Ο Νίκος Πουρσανίδης έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος που συμμετέχει σε ταινία υποψήφια για 3 Όσκαρ

Κατερίνα Μπούσιου
Ο Νίκος Πουρσανίδης έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος που συμμετέχει σε ταινία υποψήφια για 3 Όσκαρ

O ηθοποιός μιλάει στο Queen.gr για τον ρόλο του, τη χαρά του για την εμπειρία της συμμετοχής του σε μία τόσο σπουδαία ταινία, η οποία γυρίστηκε μάλιστα στην Ελλάδα, αλλά και τη γνωριμία του με την Olivia Colman και την υποψήφια για Oscar Β' γυναικείου ρόλου, Jessie Buckley.

Τα φετινά Oscars έχουν και πάλι χρώμα ελληνικό. Μία σπουδαία ταινία, το «The Lost Daughter», ένα ψυχολογικό δράμα στηριγμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Elena Ferrante, όχι μόνο είναι γυρισμένο κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος του στις Σπέτσες, αλλά έχει και ελληνική συμμετοχή. Ο Νίκος Πουρσανίδης, κάνει έναν μικρό αλλά καθοριστικό ρόλο και όπως κάθε ηθοποιός στη θέση του «πετά» στα σύννεφα με τις μεγάλες διακρίσεις τις οποίες μέχρι στιγμής έχει πάρει η ταινία διεθνώς, αλλά και τις 3 υποψηφιότητες για τα βραβεία Οscars. Για εκείνο του A' Γυναικείου ρόλου για την Olivia Colman (δεύτερη φορά υποψήφια μετά το πρώτο της Oscar για την ταινία «Ευνοούμενη»), η Jessie Buckley για το Β' Γυναικείου ρόλου και η Maggie Gyllenhaal για την κατηγορία του διασκευασμένου σενάριου. Η Gyllenhaal κάνει το ντεμπούτο της με αυτή την ταινία και ως σκηνοθέτης. Και αν σας θύμισε κάτι το όνομά της, ναι, είναι και εκείνη ηθοποιός αλλά και αδελφή του επίσης διάσημου ηθοποιού Jake Gyllenhaal.



«'Εχω χαρά και μεγάλη περηφάνια για αυτή την ταινία»

Το ξεκίνημα του Νίκου Πουρσανίδη στο χώρο της τέχνης, έχοντας ήδη και τον μεγαλύτερο αδελφό του και ηθοποιό Δημήτρη Αλεξανδρή, ως συμπαραστάτη στα όνειρά του, έγινε με έναν μαγικό και καθοριστικό τρόπο και την συμμετοχή στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Λιβάδι που δακρύζει». Τότε ο μέγας έλληνας σκηνοθέτης του είχε δώσει μία ευχή που χρόνια μετά φαίνεται πως έπιασε τόπο. Του είχε πει χαρακτηριστικά: «Εύχομαι αυτή η ταινία να σε μεγαλώσει αλλιώς». Η καριέρα του περιλάμβανε και αρκετούς ρόλους σε ελληνικές σειρές που τον έκαναν γνωστό σε όλους μας, όπως και στο θέατρο, αλλά κάποια στιγμή αποφάσισε να φύγει για το Λονδίνο. Εμπειρία ανεκτίμητη όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, γιατί συνεργάστηκε και με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Stephen Frears. Το σουρεαλιστικό είναι πως, για να μπορέσει να καλύψει τα έξοδά του, δούλευε εκείνη την εποχή σε κινηματογράφο που έπαιζε ταινία του σκηνοθέτη. Πριν από τρία χρόνια επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα και μετά την συμμετοχή του στη σειρά «Έξαψη» στο Mega, φέτος έχει έναν καθοριστικό ρόλο στην σειρά «Όρκος» της ΕΤ1 στο πλευρό του Γιάννη Στάνκογλου και του Γιώργου Γάλλου.

Και λίγο πριν την μεγάλη απονομή, την 93η κατά σειρά των βραβείων Oscars, ήρθε η στιγμή να μας μιλήσει για αυτή την ξεχωριστή εμπειρία της συμμετοχής του στην ταινία.


https://www.instagram.com/p/B9JRHyBH7gg/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Καταρχάς πως σου προέκυψε η πρόταση για την ταινία;

Είχα μία επαφή απευθείας με την casting director της ταινίας, όταν έμαθα ότι την προετοίμαζαν και είχα στείλει ένα video. Το καλοκαίρι όμως που ήμουν σε περιοδεία με την παράσταση «Μήδεια», επικοινώνησαν μαζί μου για να κάνουμε ένα zoom το οποίο ήταν στην ουσία ένα δοκιμαστικό - συνάντηση με την Maggie Gyllenhaal, ενώ βρισκόμουν στην Κρήτη. Με βοήθησαν και οι άλλοι ηθοποιοί από την παράσταση για να το κάνω, ευτυχώς (γελάει). Την επόμενη μέρα ακριβώς, ενώ ήμουν στο καράβι της επιστροφής επικοινώνησαν μαζί μου για να μου πουν ότι πήρα το ρόλο. Μετά από λίγο διάστημα ξεκινήσαμε τα γυρίσματα στις Σπέτσες, έμεινα μία εβδομάδα στο νησί.

