Σοφία Παυλίδου: «Έκανα το μεγάλο βήμα και έβγαλα τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή μου»

Κατερίνα Μπούσιου
Σοφία Παυλίδου: «Έκανα το μεγάλο βήμα και έβγαλα τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή μου»

«Yπήρξαν έγκυες γυναίκες από τους εισβολείς οι οποίες αναγκάστηκαν να κρατήσουν τα παιδιά τους. Η ηρωίδα μου θα κάνει μία ακραία πράξη όταν χωρίσει». Η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Queen.gr για τη σειρά Famagusta στην οποία πρωταγωνιστεί αλλά και τη χρυσή ισορροπία στη ζωή της. 

Η νέα σειρά του Ανδρέα Γεωργίου Famagusta είναι η αφορμή για τη συνάντησή μας στο Queen.gr με τη Σοφία Παυλίδου, η οποία θα υποδυθεί την Κατερίνα και σύντροφο του Μάικλ που υποδύεται ο Χρήστος Λούλης. Ο οποίος και θα αποδειχθεί στη συνέχεια ως ο αγνοούμενος γιος της Κοραλίας Καράντη και του Γιάννη Μπέζου.

Η Σοφία μιλά για τις ιστορίες που την συγκλόνισαν, για την επιστροφή της στην τηλεόραση, το μικρό restart που έκανε στη ζωή της εδώ και δύο χρόνια μετά την ενηλικίωση των δίδυμων αγοριών της, τις εναλλακτικές θεραπείες που της χαρίζουν την ευεξία και την ισορροπία νου και σώματος αλλά και όσα άλλαξε στη ζωή της.

Η εκδίκηση στο Famagusta και το breathworking

Η νέα σειρά Famagusta δεν είναι ντοκιμαντέρ, αλλά ούτε σειρά εποχής. Παίρνει μία αφορμή από τις μέρες του Αττίλα και της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, δείχνοντάς μας μία προσωπική ιστορία. Αληθινές ιστορίες αγνοουμένων και δολοφονιών πολέμου θα δούμε ως flashback μέσα στην πλοκή, καθώς έχει γίνει μία ιστορική έρευνα γύρω από τα γεγονότα του 1974 και τα μετέπειτα χρόνια. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη για παράδειγμα, υποδύεται τη Χαρίτα Μάντολες, η οποία έχασε την οικογένειά της από τους εισβολείς.

mpempedeli.jpg

Στη χθεσινή παρουσίαση της σειράς για πρώτη φορά στην Κύπρο, oι δυό τους συγκινημένες γνωρίστηκαν για πρώτη φορά. Η Σοφία Παυλίδου μας μεταφέρει αρχικά τη συναισθηματική φόρτιση που είχαν όλοι οι ηθοποιοί, αλλά και η ίδια ακούγοντας αυτές τις ιστορίες και κάνοντας γυρίσματα για αυτές.

«Η εισβολή στην Κύπρο είναι μία πληγή, αλλά και μία υπόθεση που αφορά όλους τους Έλληνες και όχι μόνο τους Κύπριους. Άργησε να γίνει μία σειρά για αυτό. Τον Ανδρέα Γεωργίου, τον Κούλη Νικολάου και κάποιους από τους ηθοποιούς εννοείται πως τους αγγίζει συναισθηματικά επειδή είναι Κύπριοι και κάπως το περίμενα ότι θα έκαναν κάποια στιγμή μία σειρά για αυτό το θέμα. Δεν είναι ντοκιμαντέρ, δεν είναι αυτό το Famagusta, αλλά υπάρχουν αναφορές στα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ο δικός μου ο ρόλος για παράδειγμα έχει να κάνει με τους αγνοούμενους, γιατί εγώ και ο Χρήστος Λούλης ταξιδεύουμε από το Λονδίνο στην Κύπρο, για να κάνουμε μία εκπομπή για αυτούς. Έχουμε ακούσει συγκλονιστικές ιστορίες, οι οποίες βασίζονται σε αληθινά γεγονότα».

Υπήρξε κάποια από αυτές τις ιστορίες που σε «άγγιξε» συναισθηματικά;

Επειδή είμαι και από οικογένεια προσφύγων, ο παππούς και η γιαγιά μου ήταν πρόσφυγες και κοντά μας στη χώρα μας γίνονται τώρα και δύο πόλεμοι, βλέπω πως η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Υπήρχε πολύ μεγάλη συναισθηματική φόρτιση σε αυτά τα γυρίσματα και την ένιωσα ως γυναίκα κυρίως όταν άκουσα την ιστορία δύο άλλων γυναικών για τον τρόπο που βιάστηκαν μέσα στο στρατόπεδο. Αρκετά από αυτά τα κορίτσια έμειναν έγκυες. Σε μία περίπτωση, η γυναίκα κράτησε το παιδί και αναγκάστηκε να μείνει στο εξωτερικό, λόγω και της κατακραυγής από το κοινωνικό περιβάλλον γύρω της.

