Ο λόγος που τρελαίνεσαι με τον τρόπο που μασάει κάποιος ή από τον ήχο μιας κιμωλίας σε μαυροπίνακα

Ο λόγος που τρελαίνεσαι με τον τρόπο που μασάει κάποιος ή από τον ήχο μιας κιμωλίας σε μαυροπίνακα
Pexels

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί βρίσκεις ορισμένους θορύβους τόσο απαίσιους; 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί βρίσκεις ορισμένους θορύβους τόσο απαίσιους; Ίσως είναι ο ήχος ενός μωρού που κλαίει ή το τρίξιμο της κιμωλίας σε έναν μαυροπίνακα.

Ορισμένοι ήχοι είναι κάτι παραπάνω από ικανοί να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα θυμού, εκνευρισμού και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις ακόμη και αηδίας.

Αλλά γιατί;

Όταν ένα άτομο ακούει έναν ήχο, η αμυγδαλή -το μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα- αποφασίζει τη συναισθηματική ανταπόκριση ενός ατόμου σε αυτόν.

Η Katie Ogden, ακοολόγος και υπεύθυνη εκπαίδευσης της εταιρείας τεχνολογίας ακουστικών βαρηκοΐας ReSound, συνέταξε μια λίστα με τους πιο μισητούς ήχους, οι οποίοι δίνουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το γιατί αυτοί οι θόρυβοι προκαλούν μια τόσο ισχυρή αντίδραση σε ορισμένα άτομα.

Τρώγοντας και μασώντας

Ο ήχος κάποιου που τρώει ή μασάει μπορεί να προκαλέσει αρνητική αντίδραση σε πολλά άτομα, τόσο πολύ που έχει ακόμη και όνομα: μισοφωνία.

Η μισοφωνία είναι διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ανοχή σε συγκεκριμένους ήχους και ερεθίσματα. Οι αντιδράσεις στους ήχους κυμαίνονται από θυμό και ενόχληση μέχρι κατάσταση πάλης ή φυγής. Η κατάσταση μερικές φορές ονομάζεται σύνδρομο επιλεκτικής ευαισθησίας στον ήχο. Οι συνήθεις παράγοντες περιλαμβάνουν ήχους όπως δυνατή αναπνοή, μάσημα, κατάποση, δακτυλογράφηση, κτλ.. Οι περισσότεροι από τους ήχους χαρακτηρίζονται από επανάληψη.

Τα άτομα με μισοφωνία έχουν ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ του τμήματος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον ήχο και του προκινητικού φλοιού που ελέγχει τις κινήσεις των μυών του στόματος και του λαιμού.

Το ροχαλητό

Το ροχαλητό είναι ένας άλλος ήχος που δυσκολεύονται να ανεχθούν οι πάσχοντες από μισοφωνία, ωστόσο, ο ήχος του ροχαλητού μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό σε πολλά άτομα για διάφορους λόγους.

Πρώτα απ 'όλα, το σύστημα ακοής ενός ατόμου έχει σχεδιαστεί για να εστιάζει σε ήχους που βρίσκονται κοντά, και ένα άτομο που ροχαλίζει σε κοντινή απόσταση είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αγνοηθεί.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το ροχαλητό είναι σποραδικό, καθιστώντας αδύνατη την πρόβλεψη της ταχύτητας και της έντασης, που σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να χαλαρώσει σε μια τέτοια συνθήκη.

Κιμωλία σε μαυροπίνακα

Το κλασσικό! Όταν πρόκειται για τον ανατριχιαστικό ήχο της κιμωλίας που ξύνει έναν μαυροπίνακα, το σχήμα του ακουστικού πόρου ενός ατόμου μπορεί να παίξει ρόλο στο γιατί ο θόρυβος είναι τόσο αφόρητος. Μελέτες έχουν δείξει ότι λόγω του σχήματος του ακουστικού πόρου, ενισχύονται ορισμένες συχνότητες σε μια επώδυνη ένταση, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ήχων όπως η κιμωλία σε μαυροπίνακα.

Κλάμα μωρού

Συχνά οι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ο ήχος ενός μωρού που κλαίει τραβάει την προσοχή τους με τρόπο που πολύ λίγοι άλλοι ήχοι κάνουν και συνδέουν τον ήχο με ένα αίσθημα άγχους. Ο λόγος για τον οποίο ο ήχος ενός μωρού που κλαίει είναι αδύνατο να αγνοηθεί είναι επειδή ενεργοποιεί τα πρωτόγονα μέρη του εγκεφάλου που πυροδοτούν την απόκριση πάλης ή φυγής.

Γαύγισμα σκύλου

Ο ήχος του γαυγίσματος ενός σκύλου μπορεί να προκαλέσει θυμό ή ερεθισμό σε πολλούς ανθρώπους, επειδή είναι ένας επαναλαμβανόμενος, οξύς και συνήθως δυνατός ήχος. Όπως και ο ήχος ενός μωρού που κλαίει, το γάβγισμα προκαλεί επίσης την απόκριση πάλης ή φυγής, καθιστώντας τον ήχο δύσκολο να αγνοηθεί.

Συναγερμοί αυτοκινήτων

Ένας συναγερμός αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει αντίδραση πανικού σε ένα άτομο λόγω του δυνατού και επαναλαμβανόμενου ήχου του. Ένας μέσος συναγερμός αυτοκινήτου μπορεί να χτυπήσει 90 έως 110 ντεσιμπέλ, που είναι πολύ πάνω από το όριο των 85 dB για ασφαλή ακοή. Μπορεί να προκαλέσει σωματικό πόνο στα αυτιά, μαζί με συναισθηματική δυσφορία.