Εβελίνα Νικόλιζα: «Ο μπαμπάς μου είναι δίκαιος και ευαίσθητος. Σε πολλά πράγματα μού τον θυμίζω»

Γεωργία Βλαχοπούλου
Εβελίνα Νικόλιζα: «Ο μπαμπάς μου είναι δίκαιος και ευαίσθητος. Σε πολλά πράγματα μού τον θυμίζω»
@evelina_nikoliza

Η Εβελίνα Νικόλιζα με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα μιλάει στο Queen.gr για τις συμβουλές του, την μαγειρική του αλλά και το τηλέφωνο του Λευτέρη Νικόλιζα που την ξάφνιασε.

Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στην Ελλάδα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, η Eβελίνα Νικόλιζα, μάς μίλησε για τον δικό της μπαμπά, τον γυναικολόγο - μαιευτήρα Λευτέρη Νικόλιζα, τον άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή η μαμά της, η Μπέσσυ Αργυράκη κατάλαβε πως είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα έκανε οικογένεια, γιατί δύο βασικά χαρακτηριστικά του: είναι «νοικοκύρης» και «οργανωτικός».

Όπως μάς εξηγεί η Εβελίνα Νικόλιζα τον ρόλο του «αυστηρού» στη δική της οικογένεια τον είχε ο μπαμπάς της και όχι η μαμά της, όπως συνηθίζεται. Αυτό βέβαια, δεν την εμπόδισε από το να δει και το πόσο ευαίσθητος είναι εκείνος και πόσο πολύ την αγαπάει.

Ο μπαμπάς σε μια οικογένεια έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι αυτός που εμπνέει την ασφάλεια στα μέλη της, είναι η «κολώνα» του σπιτιού που έλεγαν και οι παλιοί και είναι ο πρώτος άντρας - ίσως και ο παντοτινός - που θαυμάζει μια γυναίκα από τη στιγμή που θα γεννηθεί.

Αναμφίβολα η σχέση που είχε ο καθένας μας με τον μπαμπά του σε πιο μικρή ηλικία μάς έχει επηρεάσει μεγαλώνοντας, διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα μας και αυτό ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Εβελίνας Νικόλιζα, η οποία - όπως θα δεις και πιο κάτω - αναγνωρίζει πολλά χαρακτηριστικά της που μοιάζουν με τον κύριο Λευτέρη.

https://www.instagram.com/p/CzOr_YHoC2E/

«Πάντα ένιωθα λίγο το κοριτσάκι του μπαμπά»

Έχεις πολύ καλή σχέση και με τον μπαμπά σου και με την μαμά σου. Ήσασταν από πάντα έτσι ή όταν ήσουν πιο μικρή υπήρχαν και συγκρούσεις;

Εννοείται ότι υπήρχαν συγκρούσεις κι ακόμα υπάρχουν συγκρούσεις, αλλά έχουμε βρει έναν τρόπο να τις ξεπερνάμε, με «δουλειά». Δεν υπάρχει πιστεύω εκεί έξω μια οικογένεια που να μην έχει συγκρούσεις, μόνο οι οικογένειες στις διαφημίσεις.

Ερχόσουν σε αντιπαράθεση περισσότερο με τη μαμά σου ή με τον μπαμπά σου που φαίνεται ότι είναι πιο αυστηρός;

Eίναι πιο αυστηρός ο μπαμπάς μου αλλά οι συγκρούσεις ήταν και με τους δύο για διαφορετικούς λόγους με τον καθένα. Με τη μαμά οι συγκρούσεις ήταν γιατί ήταν πάρα πολύ χαλαρή σε σημείο που έφερνε συγκρούσεις, με τον μπαμπά επειδή ήταν αυστηρός σε σημείο που έφερνε συγκρούσεις. Έψαχνα τη «μέση λύση» εγώ στους γονείς μου.

