Μαίρη Τσεκουρά: «Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν ισάξιες ευκαιρίες για όλες στον επαγγελματικό χώρο»

Μαρία Ροδίτη
Μαίρη Τσεκουρά: «Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν ισάξιες ευκαιρίες για όλες στον επαγγελματικό χώρο»

Η Μαίρη Τσεκουρά, πολιτικός μηχανικός, BIM Coordinator και founder του food waste app, Mystery Pot, μιλά στο Queen.gr για την τύχη που την οδήγησε σε ένα όχι και τόσο συνηθισμένο επάγγελμα για κορίτσια, για τον ανδροκρατούμενο εργασιακό της χώρο, αλλά και για την απόφαση να δημιουργήσει food waste app στην Ελλάδα: ένα δύσκολο πλην όμως πρωτότυπο εγχείρημα για τα δεδομένα της χώρας μας.

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη σήμερα. Μια ημέρα εορτασμού, με τη συμβολή του ΟΗΕ, που στοχεύει να φέρει την ισότητα των φύλων στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM) ως μέρος των διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων.

Βλέπεις, δυστυχώς εν έτει 2023, μόνο το 1/3 των ερευνητών στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας είναι γυναίκες. Και μπορεί ο αριθμός των γυναικών μεταξύ των φοιτητών και των αποφοίτων, σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο να αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στη μετέπειτα σταδιοδρομία τους. Όσο για τα στερεότυπα και τις αναχρονιστικές σεξιστικές αντιλήψεις; Καλά κρατούν ακόμα. Και το επιβεβαιώνει η Μαίρη Τσεκουρά, πολιτικός μηχανικός, BIM Coordinator και founder του food waste app, Mystery Pot, η οποία μιλά στο Queen.gr για την απόφασή της να ακολουθήσει τον δρόμο της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρά τις παρωχημένες ιδέες που ακόμα επικρατούν.

mairh_tsekoura_epistimi.jpg

Η Μαίρη Τσεκουρά

Είσαι πολιτικός μηχανικός και BIM Coordinator. Τι ακριβώς κάνεις, δηλαδή;

BIM σημαίνει Building Information Modeling. Είναι μία μεθοδολογία μέσω της οποίας δημιουργούμε ένα ψηφιακό μοντέλο που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία μιας κατασκευής (π.χ. κτήριο, γέφυρα, σιδηροδρομικό σταθμό). Το BIM επιτρέπει στους επαγγελματίες της κατασκευής να συνεργαστούν, να πάρουν τις βέλτιστες αποφάσεις και να μειώσουν πιθανά σφάλματα πριν ξεκινήσει η κατασκευή. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή μπορούμε να ανατρέξουμε στο ψηφιακό μοντέλο όποτε χρειαστεί και να βρούμε τις απαραίτητες πληροφορίες που θα συμβάλλουν στη λύση οποιουδήποτε μελλοντικού προβλήματος.

Από μικρή ήθελες να ασχοληθείς με αυτό το πεδίο ή αργότερα προέκυψε η επιθυμία;

Δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου να ασχοληθώ με αυτόν τον κλάδο. Απλώς προέκυψε. Πέρασα στην ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικών και Τεχνολογικών Επαγγελμάτων), στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών, και μετά ήρθαν τα πράγματα από μόνα τους.

Οι πολυτεχνικές σχολές είναι ανδροκρατούμενες, το ίδιο και ο εργασιακός κλάδος στον οποίο βρίσκεσαι. Βίωσες ποτέ σεξιστικές συμπεριφορές;

Πράγματι ο κλάδος είναι ανδροκρατούμενος και το βλέπω και στον εργασιακό μου χώρο. Στη δουλειά μου αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου 30 άτομα, ανάμεσα στα οποία μόνο 5 γυναίκες. Δεν έχω δεχτεί καμία σεξιστική συμπεριφορά μέχρι σήμερα. Ξέρω, όμως, ότι υπάρχουν μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, και στην Ελβετία, όπως και στην Ελλάδα.

Επίσης, συζητώντας με φίλες μου ακούω ότι σε συνεντεύξεις για δουλειά ρωτούν τις γυναίκες την ηλικία τους, αλλά και αν είναι στα άμεσα σχέδιά τους να αποκτήσουν παιδιά.

tsekoura_app.jpg

Άρα δίνονται ευκαιρίες στις γυναίκες επιστήμονες; Ή πρέπει τελικά να μοχθήσουν περισσότερο;

Πιστεύω ότι τις ευκαιρίες εμείς τις δημιουργούμε και τις αξιοποιούμε. Ο καθένας μόνος του κινεί τα νήματα και επιλέγει να ανοίξει τις πόρτες που θέλει. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν ισάξιες ευκαιρίες στον επαγγελματικό χώρο.

Θυμάσαι κάποια πρόσφατη επιτυχία που σε έκανε να βάλεις πιο ψηλά τον πήχυ;

Επιτυχία θεωρώ το ότι κατάφερα σε μικρό χρονικό διάστημα να συνεννοούμαι με άνεση στα γαλλικά, που είναι η γλώσσα που μιλούν στην περιοχή που ζω στην Ελβετία. Ναι μεν αυτή η επιτυχία δεν αφορά 100% τη δουλειά, αλλά σίγουρα σχετίζεται, καθώς βελτίωσε σημαντικά την επικοινωνία με τους συναδέλφους, αλλά και με τους πελάτες.

