O Danilo από την Ρώμη μας γράφει:«Mάθετε από την Ιταλία και προφυλαχθείτε»

Ερμιόνη Σαρρή
O Danilo από την Ρώμη μας γράφει:«Mάθετε από την Ιταλία και προφυλαχθείτε»

Η Ιταλία στέλνει το δικό της μήνυμα για όλο αυτό. #Μενουμε_σπίτι

Την Έφη Αναστασοπούλου μπορεί να τη γνώρισες μέσω της περσινής της συμμετοχής στο My Style Rocks, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μάθεις ότι είναι ένα κορίτσι που αγαπά πολύ τη μόδα και έχει ζήσει αρκετά χρόνια στην Ιταλία.

Χαζεύοντας ένα πρωινό στο Instagram, η δική της ανάρτηση μου τράβηξε την προσοχή. Έγραφε ένα πολύ συγκινητικό κείμενό για όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στην χώρα που έχει ζήσει και φυσικά για όσα τις μεταφέρουν φίλοι και γνωστοί που ακόμη μένουν εκεί.

Η Έφη είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο λόγω του fashion week και μας μεταφέρει τι ακριβώς είδε εκεί αλλά και όσα τις εξομολογούνται φίλοι της. Μάλιστα, με έφερε σε επαφή όχι μόνο με τον φίλο της τον Γιάννη που εργάζεται στο Μιλάνο αλλά και με τον Danilo Crastolla, που εργάζεται ως δικηγόρος στη Ρώμη σε διεθνείς υποθέσεις αλλά συνεργάζεται και με διάφορες εταιρείες στην Ελλάδα.

Έφη, επέστρεψες πρόσφατα από το Μιλάνο. Όταν είδες τα κρούσματα να αυξάνονται σχετικά γρήγορα και μερικά να σχετίζονται με το Fashion Week, φοβήθηκες; Ανησύχησες;

Όταν επέστρεψα από το Μιλάνο πριν σχεδόν είκοσι ημέρες ,όπου είχα παρευρεθεί ως καλεσμένη μοντέλο - fashion blogger στις επιδείξεις μόδας και τα fashion presentations των σχεδιαστών της Ιταλικής εβδομάδας μόδας -Camera moda ,ακολούθησα πίστα τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας,του υπουργείου υγείας της Ελλάδας και της Ιταλίας . Δεν είχα κανένα σύμπτωμα,τηλεφώνησα όμως στον εθνικό οργανισμό δημόσιας υγείας και μου συνέστησε να μείνω σπίτι ,πράγμα που έκανα για δυο εβδομάδες. Απέφυγα συναθροίσεις και έλαβα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία την δίκη μου ,της οικογένειάς μου και των συμπολιτών μου.

Η πρόληψη και η ατομική ευθύνη είναι υποχρέωση όλων μας.

Ζούσα στο Μιλάνο για έξι συναπτά έτη ,εργαζόμουν με πολύ γνωστά fashion brands όπως Blumarine ,Giorgio Armani ,Dolce&Gabbana ,Fabiana Filippi ,Maryling ,Brunello Cucinelli κλπ ,ενώ μετέπειτα έκανα το μεταπτυχιακό μου στο πανεπιστήμιο Venice international university στον τομέα καθώς εργάζομαι ως European project manager και σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων με δήμους ,Μκο και πανεπιστήμια της Ελλάδας,της Ιταλίας και της Ευρώπης .Για μένα η Ιταλία είναι σαν δεύτερη πατρίδα μου και θλίβομαι για όλη την κατάσταση αυτή που επικρατεί .Αγάπησα και αγαπώ αυτήν την χώρα,τον σεβασμό ,την κουλτούρα και την ποιότητα που εκπέμπει .Οι άνθρωποι της διακατέχονται από ευγένεια,ήθος και πολιτισμό.

Τι σου λένε οι δικοί σου άνθρωποι για την κατάσταση εκεί; Οι πόλεις έχουν μετατραπεί σε «πόλεις φαντάσματα»;

Οι φίλοι και οι φίλες μου από την Ιταλία είναι φοβισμένοι ακόμη και πλέον όλοι βρίσκονται σπίτι σε μια τυπική μορφή καραντίνας ακολουθώντας πίστα τις οδηγίες της ιταλικής κυβέρνησης .Παραμένουν κλειστά τα σχολεία ,τα πανεπιστήμια ,οι δημόσιες υπηρεσίες.