Έχεις κι έναν αδερφό. Ίσχυε στη δική σας οικογένεια ότι εσύ ήσουν το «κοριτσάκι του μπαμπά» κι εκείνος η «λατρεία» της μαμάς ως είθισται να συμβαίνει;

Nομίζω ότι πάντα ένιωθα λίγο το «κοριτσάκι του μπαμπά», αλλά χωρίς να μου κάνει τα χατίρια ιδιαίτερα. Η αλήθεια είναι ότι όντως νομίζω είμαστε λίγο «χωρισμένοι», αν μπορώ να το πω έτσι. Όντως ο μπαμπάς έχει μια «αδυναμία» σε εμένα και η μαμά στον αδερφό μου. Οι γονείς μου βέβαια, ποτέ δεν άφησαν να φανεί κάτι τέτοιο. Είναι πράγματα που διαισθάνθηκα και γι' αυτό τους βγάζω το «καπέλο», γιατί μπορεί να ήταν και τραυματικό, αν φαινόταν έντονα η «αδυναμία» που είχε ο καθένας.

Ο μπαμπάς σου μαγειρεύει και πάρα πολύ ωραία, όπως έχουμε δει και μέσα από τα stories σου σε σημείο που άνετα θα μπορούσε να πάει στο MasterChef. Mαγειρεύετε μαζί ή θα τον συμβουλευτείς για συνταγές;

Tον έχω συμβουλευτεί για συνταγές πάρα πολλές φορές, αν και η χαρά του μπαμπά μου δεν είναι να μου δίνει συνταγές, είναι να μου φτιάχνει φαγητά και να μου τα δίνει σε τάπερ. Τον τελευταίο καιρό και με μεγάλη περηφάνια μπορώ να σου πω πως του έχω πάει κι εγώ φαγητά. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό (γελάει), γιατί δεν το περίμενε κανένας, αφού δεν μαγείρευα. Ωστόσο, έχουν μοιραστεί κάπως οι ρόλοι στην οικογένεια γιατί ο αδερφός μου είναι σεφ, οπότε ο μπαμπάς μου κι ο αδερφός μου μαγειρεύουν υπέροχα, ενώ εγώ με τη μαμά τα τρώμε.

Από τη μαμά σου έχεις «κληρονομήσει» σίγουρα την ωραία φωνή. Υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό σου που να θυμίζει έντονα τον μπαμπά σου;

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ. Ναι έχω χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι μπορώ να γίνω υπό προϋποθέσεις αυστηρή και σε πολλά άλλα πράγματα μου θυμίζω τον μπαμπά μου. Για παράδειγμα, με έχει επηρεάσει πολύ σχετικά με το πότε μπορώ να πάρω τηλέφωνο κάποιον. Δηλαδή, ακόμα και πολύ φίλους μου να θέλω να καλέσω στο τηλέφωνο που ξέρω ότι δεν κοιμούνται το μεσημέρι, δεν «μπορώ» να τους πάρω τηλέφωνο για να μην τους ενοχλήσω.

Κάτι ακόμα, όμως που έχω πάρει από τον μπαμπά μου είναι το να θέλω να βοηθήσω ανθρώπους που δεν ξέρω. Το έχω έντονα σαν εικόνα από μικρή να βλέπω τον μπαμπά μου να βοηθάει πολύ ανθρώπους που είναι σε ανάγκη και νομίζω ότι με επηρέασε σίγουρα σε αυτό.

Με αφορμή και τη Γιορτή του Πατέρα έχεις κάποια ξεχωριστή στιγμή να θυμηθείς με τον κύριο Λευτέρη;

Γενικά δεν το έχουμε πολύ σαν οικογένεια με τα κομπλιμέντα. Δεν ξέρω γιατί αλλά κάπως νιώθουμε άβολα. Γι' αυτό κάτι που μου έκανε εντύπωση κι έγινε πριν κανένα δίμηνο ήταν όταν με πήρε ο μπαμπάς μου τηλέφωνο και μου είπε ότι με είδε στην εκπομπή. Μου λέει «Σε είδα σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή και θέλω να σου πω ότι ήσουν κούκλα, τα είπες πάρα πολύ ωραία και είμαι περήφανος για σένα». Κι επειδή αυτά δεν συνηθίζουμε να τα λέμε μου έκατσε ένας κόμπος στον λαιμό. Λέω τώρα ή πεθαίνω και δεν μου το λέει - γιατί είχα κάνει και κάτι εξετάσεις - ή κάτι άλλο πολύ σοβαρό συμβαίνει.