Τι το ιδιαίτερο έχει ο ρόλος σου;

Κάνω τον σύντροφο της Jessie Buckley η οποία είναι και προτεινόμενη για Όσκαρ. Εκείνη κάνει τον ρόλο της ηρωίδας Leda Caruso σε μικρή ηλικία, ενώ στη συνέχεια αυτό τον ρόλο παίζει η Olivia Colman. Ο σύντροφός της είναι εκείνος που θα την κάνει να πάρει μία σημαντική απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή της.


https://www.instagram.com/p/CbH_wTpOEnS/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Φαντάζομαι ότι παρόλο που δεν έχεις σκηνές με την Colman, θα την είδες στα γυρίσματα, όπως και το υπόλοιπο καστ. Τι εντύπωση σου δημιούργησε;

Ναι βέβαια συνάντησα την Colman, όπως και όλους τους ηθοποιούς, εκτός όμως - και δυστυχώς - από τον Ed Harris ο οποίος έφτασε λίγες μέρες μετά, αλλά δεν πρόλαβα να τον δω από κοντά, επειδή έπρεπε να μείνει λόγω της πανδημίας, σε καραντίνα.

Νιώθεις ενδόμυχα μία περηφάνια που συμμετέχεις σε μία ταινία που έχει τρείς υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ;

Και ενδόμυχα και πολύ φανερά! (γελάει) Αγαπώ πολύ τον κινηματογράφο. Από την πρώτη ταινία που συμμετείχα το «Λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου το 2004. Η ταινία είχε πάει και στο φεστιβάλ του Βερολίνου και μάλιστα τότε ενώ ήμουν πολύ μικρός σε ηλικία, είχα γνωρίσει από κοντά τον Πέδρο Αλμοδοβάρ. Και όταν πια έμεινα στο Λονδίνο για κάποια χρόνια, δούλεψα και με τον σκηνοθέτη Stephen Frears. Κάθε φορά που επιστρέφω λοιπόν στον κινηματογράφο, πρώτα από όλα έχω χαρά και μετά περηφάνια. Δεν θα έλεγα ότι με ενδιαφέρει η προβολή, αλλά η ουσία της δουλειάς. Για παράδειγμα όταν έβλεπα την Οlivia Colman δε με ένοιαζε να πάω να βγάλω φωτογραφία μαζί της, δεν ήταν αυτό που με ενδιέφερε. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να μιλάω και να συνδιαλέγομαι μαζί τους.

Και τι συζητήσατε με την Olivia Colman στις Σπέτσες;

Συζητούσαμε περισσότερο για την ταινία. Είχαμε επίσης πολύ ωραίες συζητήσεις με την Jessie αλλά και τον ηθοποιό Jack Farthing ο οποίος παίζει στην ταινία και τον σύζυγό της. Ο Farthing είναι ο ηθοποιός που παίζει και τον ρόλο του πρίγκηπα Κάρολου στην ταινία «Spencer». Και με τους δύο κάναμε και βόλτες στις Σπέτσες και στην Ύδρα. Η Gyllenhaal σε ένα από τα δείπνα που είχαμε κάνει μαζί με όλους τους ηθοποιούς στο νησί, μας είχε πει ότι ήθελε σε αυτή την ταινία να περάσουμε όλοι καλά, να το χαρούμε και αυτό να έχει αποτέλεσμα, να βλέπουμε μετά την ταινία και να είμαστε πολύ περήφανοι. Και έπεσε μέσα! Παρόλο που εγώ δεν έχω μεγάλο ρόλο στην ταινία, όποιος τη δει, θα καταλάβει το δέσιμο που έχουν οι ηθοποιοί μεταξύ τους. Είναι μία ταινία που έχει πολύ έντονο το γυναικείο στοιχείο. Και χαίρομαι πολύ γιατί έχει ήδη αποσπάσει πάρα πολλά κινηματογραφικά βραβεία διεθνώς.


https://www.instagram.com/p/CXMd8LHMtpy/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Oscars: Οι καλύτερες εμφανίσεις όλων των εποχών που έκαναν statement στο red carpet του θεσμού

Η πρώτη τελετή για τα βραβεία Όσκαρ το 1929 δεν είχε καμία σχέση με τις σημερινές

Oscars 2022 Σκηνοθεσία: Το «Dune» είναι το μεγαλύτερο σνομπάρισμα μετά το «Inception»

Photo credits Instagram: @The Lost Daugher @nikos poursanidis