Ακυρωθήκαν οι γάμοι και οι κηδείες ως τις 3 Απριλίου ,τα καταστήματα έχουν κλείσει και ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte έχει πάρει πλέον τα κατάλληλα αυστηρά μέτρα .Οι πόλεις έχουν μετατραπεί όντως σε φαντάσματα αλλά είναι η καλύτερη δυνατή λύση για την προστασία ,την πρόληψη και την ασφάλεια των πολιτών και των ευπαθών ομάδων.

Όπως θα έχετε δει και εσείς στην τηλεόραση, πλέον οι Ιταλοί βγαίνουν στα μπαλκόνια τους στις έξι το απόγευμα και τραγουδούν. Έτσι ενθαρρύνει ο ένας τον άλλον.

Μπορείς να μας μεταφέρεις λίγο το κλίμα από όλα αυτά που σου γράφουν ή σου λένε τα τελευταία 24ωρα οι φίλοι σου από εκεί;

Υποφέρω πραγματικά που βλέπω όλη αυτήν την δύσκολη κατάσταση στην Ιταλία αλλά θεωρώ ότι θα ανακάμψει σύντομα . Πλέον απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος από τις περιφέρειες της Lombardia ,Piemonte ,Emiglia Romagna ,Veneto που έχουν τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους από τον coronavirus -covid 19 .Επιπλέον ,ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς και από την Βόρεια Ιταλία αλλά και πτήσεις αεροπορικών εταιρειών προς και από την Ιταλία.

Εμφανίστηκαν σημάδια αισχροκέρδειας όπου η μια μάσκα στα φαρμακεία κοστίζει 15€ ,έκλεισαν όλα τα καταστήματα πλέον με απόφαση του πρωθυπουργού της Ιταλίας κυρίου Giuseppe Conte .

Επιπλέον ,τα θέατρα ,τα σχολεία ,τα πανεπιστήμια ,οι εκκλησίες ,τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά .

Πανευρωπαϊκά συνέδρια ακυρώθηκαν ,που είχαμε διοργανώσει εδώ και μήνες με δήμους της Ιταλίας ,που συνεργάζομαι ως European project manager.

Οι ιταλικοί οίκοι μόδας ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τις αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης και τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει και έκλεισαν με την σειρά τους και τα καταστήματα .

Πλέον είναι μόνο ανοιχτά τα super markets και τα φαρμακεία.Η οικονομία της έχει πληγεί ανεπανόρθωτα αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον .

Ευελπιστώ ότι η Ιταλία και η οικονομία της θα ανακάμψει μετά από αυτή την δύσκολη κατάσταση ,θα επανέλθει η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πολιτών.

Πολλά περιστατικά εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο. Τι συνέβη με τις ακυρώσεις όσο ήσουν και εσύ εκεί;

Τις πρώτες μέρες κατά την διάρκεια της εβδομάδας μόδας στο Μιλάνο ,η ζωή κυλούσε κανονικά ,βέβαια με λιγότερη κίνηση από τις προηγούμενες φορές και τα προηγούμενα fashion weeks. Από το 2013 που παρευρέθηκα την πρώτη φορά ,φέτος ήταν η χρόνια με τον λιγότερο κόσμο.

Όλα έβαιναν φυσιολογικά -ήρεμα ως το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκε η αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών σε λίγες ώρες .

Με ειδοποίησαν τότε από το γραφείο τύπου του Giorgio Armani και της Laura Biagiotti που ήμουν καλεσμένη τα εξής :

Ο σχεδιαστής Giorgio Armani ανακοίνωσε ότι το fashion show fall winter2021 θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και θα γίνει live μετάδοση μόνο στα social media και στο site της camera moda (ιταλικής εβδομάδας μόδας ),θεώρησε ότι οι πολίτες πρέπει να ασφαλείς και προστατευμένοι .

Έπειτα και η Laura Biagiotti ανακοίνωσε το ίδιο.

Επίσης ο κύριος Giorgio Armani δώρισε 1.250.000 για το νοσοκομείο του Μιλάνο και της Ρώμης .

Ανάλογες κινήσεις έκαναν ο οίκος Dolce &Gabbana και ο οίκος κοσμημάτων Bulgari χωρίς να έχει αναφερθεί το ακριβές ποσό δωρεάς .