Είχες κάνει κάποια σκανταλιά μικρή και να «συμμάχησες» με τον μπαμπά σου για να μην το μάθει η μαμά σου; Eίχατε έναν δικό σας κώδικα επικοινωνίας;

Όχι. Ενώ ήμουν το «κοριτσάκι του μπαμπά» συμμαχούσα πάντα με τη μαμά για να μην τα μάθει ο μπαμπάς. Εκείνη δηλαδή με κάλυπτε, αλλά το ωραίο ήταν ότι η μαμά μου επειδή είναι αφηρημένη, τις μισές φορές με κάλυπτε, τις άλλες μισές δεν θυμόταν και τι είχα κάνει. Οπότε λειτουργούσε καλά για εμένα, μιας και ο αυστηρός της υπόθεσης ήταν ο μπαμπάς μου.

Αυτή η σοβαρότητα του μπαμπά σου έπαιξε ρόλο στη ζωή σου; Kατάλαβες πράγματα για εκείνον μεγαλώνοντας που μικρή ίσως δεν κατανοούσες;

Έχω καταλάβει πάρα πολλά πράγματα μεγαλώνοντας από τον τρόπο που μου συμπεριφερόντουσαν οι γονείς μου, αλλά έχω παρατηρήσει ότι έχω επηρεαστεί κι από τους δύο. Υπάρχουν δηλαδή, στιγμές που είμαι πολύ αυστηρή - σε σημείο που είναι περίεργο - κι έχω και στιγμές που είμαι υπερβολικά «goofy», όπως η μαμά μου. Βλέπω δηλαδή, έντονες εναλλαγές μέσα στη μέρα από το ένα άκρο στο άλλο και «βλέπω» και τους δύο στη συμπεριφορά μου.

https://www.instagram.com/p/C8O_iEEofcI/

Οι γονείς σου είναι 40 χρόνια μαζί. Είναι πρότυπο για σένα η σχέση που έχουν; Είναι στα σχέδιά σου η δημιουργία οικογένειας;

Eίναι πρότυπο για μένα, αλλά στη σημερινή εποχή μου φαίνεται πραγματικά ακατόρθωτο. Θα ήθελα πάρα πολύ να πετύχω κάτι τέτοιο, αλλά νιώθω ότι έχουν αλλάξει πολύ οι συνθήκες και το πώς αντιμετωπίζουμε πια τα πράγματα. Νιώθω ότι είναι και λίγο τυχερό κι έχει να κάνει και με το timing, το να βρεις έναν άνθρωπο και να μπορείς να συνεννοήστε και να έρθει ο ένας στον άλλο τη σωστή στιγμή που θα είσαι έτοιμος να το διαχειριστείς.

Οι γονείς μου όταν γνωρίστηκαν ήταν και οι δύο στη φάση που ήθελαν να κάνουν οικογένεια, που σκεφτόντουσαν τη συνέχεια της ζωής τους. Νομίζω ότι πολύς κόσμος από τη γενιά μου ήμαστε λίγο πίσω. Τα χρόνια που χάσαμε από τον κορονοϊό και ό,τι «τραύματα» μπορεί να άφησε αυτό σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες, μάς έχει κάνει κάπως να καθυστερούμε πολύ περισσότερο να μπούμε στη διαδικασία για οικογένεια. Αυτή τη στιγμή δεν νιώθω ότι έχω ωριμάσει συναισθηματικά και είμαι έτοιμη να κάνω αυτό το βήμα, όπως μάλλον το ένιωθαν οι γονείς μου στην ηλικία μου.

Ποιο χαρακτηριστικό πιστεύεις ξεχώρισε η μαμά σου στον μπαμπά σου για να δημιουργήσει μαζί του οικογένεια;

To γεγονός ότι ο μπαμπάς μου είναι νοικοκύρης νομίζω ότι ήταν το νούμερο ένα, αλλά νομίζω και η σοβαρότητά του. Συνήθως ερωτευόμαστε στους άλλους αυτό που κάπως μας «λείπει», χωρίς να θέλω να ακουστεί περίεργο. Η μαμά μου είναι πολύ πιο χαλαρή και είναι περισσότερο «της στιγμής». Ο μπαμπάς μου είναι πιο σοβαρός, ασχολείται με το τι θα πει ο κόσμος, θέλει να ακολουθεί μια «γραμμή» στη ζωή του. Οπότε νιώθω ότι ο ένας στον άλλο ερωτεύθηκαν αυτό που δεν είχαν. Ο μπαμπάς μου τη χαλαρότητά της και η μαμά μου την οργανωτικότητα και τη σοβαρότητά του.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που να σου έχει δώσει ο μπαμπάς σου και να την ακολουθείς μέχρι σήμερα;

