Ντόρα Μακρυγιάννη: «Μία γυναίκα που έχει υποστεί βία δεν πρέπει να σταματήσει να ονειρεύεται»

Κατερίνα Μπούσιου
Ντόρα Μακρυγιάννη: «Μία γυναίκα που έχει υποστεί βία δεν πρέπει να σταματήσει να ονειρεύεται»

Στη νέα σειρά «Μετά τη φωτιά», η Ντόρα Μακρυγιάννη υποδύεται την Ιωάννα, μία γυναίκα που έχει υποστεί βία και προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της. Η μοίρα της ενώνεται με την μοίρα άλλων ανθρώπων που γίνονται ξαφνικά οι καλύτεροι σύμμαχοί της. 

Το «Μετά τη φωτιά» είναι μία σύγχρονη ιστορία, ένα βίωμα που δεν μας είναι άγνωστο τα τελευταία χρόνια. Μία κακοποιημένη ψυχικά και σωματικά σύζυγος, προσπαθεί να αποτινάξει τα δεσμά της, να σώσει ως μητέρα το παιδί της και η αφορμή για τη διαφυγή της, έρχεται μετά από μία τραγωδία. Ο δρόμος προς τον δικό της παράδεισο, περνά μέσα από τη κόλαση των άλλων. Η Ντόρα Μακρυγιάννη έχει αναλάβει έναν δύσκολο ρόλο. Και ως γυναίκα δεν έμεινε ανεπηρέατη από όσα περνά η ηρωίδα της.

«Ζούμε την τοξικότητα του πληκτρολογίου»

Στην δημοσιογραφική προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς, η Ντόρα Μακρυγιάννη είχε τη χαρά ενός μικρού παιδιού, γιατί θα έβλεπε για πρώτη φορά όπως και όλοι οι ηθοποιοί, δείγμα της δουλειάς τους: «Φοβόμουν όμως να βγω δημόσια να πω πόσο ωραία είναι η σειρά, γιατί θα έμοιαζα με τη μαμά κουκουβάγια που πάντα υποστηρίζει τα παιδιά της. Είναι μια πολύ αξιόλογη δουλειά, σε παρασύρει, μπορεί να κάνει τον τηλεθεατή να «χαθεί» μέσα στην ιστορία. Είμαι πολύ χαρούμενη που συνεργάζομαι με τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη».

Ταυτίστηκαν αρκετές γυναίκες με την ηρωίδα που υποδύεστε; Συναισθηματικά, ήταν δύσκολο να διαχειριστείτε τον ρόλο της Ιωάννας για να μην φτάσετε στην υπερβολή;

Δεν ήθελα να αγχωθώ παραπάνω απ’ ότι θα έπρεπε. Θεωρώ πως ό,τι και αν κάνουμε στην τηλεόραση έχει αντίκρισμα σε όσους μας βλέπουν, περνούν υποσυνείδητα μηνύματα. Για αυτό και πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα για όσα ειπώνονται, από τις εκπομπές μέχρι τη μυθοπλασία. Δεν ήθελα να το ταυτίσω τόσο πολύ με τις κακοποιημένες γυναίκες γιατί αυτό θα ήταν ένα βάρος μέσα μου, το οποίο δύσκολα θα μπορούσα να σηκώσω, να «μιλάω» εκ μέρους τους. Η Ιωάννα έχει επίσης μία ιδιαιτερότητα. Δέχεται κακοποίηση, αλλά λαμβάνει και βαριά φαρμακευτική αγωγή, έστω και χωρίς να το θέλει.

https://www.instagram.com/p/CvKcEB8MkCv/

Υπάρχει ένα δεύτερο μήνυμα που προβάλλεται μέσα από την ιστορία αυτής της γυναίκας, με τη ζωή της γεμάτη βία;

Πώς υπάρχει τρόπος διαφυγής. Πώς μία γυναίκα σαν και εκείνη δεν πρέπει να σταματά να ονειρεύεται και να παλεύει για αυτό που θέλει. Όσα προβλήματα και αν βρεθούν στον δρόμο της Ιωάννας, έχει δυναμισμό και μία πίστη μέσα της για ένα νέο ξεκίνημα. Πολλές φορές όταν συναντάς τέτοιες δυσκολίες, σου κόβονται τα φτερά. Εκείνη συνεχίζει να μάχεται, δίνει ένα θετικό μήνυμα, δίνει φως.

Μελέτης Ηλίας και Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Μάχη» στα social για 2 σειρές και 2 ηθοποιούς

Μία γυναίκα που βρίσκεται σε μία παρόμοια κατάσταση βρίσκει τη δύναμη, ειδικά όταν είναι μητέρα για να παλέψει όπως και η Ιωάννα;

Είναι η σωτήρια λέμβος της αυτό το παιδί. Πρωταρχική της έννοια είναι να σταματήσει να βιώνει η κόρη της όλη αυτή την ένταση, γιατί έχει δει την συμπεριφορά του πατέρα της στη μητέρα της.

https://www.instagram.com/p/CvuMySzsQXx/

Τι ωθεί κάποιον στη βία;

Από τη ζήλια, μέχρι το οτιδήποτε. Είναι πάρα πολλά. Και βία δεν είναι μόνο ο ξυλοδαρμός, αλλά και ένα απλό χαστούκι. Βία δεν ασκείται μόνο από έναν άντρα σε μία γυναίκα, αλλά συμβαίνει και το αντίθετο. Για πολλά χρόνια πέρασε στην κοσμοθεωρία μας ότι αν δώσει μία γυναίκα ένα χαστούκι στον άντρα – όπως συνέβαινε στις παλιές ελληνικές ταινίες – είναι κάπως αποδεκτό. Δεν είναι όμως. Δεν δικαιολογώ τη βία από κανέναν και στα δύο φύλα.

