυσικό, το Twitter αντέδρασε στην αλλαγή του τίτλου της Καμίλα από σύζυγος βασίλισσα όπως τον είχε ορίσει η Ελισάβετ σε βασίλισσα Καμίλα και θυμάται την Diana, η οποία κατά τους fans του Παλατιού έπρεπε να γίνει βασίλισσα.

O τίτλος Consort θα σταματήσει να χρησιμοποιείται για την 75χρονη Καμίλα αμέσως μετά τη δική της ιδωιτική τελετή στέψης.