O μπαμπάς μου πάντα μου λέει ότι «δεν χρειάζεται να μένεις σε μέρη που δεν νιώθεις ότι σε υπολογίζουν». Στα πάντα, στις ερωτικές σχέσεις, στις φιλίες, στη δουλειά. Όταν δηλαδή, μου λέει δεν νιώθεις ότι παίρνεις αυτό που αξίζεις, να φεύγεις. Και σε αυτό επίσης, νομίζω «είμαι» ο μπαμπάς μου. Γι' αυτό και νιώθω ότι με στηρίζει πολύ, όταν του λέω μου πρότειναν αυτό, αλλά δεν θα το κάνω γι' αυτόν και γι' αυτόν τον λόγο ή του λέω πράγματα τα οποία αποφάσισα πως δεν είναι για μένα. Πιστεύω ότι σε τέτοιες στιγμές είναι πάντα πιο περήφανος απ' ότι να του έλεγα πως θα κάνω τα πάντα. Κάπως θεωρώ ότι με «τα όχι χτίζονται καριέρες» είναι και το μότο του μπαμπά μου.

Έχεις το θάρρος να συζητήσεις με τον κύριο Λευτέρη και για πιο προσωπικά ζητήματα, να πάρεις τη συμβουλή του για κάποιον σύντροφό σου;

Όχι ιδιαίτερα, δεν θα το 'λεγα. Δεν τα συζητούσαμε ποτέ αυτά με τον μπαμπά μου. Δηλαδή, όταν έκανα μια μεγάλη σχέση εννοείται την γνώρισε αλλά ήταν και η μοναδική σχέση μου που έχει γνωρίσει. Και εντάξει συζητήσαμε λίγο όταν χώρισα, αλλά δεν είναι ο άνθρωπος που θα πάω να ζητήσω τη γνώμη του αν διαφωνήσω με κάποιον σύντροφό μου. Δεν είχαμε ποτέ αυτή την άνεση, δεν ξέρω γιατί.

Μαζί με εμάς μεγαλώνουν και οι γονείς μας. Έχεις άγχος για το πόσο χρόνο τους αφιερώνεις σε μια καθημερινότητα που «τρέχει»;

Πάντα έχω. Και είναι φτιαγμένες κι έτσι οι ελληνικές οικογένειες για να έχουν πάντα τύψεις - έχουν τύψεις οι γονείς ότι δεν αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά όσο είναι μικρά, έχουν τύψεις τα παιδιά ότι δεν αφιερώνουν χρόνο στους γονείς. Δυστυχώς είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν τελειώνει, αλλά προσπαθώ να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι κάνω το καλύτερο που μπορώ. Ίσα ίσα έτσι τη δεδομένη στιγμή τους δικαιολογώ για την έλλειψη που είχα εγώ μικρή, επειδή δούλευαν και οι δύο πολύ και δεν τους είχα στο σπίτι. Οπότε αντιλαμβάνομαι ότι επειδή έχουν περάσει από αυτό, κατανοούν και γιατί τώρα δεν έχω όσο χρόνο θα ήθελαν για να τους αφιερώσω. Προσπαθώ όμως, να αφιερώσω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ.

Αν μπορούσες να περιγράψεις τον μπαμπά σου με 1-2 λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Πολύ δύσκολη ερώτηση αυτή. Θα πω ότι είναι δίκαιος και ευαίσθητος, παρότι έχει μεγαλώσει με έναν τρόπο που δεν του είναι πολύ εύκολο να δείξει την ευαισθησία και την αγάπη του γιατί δεν ξέρει πώς να το κάνει. Συνήθως καταλαβαίνω το ενδιαφέρον του από τις πράξεις του.

nikoliza7.jpeg