Η Ντόρα Μακρυγιάννη συγκλονίζει για την κακοποίηση: «Δεν θέλω να ξαναβρεθώ στα σκοτάδια»

Σας άρεσε αυτή η προσαρμογή του τηλεοπτικού σας παρτενέρ Λευτέρη Ελευθερίου στον δραματικό του ρόλο, γιατί τον είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα μόνο σε κωμικούς ρόλους;

Ο Λευτέρης Ελευθερίου είναι φανταστικός. Ήθελα να τον δω να κάνει μία αλλαγή. Τον εκτιμώ πάρα πολύ ως ηθοποιό, είναι πολύ ταλαντούχος. Έπρεπε να γίνει.

https://www.instagram.com/reel/Cv-XqHAI7x2/

Πιστεύετε στην τύχη; Νιώθετε τυχερή;

Είναι απαραίτητη, ειδικά στην δική μας δουλειά, γιατί βγαίνουν αρκετοί ηθοποιοί κάθε χρόνο από τις δραματικές σχολές. Τύχη ήταν όταν ανάμεσα από αρκετές άλλες ηθοποιούς επιλέχθηκα για τον ρόλο μου στη σειρά. «Γυναίκα χωρίς όνομα». Δεν στηρίζομαι όμως στην τύχη. Πρέπει και να βάζουμε λίγο το «χεράκι» μας για να τα καταφέρουμε.

Το μυστικό στο μακιγιάζ της Ντόρας Μακρυγιάννη για τέλεια σμιλεμένο πρόσωπο

Ζούμε σε μία εποχή που η τοξικότητα βρίσκεται παντού;

Ίσως λίγο περισσότερο λόγω και των social media. Παλαιότερα δεν είχαμε τα σχόλια στο Instagram και στο Facebook. Θυμάμαι πως όταν ήμουν μαθήτρια στην Τρίτη Λυκείου, μοιραζόμουν ένα προφίλ μαζί με την κολλητή μου. Τώρα έχουμε την τοξικότητα του πληκτρολογίου. Βλέπεις διαρκώς αγανακτισμένους ανθρώπους να βγάζουν την κακία τους.

Στην επίθεση απαντάτε με επίθεση ή απλά δεν δίνετε σημασία;

Αν είναι κάτι με προσβάλλει θα απαντήσω αναλόγως. Κάποιες φορές όμως τα αγνοώ.

https://www.instagram.com/p/Csa9V2kseX4/

Κάνατε μία αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών σας μετά από πολύ καιρό και από ξανθιά γίνατε κοκκινομάλλα. Δεν σας αρέσουν οι αλλαγές;

Ήθελα να την κάνω. Επειδή είμαι φυσική ξανθιά δεν ήθελα στο παρελθόν να κάνω συχνές αλλαγές και να τα ταλαιπωρώ. Ήταν το τέλειο timing και λόγω της σειράς. Μόλις το συμφώνησα με τον σκηνοθέτη μας, πήγα αμέσως στο κομμωτήριο.

Μέχρι στιγμής, η Ιωάννα είναι μόνη. Θα βρει στη συνέχεια, συμμάχους στον αγώνα της;

Ναι και δεν το περιμένει. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλος ο περίγυρός της, είχε πιστέψει όσα ο σύζυγος της έλεγε για εκείνη και δεν είχε βοήθεια από κανέναν. Η βοήθεια που θα λάβει είναι καταλυτική.

https://www.instagram.com/reel/CxGMRGSIg1z/

Θα τη βοηθήσει και ένας νέος έρωτας;

Σε δεύτερο επίπεδο, γιατί το πρώτο της μέλημα είναι να πάρει μαζί την κόρη της, μετά τη φωτιά. Δεν μπορεί ακόμη ούτε να το φανταστεί, ότι μπορεί άμεσα να εμπιστευτεί έναν άλλον άντρα και να αφεθεί συναισθηματικά. Είναι ακόμη ταλαιπωρημένη, σωματικά και ψυχολογικά κακοποιημένη. Πολύ αργότερα θα καταλάβει πως έχει μία δεύτερη ευκαιρία στον έρωτα.

Ο σύζυγος είναι πλούσιος, έχει εξουσία και κοινωνική θέση. Έλκονται οι γυναίκες ακόμη από αυτά τα πρότυπα των αντρών;

Κυρίως όσες γυναίκες έχουν ανασφάλεια. Όσες αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, δεν πέφτουν σε παγίδες, δεν έχουν τέτοια πρότυπα και δεν τους ενδιαφέρει τόσο η εξουσία και τα χρήματα.

Έχετε αυτοπεποίθηση ως γυναίκα;

Έχω και εγώ τις ανασφάλειές μου, αλλά έχω μάθει να «σηκώνομαι» από αυτές και να διώχνω τις φοβίες μου. Παίρνω ανάσα όταν στηρίζομαι στους φίλους μου και στους ανθρώπους γύρω μου.

https://www.instagram.com/p/Cx7aCpno25w/