Τι μας έγραψε από την Ρώμη ο Danilo

Μπορείς να μου περιγράψεις τις συνθήκες διαβίωσης τα τελευταία 24ωρα στην Ρώμη;

Είναι κάτι παράξενο που δεν είχαμε ξαναζήσει ποτέ. Η Ρώμη (όπως και κάθε πόλη στην Ιταλία) φαίνεται μια πόλη φάντασμα . Όλες οι κύριες δραστηριότητες έχουν σταματήσει και δεν επιτρέπεται καν να βγει κάποιος έξω, αλλά μόνο για να πάει στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο ή το παντοπωλείο κλπ! Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είναι στο σπίτι, εργάζονται από εκεί και αν πρέπει να πάνε κάπου για λόγους εργασίας πρέπει να έχουν μαζί τους κάποιο έγγραφο που να το αποδεικνύει. Γενικώς, για να κινηθούμε για κάποιο λόγο θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από την αστυνομία ή τις δημόσιες αρχές.

rwmi queengr

Πιστεύεις πως οι κάτοικοι της Ρώμης είναι φοβισμένοι;

Oι κάτοικοι της Ρώμης μένουν στο σπίτι. Δεν έχουμε άλλη επιλογή άλλωστε. Είμαστε ήρεμοι, αλλά ταυτόχρονα σε ένταση, επειδή αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάτι αόρατο. Ακολουθούμε όλους τους κανόνες και τις οδηγίες για να είμαστε ασφαλείς.

Έχεις κάποιον δικό σου που έχει διαγνωστεί με τον ιό;

Eυτυχώς, κανείς από την οικογένειά μου ή τους φίλους μου δεν έχουν διαγνωστεί με τον ιό. Μπορώ να πω ότι όλοι οι Ιταλοί είναι αγχωμένοι, όχι τόσο φοβισμένοι. Είμαστε δυνατοί άνθρωποι και δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή. Πιστεύω ότι το ιταλικό σύστημα υγείας από το Μιλάνο, τη Λομβαρδία, το Βένετο έδειξε τις μεγάλες ικανότητές του, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ότι, παρά τον μεγάλο αριθμό ασθενών, βρισκόμαστε σε καλά χέρια. Είμαστε τόσο υπερήφανοι για τη χώρα μας και αντιμετωπίζουμε αυτό τον ιό με βαθιά αισιοδοξία. Η Ιταλία θα γίνει και πάλι η χώρα που όλος ο κόσμος γνωρίζει.

Θεωρείς πως η Κυβέρνηση έχασε αρχικά τον έλεγχο; Έπρεπε να έχει πάρει αυστηρά μέτρα νωρίτερα για τους πολίτες;

Ειλικρινά μιλώντας νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί κανείς τέτοιες καταστάσεις. Ο ιταλικός λαός, όπως και ο ελληνικός, και όλοι οι άνθρωποι από χώρες της ΕΕ δεν έχουν συνηθίσει ποτέ σε τέτοιους περιορισμούς. Δεν είναι εύκολο να σταματήσει κάποιος και να κλείσει τα πάντα, επειδή θα πρέπει να εξετάσει επίσης τα οικονομικά ζητήματα, την "ελευθερία" κλπ κλπ. Η Κυβέρνηση είχε ίσως τέτοια καθυστέρηση στις αποφάσεις της, λόγω όλων αυτών των παραπάνω ζητημάτων και ίσως κανείς δεν σκέφτηκε ότι αυτός ο ιός θα μπορούσε να αυξήσει την επίδρασή του τόσο γρήγορα. Πιστεύω ότι όλες οι ξένες χώρες θα μπορούσαν να διδαχθούν από αυτό που συνέβη στην Ιταλία και στη συνέχεια να είναι σε θέση να επιταχύνουν οποιεσδήποτε αποφάσεις για να αποφύγουν κάτι παρόμοιο που πάθαμε στην Ιταλία. Έτσι, κατά συνέπεια από την εμπειρία μου αυτή, θα μπορούσα να πω ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να μείνετε στο σπίτι από τώρα και να μην παρασύρεστε. Θα είναι πραγματικά χρήσιμο να αποφευχθεί η πιθανή εξάπλωση του ιού αυτού.

aerodromio