Με τον Χρήστο Λούλη που υποδύεται τον Μάικλ είστε συνάδελφοι αλλά και ζευγάρι στη σειρά. Η ηρωΐδα σου είναι ένας φωτεινός ρόλος; Θα αλλάξει σε κάτι διαφορετικό στη συνέχεια;

Είμαστε ζευγάρι εδώ και 2 χρόνια, αλλά μετά το ντοκιμαντέρ που κάνουμε στην Κύπρο αλλάζει η συμπεριφορά του, γίνεται λίγο απόμακρος, συναντά μάλιστα και ένα παλιό του φλερτ. Φτάνει στο σημείο να μου ζητήσει όχι μόνο να χωρίσουμε, αλλά και να φύγω από τη δουλειά. Η Κατερίνα νιώθει πληγωμένη και αδικημένη, επειδή δεν της έχει φερθεί καθόλου καλά ο Μάικλ, την έχει βάλει στο περιθώριο. Αισθάνεται και ξένη εντελώς γιατί δεν έχει ζήσει όπως εκείνος στην Κύπρο. Θα κάνει μία ακραία πράξη στη συνέχεια, που είναι παράλογη, όπως παράλογα ήταν και εκείνα που γίνονταν στον πόλεμο. Μετά από αυτό αναγκάζεται πια να επιστρέψει στο Λονδίνο.

Είσαι χαρούμενη που επέστρεψες στην τηλεόραση;

Πολύ, γιατί επιθυμούσα να επιστρέψω. Και μάλιστα σε μία τέτοια σειρά σε ότι αφορά στην εκτέλεση παραγωγής, για αυτό και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που συμμετέχω σε αυτή. Στο σενάριο, στη σκηνοθεσία του Αντρέα Γεωργίου και στο φανταστικό συνεργείο που υπάρχει. Άνθρωποι με το Α κεφαλαίο. Βρήκα καλόψυχους ανθρώπους και συνεργάτες. Δεν είναι τυχαία η ομάδα. Δίνουν την πολυτέλεια στον ηθοποιό να μην ασχολείται με τίποτε άλλο, παρά μόνο με τη δουλειά του, ειδικά με τόσα πολύωρα και δύσκολα γυρίσματα.

Όλο και περισσότεροι ηθοποιοί αναφέρεστε στις δηλώσεις για τη σημασία της καλοσύνης των συναδέλφων σας. Παίζει τελικά πια, το σημαντικότερο ρόλο σε μία συνεργασία;

Είναι πάρα πολύ βασικό. Στη δουλειά μας, καταθέτεις καθημερινά τη ψυχή σου. Τι άλλο να θέλεις από το να έχεις μία θετική ματιά γύρω σου;

Τα τελευταία χρόνια και επειδή πια οι δίδυμοι γιοι σου είναι ενήλικες, μένουν μόνοι τους και σπουδάζουν και δεν έχεις το καθημερινό άγχος της φροντίδας τους, νιώθεις σα να κάνεις ένα restart προσωπικό και επαγγελματικό;

Εδώ και δύο χρόνια έχουν φύγει από το σπίτι τα παιδιά και ναι, είναι σα να κάνω ένα μικρό restart με την έννοια ότι τώρα έχω περισσότερο χρόνο για εμένα. Δεν υπάρχουν ακόμη και τα πρακτικά, με το καθημερινό μαγείρεμα και όλη την άλλη φροντίδα με δύο παιδιά στο σπίτι. Αυτός ο χρόνος που υπάρχει πια, είναι πολύτιμος. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα από το να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Τον χρειάζεσαι τον χρόνο, για να τον καταλάβεις και να τον αγαπήσεις περισσότερο. Αν δεν τον σεβαστείς, δεν μπορείς να σεβαστείς και τους γύρω σου. Έχω εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο μου! (γελάει). Εκτός από τη γυμναστική μου την οποία ούτως ή άλλως την έκανα, κάνω εναλλακτικές θεραπείες. Και τα κάνω όλα πια γαλήνια, γιατί δεν είμαι πια αγχωμένη λόγω υποχρεώσεων, για να «στριμωχτούν» όλα σε ένα 24ωρο. Ακούω περισσότερο τα «θέλω» μου και έχω πια την πολυτέλεια για να το κάνω. Επίσης βρήκα και χρόνο για να ξεκουραστώ. Επειδή από μικρή ήμουν υπερικινητική με φουλ ενέργεια, πέρασα τον μεγαλύτερο χρόνο της ζωής μου, τρέχοντας. Τώρα έχω κατεβάσει ρυθμούς.

https://www.instagram.com/p/C2VaYVltmRS/

Δεν είναι υπέροχη η στιγμή, απλά να κάθεσαι στον καναπέ σου και να μην κάνεις τίποτε;

Πράγματι και αυτό είναι που εκτίμησα περισσότερο αυτά τα δύο χρόνια που είμαι μόνη μου. Και δεν είναι μόνο το σώμα που ξεκουράζεται, αλλά «αδειάζει» και το μυαλό σου από σκέψεις. Αυτές οι σκέψεις ποτέ δεν αφορούν το «τώρα» αλλά μόνο το παρελθόν και το μέλλον, για αυτό και μας κουράζουν.

