Δανάη Σκιάδη στο Queen.gr: «Είναι ευτυχία να δουλεύω με το σύζυγό μου είναι συναρπαστικό»

Κατερίνα Μπούσιου
Δανάη Σκιάδη στο Queen.gr: «Είναι ευτυχία να δουλεύω με το σύζυγό μου είναι συναρπαστικό»

Η μητρότητα, το θέατρο και η τηλεόραση, η ρώσικη καταγωγή, αλλά και η νέα ταινία «Καλάβρυτα 1943» στην οποία πρωταγωνιστεί και έχει ήδη συζητηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα.  

Η ηθοποιός Δανάη Σκιάδη μιλά τρείς γλώσσες, έχει καταγωγή που χάνεται στα βάθη του χρόνου από τη μακρινή Ρωσία, έχει διδάξει θεατρική αγωγή και είχε κάνει εντύπωση από το ξεκίνημά της ήδη στο θέατρο. Δημοφιλής για τη συμμετοχή της στην ταινία «Alter ego με τον Σάκη Ρουβά και πολύ αγαπημένη του κοινού και από τις τηλεοπτικές σειρές που έχει εμφανιστεί όπως στο «4» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, το «'Ονειρο ήταν» αλλά και τη σειρά «Κόκκινο νυφικό» στην οποία μάλιστα συνεργάστηκε με τον σύζυγο και πατέρα του παιδιού της Νικόλα Παπαγιάννη. Η Δανάη Σκιάδη λίγους μήνες μετά τη γέννησή του γιού της, επιστρέφει στον κινηματογράφο, ως πρωταγωνίστρια στην ταινία «Καλάβρυτα 1943» που μόλις κυκλοφόρησε και δημιούργησε ήδη μια μικρή....αναταραχή με τις κριτικές που ακούστηκαν, καθώς αφορά στην Σφαγή των Καλαβρύτων από τους Ναζί το 1943, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ιστορικά, θέμα.


https://www.instagram.com/p/CV5-TfNrU5-/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πως κρίνετε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και κάνουν κριτική για το αν είναι ακριβή τα ιστορικά γεγονότα όπως αναφέρονται στην ταινία;

Η ταινία δεν διεκδικεί τον τίτλο του ιστορικού τεκμηριωτή, αλλά ενός έργου τέχνης, που αντλεί από τη ζωή και καταγράφει τα γεγονότα με έναν τρόπο που δε μιλάει στη μνήμη, αλλά στο ασυνείδητο. Όταν τα τραύματα παραμένουν ανοιχτά, όπως η Σφαγή των Καλαβρύτων - ένα έγκλημα που ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί- είναι φυσικό και απόλυτα δικαιολογημένο, να αποτελεί πεδίο έντασης. Είμαι σίγουρη πως όταν ο θεατής βγεί από την κινηματογραφική αίθουσα, καθόλου δε θα θυμάται όλες αυτές τις αντιδράσεις και όλη τη φασαρία που δημιουργήθηκε από αυτό το ζήτημα.



«Τα λάθη δεν αποφεύγονται αν είσαι μαμά»

Από ποια ηλικία θέλατε να γίνετε ηθοποιός;

Από νωρίς. Όταν μικρή, με ρωτούσαν τι θέλω να γίνω, απαντούσα διάφορα πράγματα, αλλά ποτέ, ηθοποιός. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα για να το μοιραστώ. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτα πέρασα στο Πανεπιστήμιο στη Φιλοσοφική και περίμενα να περάσει μια χρονιά, για να δώσω εξετάσεις για τη δραματική σχολή.

Αληθεύει ότι έχετε οικογενειακές ρίζες από τη Ρωσία;

Από την ταραγμένη πολιτικά και κοινωνικά Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Ρώσος προπάππος μου (από την πλευρά του πατέρα μου) έφυγε μαζί με τα αδέρφια του και ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Το ελληνικό όνομα του Σκιάδης το επέλεξε, εμπνεόμενος από τους «σκιάδηδες» φοιτητές της εποχής, που είχαν πάρει το όνομα τους από το χαρακτηριστικό σκιάδιον που φορούσαν.

Η παρουσία σας στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση αλλά και στο θέατρο, είχε προκαλέσει εντύπωση. Κάποια στιγμή όμως σας είδαμε να μην ακολουθείτε τον λεγόμενο...εμπορικό δρόμο και να κάνετε επιλεκτικές δουλειές. Ηθελημένα συνέβη;

Από πολύ νωρίς ήμουν απαλλαγμένη από τέτοιου είδους ταμπέλες και ουδέποτε αντιμετώπισα τις δουλειές μου ως εμπορικές ή μη. Πάντα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά ήταν αυτά που με οδηγούσαν να τις επιλέξω και φυσικά εξακολουθούν να είναι.

«Γέννησε πριν επτά μήνες και δεν το πήρε είδηση κανείς» ανέφεραν πριν από λίγους μήνες μετά από την συνέντευξη του συζύγου σας Νικόλα Παπαγιάννη που αποκάλυψε τον ερχομό του γιού σας. Πόσο άλλαξε η ζωή σας μετά από αυτό;

Είναι μια αποκάλυψη. Μια νέα ζωή.

Τι λάθος δεν θέλετε να κάνετε ως μητέρα; Τους πρώτους μήνες ήσασταν ίσως και λίγο φοβισμένη για αυτό το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στη ζωή σας;

Έχω την εντύπωση ότι τα λάθη μάλλον δεν αποφεύγονται. Το σημαντικό είναι να μην επαναλαμβάνονται και να συνειδητοποιούνται.



Ποιος είναι ο ρόλος σας στην ταινία;

Ο ρόλος μου είναι αυτός της Μαρίας Ανδρέου, μιας γυναίκας -συζύγου και μητέρας- που έρχεται αντιμέτωπη με το αδυσώπητο. Η πορεία της μέσα στην ταινία με ενέπνευσε. Τις αποσκευές μου για αυτό το ταξίδι που λέγεται «Καλάβρυτα 1943» αποτέλεσαν η επίσκεψη μου στο μουσείο των Καλαβρύτων και το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «Άνθρωποι και Σκιές».

Υπήρξε κάποιο στοιχείο σας συγκίνησε προσωπικά και σας ταρακούνησε;

Με συγκινεί το γεγονός ότι μιλάει για την ιστορία ενός ανθρώπου με αφορμή την Ιστορία. Κι έτσι γινόμαστε κοινωνοί της πανανθρώπινης ιστορίας του πολέμου και της αγριότητάς του που υπάρχει όσο υπάρχει άνθρωπος.

skiadi papagiannis

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με το σύζυγό σας, Νικόλα Παπαγιάννη; Και πως είναι αυτή η αίσθηση να δουλεύετε μαζί;

Η πρώτη φορά που δουλέψαμε μαζί ήταν ήταν στο Εθνικό θέατρο στην παράσταση «Πρόβα Νυφικού». Η συνεργασία μας είναι μια καθαρά καλλιτεχνική υπόθεση και όχι οικογενειακή. Ο Νικόλας είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και είναι για μένα μαζί του. Συναρπαστικό.

Photo credits: NDP photo agency