Παναγιώτης Μπουγιούρης: «Είμαστε μάρτυρες μιας ηθικής και κοινωνικής επανάστασης»

Τσακιρίδου Χριστίνα
Παναγιώτης Μπουγιούρης: «Είμαστε μάρτυρες μιας ηθικής και κοινωνικής επανάστασης»

Ο δημοφιλής ηθοποιός μιλά αποκλειστικά στο Queen.gr και τη Χριστίνα Τσακιρίδου για τα νέα επαγγελματικά του βήματα, την πορεία του στην υποκριτική και για όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο του θεάματος.

Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο ταλαντούχους και επιτυχημένους ηθοποιούς της γενιάς του. Το βιογραφικό του σε τηλεόραση και θέατρο είναι εξαιρετικά πλούσιο ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις πιο αγαπητές σειρές της Ελληνικής τηλεόρασης. Ο τίτλος του ζεν πρεμιέ τον ακολουθούσε για χρόνια όμως εκείνος προτιμά να μιλά μέσα από τη δουλειά και το αστείρευτο ταλέντο του. Έχω την χαρά να τον γνωρίζω προσωπικά τα τελευταία χρόνια και οφείλω να ομολογήσω πως είναι ένας από τους πιο ταπεινούς, προσιτούς και θετικούς ανθρώπους με τους οποίους έχω συναναστραφεί από τον χώρο του θεάματος. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται μακριά από τη χώρα μας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ωστόσο δεν αρνήθηκε να μας αφιερώσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του και τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό.

Παναγιώτη μετράς φέτος περισσότερα από 20 γεμάτα χρόνια στην υποκριτική ενώ βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή στο Ιράν για μια μεγάλη παραγωγή. Πώς θα χαρακτήριζες την μέχρι τώρα πορεία σου;

Αισθάνομαι πολύ γεμάτος αλλά η ανάγκη για διαρκή αναζήτησή δεν σταματάει. Όλες οι επιλογές του ηθοποιού συνθέτουν ένα «γλυπτό», την καλλιτεχνική ταυτότητα του ηθοποιού και αυτή διαρκώς εξελίσσεται. Το γλυπτό αυτό έχεις ανάγκη διαρκώς να το τελειοποιείς, να του προσθέτεις λεπτομέρειες και να το αναπτύσσεις. Σίγουρα είμαι πολύ ανήσυχος άνθρωπος και καλλιτέχνης και δεν θέλω να με καθορίζει ένα πράγμα αλλά μια πληθώρα πραγμάτων.

mpougiouris5

Έχεις συμμετάσχει σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες σειρές της Ελληνικής τηλεόρασης. Ξεχωρίζεις κάποια και αν ναι γιατί;

Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι τις ξεχωρίζει ο κόσμος και ο κάθε φίλος που θα μου μιλήσει στο δρόμο ή στο θέατρο, θα μου εκφράσει τη δική του προτίμηση για έναν ρόλο που έχω παίξει ή μια σειρά που έχω λάβει μέρος.

Τα τελευταία χρόνια έχεις επικεντρωθεί στο θέατρο ενώ παράλληλα διδάσκεις υποκριτική σε νέους ηθοποιούς. Πώς βιώνεις αυτόν τον νέο ρόλο και τι σημαίνει για εσένα;

Όχι δεν είναι αλήθεια, πάντα ήμουν παρών στο θέατρο ανελλιπώς, απλώς απέφευγα τις μεγάλες και προβεβλημένες παραγωγές, προτιμούσα πιο μικρά «σχήματα» και χώρους με κυριότερο κίνητρο τη συνάντηση με ταλαντούχους συναδέλφους. Επιπλέον κάποιες χρονιές είχα την τιμή να συνεργαστώ με την Κρατική Σκηνή της Κύπρου, τον περίφημο ΘΟΚ, σε σπουδαίες παραγωγές, οπότε ίσως ένας θεατής από την Ελλάδα να νόμισε ότι απείχα από το θέατρο. Όσον αφορά όμως τη διδασκαλία, πράγματι ήταν η πρώτη φορά που το επιχείρησα τα τελευταία χρόνια ύστερα από παρότρυνση και επιμονή του αγαπημένου μου συναδέλφου Στέλιου Καλαθά. Στόχος μου ήταν να μεταδώσω κομμάτια της δουλειάς μας, όπως τα έχω βιώσει και αρχειοθετήσει στην προσωπική μου ψυχική βιβλιοθήκη, παρά γενικότερες γνώσεις πάνω στην υποκριτική, που κάποιος μπορεί να βρει «λίγο,πολύ» παντού. Η ανταπόκριση από τα παιδιά ήταν συγκινητική και το αίσθημα της ικανοποίησης είναι πολύ μεγάλο όταν νιώθεις ότι έχεις προσφέρει ένα κλειδί σε ένα άνθρωπο για να ανοίξει δωμάτια του μυαλού του. Είναι κάτι που θέλω να συνεχίσω αλλά επιλεκτικά ώστε να έχω πάντοτε την ευχέρεια να προσφέρω κάτι καινούριο και όχι να επαναλαμβάνω κάτι προκατασκευασμένο.

mpougiouris4

Βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή στην Τεχεράνη όπου θα υποδυθείς τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Α' σε μια από τις πιο ακριβές παραγωγές της Ιρανικής τηλεόρασης. Πώς προέκυψε η συνεργασία και πώς νιώθεις γι' αυτό το νέο βήμα;