Έμαθες το πώς να είσαι ήρεμη δίχως να σε επηρεάζουν οι συμπεριφορές των άλλων;

Σίγουρα δε με επηρεάζουν όπως με επηρέαζαν στο παρελθόν. Έχω κάνει και το μεγάλο βήμα να «βγάζω» από τη ζωή μου ανθρώπους. Μένω με εκείνους που δεν είναι τοξικοί. Δεν αναλώνομαι πια σε οτιδήποτε άλλο.

«Με τον Χρήστο δεν θέλαμε να χάσουμε αυτό που είχαμε ως ζευγάρι»

Πες μου μία εναλλακτική θεραπεία από εκείνες που κάνεις και σε ωφέλησε ουσιαστικά…

Τον τελευταίο καιρό κάνω Breathwork. Θεραπεύεσαι μέσω της αναπνοής που είναι και η πιο σημαντική λειτουργία του σώματος. Σε αυτές τις συνεδρίες που κάνεις μαθαίνεις να αναπνέεις συνειδητά. Έχουμε μάθει από τη στιγμή που γεννιόμαστε να αναπνέουμε λάθος και μεγαλώνοντας, αγχωμένα. Χωρίς να συνειδητοποιούμε τι «εργαλείο είναι η αναπνοή, πώς μπορεί να μας χαλαρώσει, να μας ανεβάσει τις δονήσεις μας, να μας συνδέσει με τον ανώτερο μας εαυτό. Όλο αυτό ξεκίνησε μέσω της φίλης μου (και ηθοποιού) Θωμαΐς Ανδρούτσου, η οποία είναι πια breathworker. Νιώθω σα να πηγαίνω στον ψυχοθεραπευτή μου σε κάθε συνεδρία, νιώθεις ευδιάθετη, ανάλαφρη. Έχω διαπιστώσει μάλιστα πως είναι και καλύτερο ακόμη και από την ψυχοθεραπεία την οποία έκανα για 5 χρόνια.

Μήπως κάνουμε και λάθος υπεραναλύοντας ό,τι μας συμβαίνει;

Με βοήθησε πολύ όμως η ψυχοθεραπεία τη χρονική στιγμή που την έκανα και μου συνέβαιναν διάφορα. Ο άνθρωπος είναι ένα αδύναμο πλάσμα και κάποια στιγμή θα χρειαστεί βοήθεια. Συνειδητοποίησα πολλά πράγματα για εμένα. Ξέρεις, ενώ είχα πάντα πολύ καλούς φίλους γύρω μου με τους οποίους μοιραζόμουν τα προβλήματά μου, κατάλαβα πως στην ουσία δεν μπορούν να με βοηθήσουν στα προβλήματά του, γιατί εμπλέκονται συναισθηματικά μαζί σου. Χρειάζεσαι τον επιστήμονα για να αλλάξεις τον τρόπο που «βλέπεις» τα πράγματα.

Σε βοήθησε και στον ρόλο σου ως μαμά;

Πολύ. Όταν ήταν 7 χρονών είχα πάει και σε παιδοψυχολόγο, επειδή τα δίδυμα έχουν μία ιδιαιτερότητα. Είναι δύο διαφορετικά πλάσματα και δύο διαφορετικοί χαρακτήρες. Νομίζεις ότι είναι όμοιοι, αλλά διαφέρουν. Χρειάστηκα βοήθεια για να καταλάβω τη διαφορετική τους αντίληψη, γιατί τους συμπεριφερόμουν με τον ίδιο τρόπο. (σ.σ εδώ σε μία σπάνια φωτογραφική στιγμή μαζί τους)

gioipavlidou.jpg

Την ισορροπία σε όλα την οποία αναζητάς στη ζωή σου, από ότι είδα την έχεις καταφέρει και με τον πατέρα τους. Στην πρόσφατη εκπομπή του στον ΣΚΑΙ όπου ήσουν καλεσμένη, καταλάβαμε και την τόσο ουσιαστική φιλική σχέση που έχετε πια μετά το διαζύγιό σας.

Έχουμε μία πολύ όμορφη σχέση με τον Χρήστο, προφανώς γιατί και όταν ήμασταν μαζί ήταν ουσιαστική η σχέση μας. Αυτό που είχαμε μεταξύ μας, δεν θέλαμε να χαθεί. Δεν λέω ότι ήταν βελούδινα τα πράγματα όταν χωρίσαμε, απλά πολύ γρήγορα αφήσαμε στην άκρη, εγωισμούς και θυμούς. Κρατήσαμε τις όμορφες στιγμές.

Παρατήρησα ότι ήξερες ακόμη και τους στίχους από ηπειρώτικα τραγούδια, από τον τόπο καταγωγής του…

Είμαι πολύ Ηπειρώτισσα! (γελάει). Επειδή λόγω καταγωγής δεν έχω χωριό, ο Χρήστος μου προσέφερε ένα χωριό, αγαπώ πολύ τη Σκλήβανη. Μου αρέσουν τα ηπειρώτικα τραγούδια και τα πανηγύρια στο χωριό.