Εκτός από τη δουλειά σου ως πολιτικός μηχανικός, «τρέχεις» και ένα food waste app στην Ελλάδα. Πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις μια τέτοια εφαρμογή για κινητά;

Δημιουργήσαμε το Mystery Pot μαζί με φίλους, από Ελλάδα και Ελβετία. Η ιδέα προήλθε από το εξωτερικό, καθώς στην Ελβετία υπάρχει ένα αντίστοιχο app, δηλαδή τα καταστήματα που τους περισσεύει φαγητό μπορούν να το πουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή προς το κλείσιμο. Σε ένα ταξίδι μου στην Ελλάδα έψαξα αν υπάρχει κι εδώ κάτι αντίστοιχο και δε βρήκα κάτι. Η ιδέα να αναπτύξουμε την πλατφόρμα του Mystery Pot ήρθε 2 χρόνια αργότερα, σε μια συζήτηση με φίλους μου. Και κάπως έτσι ξεκίνησε όλο αυτό.

https://www.instagram.com/p/CnRd-arqlhn

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του;

Το Mystery Pot δημιουργήθηκε τον Μάιο και από τον Σεπτέμβρη ξεκίνησε η λειτουργία του site και του app. Κάποια μέλη της ομάδας είναι προγραμματιστές, οπότε ανέλαβαν το κομμάτι του app, και κάποια άλλα ανέλαβαν το κομμάτι του site. Είπαμε ας το προσπαθήσουμε μόνοι μας, πιλοτικά, να δούμε πώς θα πάει.

Και τι feedback παίρνετε;

Είναι θετικό το feedback! Η ιδέα αρέσει και στα καταστήματα, αλλά και στον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχει μια δυσκολία στο να βρούμε συνεργαζόμενα καταστήματα. Έχουμε ξεκινήσει με γειτονικά μαγαζιά των Δυτικών Προαστίων της Αθήνας και έχουμε κάνει και μια πρώτη επικοινωνία με πιο μεγάλες αλυσίδες.

Πιστεύεις ότι ο Έλληνας δεν έχει οικολογική συνείδηση ή απλώς δυσκολεύεται στο άγνωστο;

Νομίζω ότι κάθε τι καινούριο μάς φοβίζει. Δεν πιστεύω ότι ο Έλληνας δεν είναι οικολόγος, αλλά ότι δεν έχει χρόνο ενδεχομένως να ασχοληθεί, να το ψάξει. Αν σκεφτώ τον εαυτό μου εδώ στην Ελβετία, στην αρχή ήμουν διστακτική με το αντίστοιχο app. Το είχα κατεβάσει, αλλά δεν είχα μπει στη διαδικασία να παραγγείλω. Όλα θέλουν τον χρόνο τους. Πάντως, πιστεύω ότι κάθε πελάτης με την πρώτη παραγγελία μέσω του Mystery Pot app θα μείνει ευχαριστημένος και θα το ξαναπροτιμήσει!

mystery_pot.jpg

Την ονομασία Mystery Pot πώς την εμπνευστήκατε;

Mystery σημαίνει μυστικό και pot σημαίνει κατσαρόλα. Επειδή ακριβώς το πακέτο που θα πάρει ο πελάτης από το εκάστοτε συνεργαζόμενο κατάστημα είναι μυστικό, αποφασίσαμε να πούμε και την εφαρμογή Mystery Pot. Λειτουργούμε, δηλαδή, ως εξής: Το κατάστημα ανεβάζει στο app ότι διαθέτει, για παράδειγμα, 2 πακέτα στη μισή τιμή – γιατί πάντα είναι πιο χαμηλές οι τιμές – και ο πελάτης κάνει κράτηση του μυστικού του πακέτου. Δεν ξέρει τι περιέχει το πακέτο. Απομένει να πάει στο μαγαζί να το παραλάβει και να ανακαλύψει τι κρύβει! Ένα είναι σίγουρο, το περιεχόμενό του δε θα τον απογοητεύσει.

Είναι κερδοφόρα η εφαρμογή;

Θα δείξει. Εμάς μας άρεσε η ιδέα, είπαμε ότι θα βάλουμε ένα κεφάλαιο και ό,τι γίνει. Μέχρι στιγμής, από τα καταστήματα δεν ζητάμε τίποτα, συνδέονται δωρεάν στο site/app, κι ό,τι κέρδος βγάζουν είναι δικό τους. Το πώς θα συνεχίσουμε στην πορεία προκειμένου να καλύπτονται τα λειτουργικά μας έξοδα είναι ακόμα υπό συζήτηση. Είπαμε να μη σκεφτούμε από την αρχή το κέρδος, αλλά να το δούμε ως προσφορά τόσο προς τον συνάνθρωπο όσο και προς το περιβάλλον.

Γενικά, πιστεύουμε ότι αν ξεκινάς μια start up με σκοπό το κέρδος, ίσως έρθει η απογοήτευση γρήγορα καθώς είναι τόσα πολλά τα έξοδα που προκύπτουν και αρκετά δύσκολο να γίνεις γνωστός.

mystery_pot_app.jpg

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος του Mystery Pot;

Σκοπός είναι να βρούμε όσο περισσότερα καταστήματα γίνεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έτσι ώστε ο χρήστης οπουδήποτε κι αν είναι να έχει ένα μαγαζί κοντά του. Καλώς ή κακώς, χρειαζόμαστε καταστήματα, γιατί αν κάποιος ανοίξει στη Νέα Σμύρνη, για παράδειγμα, το app και δεν βρει κατάστημα, προφανώς θα δυσαρεστηθεί.

Για το Μystery Pot:

Eφαρμογή κινητών:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cracaklog.mysterypot&pli=1

Το site:
https://mystery-pot.com/


Σελίδα Instagram:
https://www.instagram.com/mysterypot_foodsaving/


Σελίδα Facebook:
https://www.facebook.com/MysteryPotFoodSaving/