Αποκαλύπτοντας την άγνωστη ιστορία για την απειλή δολοφονίας ενάντια στην Βασίλισσα Ελισάβετ

Αποκαλύπτοντας την άγνωστη ιστορία για την απειλή δολοφονίας ενάντια στην Βασίλισσα Ελισάβετ

Ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν μαζί με την Βασίσλισσα Ελισάβετ Β' τη δεκαετία του '80.

AP1983

Νέα έγγραφα του FBI αποκαλύπτουν πιθανή απειλή δολοφονίας κατά της βασίλισσας Ελισάβετ Β' κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ το 1983.

Έγγραφα του FBI που ήρθαν στο φως αποκαλύπτουν πως η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο όταν πήγε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '80.

Πρώτο Πάσχα χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ & οι royals ήδη έχουν σχεδιάσει πώς θα περάσουν τις γιορτές

Παραλίγο θύμα δολοφονίας θα ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ όταν πήγε στις ΗΠΑ το 1983 - Τα έγγραφα του FBI

Πρόσφατα δημοσιευμένα έγγραφα του FBI ρίχνουν φως σε μια πιθανή απειλή δολοφονίας που αντιμετώπισε η βασίλισσα Ελισάβετ Β' κατά την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1983.

Τα αρχεία, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τον θάνατο της βασίλισσας πέρυσι, αποκαλύπτουν τις ανησυχίες του FBI σχετικά με τις απειλές του IRA και τις προσπάθειές του να διασφαλίσει την ασφάλεια της μονάρχη κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της.

basilissa-elisabet-HPA-03.jpg

Η Βασίλισσα Ελισάβετ μαζί με την Νάνσυ Ρήγκαν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ένας αστυνομικός στο Σαν Φρανσίσκο ειδοποίησε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για ένα τηλεφώνημα που έλαβε από έναν άνδρα που είχε γνωρίσει σε μια ιρλανδική παμπ.

Ο άνδρας εξέφρασε την επιθυμία του για εκδίκηση, ισχυριζόμενος ότι η κόρη του είχε σκοτωθεί στην Βόρεια Ιρλανδία από σφαίρα από καουτσούκ.

Η απειλή αυτή έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 1983 - περίπου έναν μήνα πριν από την επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' και του συζύγου της Πρίγκιπα Φίλιππου στην Καλιφόρνια. "Θα επιχειρούσε να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα το έκανε είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate πάνω στο Βασιλικό γιοτ Britannia όταν θα έπλεε από κάτω, είτε θα επιχειρούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Yosemite", αναφέρεται στο έγγραφο.

Ως απάντηση στην απειλή, η Μυστική Υπηρεσία σκόπευε τη γέφυρα Golden Gate μέχρι να περάσει. Όσο για το Yosemite, παραμένει ασαφές ποια συγκεκριμένα μέτρα ελήφθησαν, γιατί η επίσκεψη συνεχίστηκε όπως είχε προγραμματιστεί. Το FBI δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις συλλήψεις που έγιναν σε σχέση με την απειλή αυτήν.

Τα πρώτα Χριστούγεννα μετά τον θάνατο της Ελισάβετ θα είναι διαφορετικά

Τα έγγραφα, η Βόρεια Ιρλανδία και η Βασίλισσα

Το πακέτο εγγράφων αποτελείται από 102 σελίδες και αναρτήθηκε στην Vault ιστοσελίδα του FBI, η οποία έγινε διαθέσιμη τέθηκε στο κοινό μετά από αίτημα αρκετών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τον νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης. Τα αρχεία αναδεικνύουν τις αυξημένες εντάσεις γύρω από τις κρατικές επισκέψεις της στις ΗΠΑ, ιδίως κατά τη διάρκεια των ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ένα από αυτά τα έγγραφα αναφέρεται σε ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Νέα Υόρκη το 1976. Τότε, ένας πιλότος έλαβε κλήση επειδή πέταξε ένα μικρό αεροπλάνο πάνω από το Battery Park, το οποίο έφερε μια πινακίδα που έγραφε "Αγγλία, φύγε από την Ιρλανδία".

Τα αρχεία επίσης αποδεικνύουν τη συνεχή προσπάθεια του FBI όσον αφορά πιθανές απειλές κατά της βασίλισσας. Ειδικά με τη δολοφονία του δεύτερου εξαδέλφου της, Λόρδου Mountbatten, σε βομβιστική επίθεση του IRA το 1979, οι ανησυχίες είχαν φουντώσει εκείνη την περίοδο.

Πριν από μια προσωπική επίσκεψη της βασίλισσας στο Κεντάκι το 1989, ένα εσωτερικό σημείωμα του FBI υπογράμμιζε τη συνεχή απειλή επιθέσεων του IRA, αναφέροντας ότι "η πιθανότητα απειλών κατά της Βρετανικής Μοναρχίας είναι πάντα παρούσα".

Το υπόμνημα ζητούσε από την Βοστώνη και την Νέα Υόρκη να παραμείνουν σε επιφυλακή για τυχόν απειλές του IRA κατά της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και να μεταφέρουν αμέσως τις πληροφορίες στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

Ενώ τα αρχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες, το FBI ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα αρχεία που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, χωρίς να προσδιορίσει χρονοδιάγραμμα για τη δημοσιοποίησή τους.

Τα έγγραφα χρησιμεύουν ως υπενθύμιση των επίμονων ανησυχιών για την ασφάλεια γύρω από τις επισκέψεις της αείμνηστης βασίλισσας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως κατά τη διάρκεια των ταραχών και των δραστηριοτήτων του IRA.

Η μάχη της Ελισάβετ με τον καρκίνο και η μεγάλη θλίψη