Είμαι συγκλονισμένος! Πράγματι είναι μια τεράστια παραγωγή όχι μόνο για τα Ιρανικά δεδομένα αλλά διεθνώς. Είναι μια ιστορική σειρά που βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα. Η πλοκή διαδραματίζεται στην Περσία και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της μέσης Ανατολής, κατά την περίοδο της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το λεγόμενο από τους ιστορικούς «Βυζάντιο». Για τον δικό μου ρόλο δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, ούτε καν αν είναι αυτός ο χαρακτήρας που ανέφερες, θα σου πω μόνο ότι είσαι πολύ κοντά και όντως είναι ιστορικό πρόσωπο. Μπορώ να σου πω όμως με βεβαιότητα πως το επίπεδο αποτύπωσης της εποχής, των κοστουμιών, των σκηνικών και των οπτικών εφέ είναι συγκλονιστικό και μακάρι να υπάρξει ενδιαφέρον προβολής και από Ελληνικό κανάλι.

mpougiouris6

Εδώ και λίγο καιρό ο καλλιτεχνικός χώρος βιώνει μια τεράστια κρίση ενώ είδαμε είδωλα να αποκαθηλώνονται εξαιτίας αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση. Τι έχεις να πεις για όλα αυτά; Έχεις δεχθεί κάποιο είδος παρενόχλησης στο ξεκίνημα της καριέρας σου;

Ναι φυσικά, κι έχω μιλήσει γι αυτό. Πιστεύω ότι είμαστε μάρτυρες μιας ηθικής και κοινωνικής επανάστασης, η οποία ξεκίνησε από τον καλλιτεχνικό χώρο μεν αλλά θα επηρεάσει βαθύτερα και εκτενέστερα όλον τον κοινωνικό ιστό. Όπως το «Πολυτεχνείο» ξεκίνησε ανύποπτα στον φοιτητικο χώρο αλλά οι δονήσεις του έφτασαν να επηρεάσουν όλη την μετέπειτα πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Σίγουρα δεν υπάρχουν οι ανάλογες εκρηκτικές συμπιέσεις αλλά είμαι πεπεισμένος ότι στις μέρες μας συντελείται ένα «τέλος εποχής» και η απαρχή μιας νέας. Έπρεπε να γίνει, να γυρίσει η σελίδα, απλώς τη στιγμή κατά έναν παράξενο τρόπο την επιλέγει πάντα η ιστορία και όχι οι άνθρωποι. Ίσως ο εγκλεισμός και η βραδύτητα της ζωής μας εξαιτίας του Κορονοϊού, μας έκανε να σκεφτούμε, να συνειδητοποιήσουμε και να αξιολογήσουμε κάποια πράγματα, που οι προηγούμενοι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας, μας αποσπούν ή μας εξωθούν σε έναν ανταγωνισμό που δεν αφήνει περιθώρια για συνεκτιμήσεις. Οφείλουμε να προχωρήσουμε και να αφήσουμε πίσω παλαιολιθικές νοοτροπίες σε όλα τα επίπεδα. Φέτος γιορτάζουμε 200 χρόνια από την επανάσταση που δημιούργησε το νεώτερο Ελληνικό κράτος, αυτό από μόνο του είναι οιωνός. Το κράτος μας χτίστηκε πάνω στο σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος», η σημαία μας επιλέχθηκε να έχει τον ίδιο αριθμό λωρίδων με τις συλλαβές του. Αυτό δεν αφορά μόνο το σώμα μας αλλά και την ψυχή μας. Οι πρακτικές και συμπεριφορές του παρελθόντος διατέλεσαν τον ρόλο τους και πρέπει να πεθάνουν.

mpougiouris3

Έχεις κάποιο απωθημένο στην επαγγελματική σου ζωή;

Ναι! Να μάθω Γαλλικά.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από σήμερα;

Να τα μιλάω απταίστως. Αστειεύομαι! Αισθάνομαι πολύ ακμαίος, νομίζω για όσα προαναφέραμε, κλείνει και για μένα προσωπικά μια «εποχή», ένας μεγάλος κύκλος και αισθάνομαι ότι το μέλλον μου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, ήδη έχουν μπει οι παρακαταθήκες.

mpougiouris1

Έχεις μετανιώσει για κάτι που έχεις κάνει ή που δεν έχεις κάνει;

Θα σου έλεγα ότι όποτε πάει να κουρνιάσει μια τέτοια σκέψη στο μυαλό μου, κάτι μέσα μου, μου λέει «προχώρα», «μην ασχολείσαι», το μέλλον είναι μπροστά. Γιατί ξέρεις, έχω την εντύπωση ότι συνήθως μας δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις από τις ενοχές που πάνε να μας επιβάλλουν κάποιοι άλλοι για τις επιλογές ή ακόμη χειρότερα για τις επιτυχίες μας, αλλά δεν θα τους περάσει. Τώρα για κάτι που δεν έχω κάνει, έχω μετανιώσει για ένα ταξίδι που δεν έκανα όταν το ήθελα. Στα είκοσι μου ήθελα να ταξιδέψω στο Θιβέτ. Σίγουρα μπορώ να το κάνω στο μέλλον αλλά θα είναι διαφορετικά.

Δες επίσης: O δημοσιογράφος και φίλος της Meghan Markle αποκαλύπτει πώς ζει η δούκισσα σήμερα

Πηγή φωτογραφιών: @buyurness