5 λάθη που κάνεις σε μία συνέντευξη και μπορούν να σου στερήσουν τη θέση

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 λάθη που κάνεις σε μία συνέντευξη και μπορούν να σου στερήσουν τη θέση

Διάβασε παρακάτω και έχε το νου σου

Εάν υπάρχει ένα δύσκολο πράγμα στις μέρες που διανύουμε, αυτό αναμφίβολα είναι το να βρει δουλειά ένας άνθρωπος. Όποιας ηλικίας και αν είναι ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος, πάντα θα υπάρχει δυσκολία στην εύρεση εργασίας.

Και όταν τελικά έρχεται αυτή η μέρα που επιτέλους βρήκες τη δουλειά που πάντα ήθελες ή έστω χρειαζόσουν, μεσολαβεί το στάδιο της συνέντευξης, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό απ’ όλα, μιας και δείχνει πολλά για σένα και την προσωπικότητα σου.

Στο στάδιο αυτό υπάρχουν και κάποια λάθη όμως, τα οποία είναι πολύ πιθανόν να κάνεις και να σου στερήσουν τη θέση εργασίας. Διάβασε παρακάτω ποια είναι τα σημαντικότερα και προσπάθησε να τα αποφύγεις.

#1. Μιλάς μόνο για τον εαυτό σου
Πολλοί συνεντευξιαζόμενοι εστιάζουν περισσότερο στο «εγώ» κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης και αυτό δεν ακούγεται πάντα καλό. Προτίμησε λοιπόν, όταν απαντάς σε κάποια ερώτηση να μη λες για το τι θες εσύ, αλλά για το πώς θα μπορούσες να βοηθήσεις στην ανάπτυξη της εταιρείας.

#2. Δεν σκέφτεσαι αρκετά τις απαντήσεις σου
Πολλοί άνθρωποι απαντούν το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό επειδή νιώθουν πως πρέπει να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και τις περισσότερες φορές αυτό που σου έρχεται στο μυαλό δεν είναι και η πιο έξυπνη ή σωστή απάντηση. Μην ανησυχείς για την παύση που γίνεται στη συζήτηση, θα εκτιμήσει περισσότερο το γεγονός ότι παίρνεις το χρόνο σου να σκεφτείς την απάντηση σου.

#3. Δεν έχεις καταλάβει το είδος της εταιρείας και της θέσης εργασίας
Εάν δεν έχεις καταλάβει το είδος της εταιρείας ή της θέσης που ζητείται, σημαίνει πως δεν έκανες την απαιτούμενη έρευνα που χρειαζόταν για τη συνέντευξη. Και γιατί να μπουν στη διαδικασία να προσλάβουν εσένα όταν δεν έχεις δείξει ενδιαφέρον; Ο εργοδότης σου έχει σταματήσει όλες τις δουλειές που είχε προκειμένου να σου κάνει τη συνέντευξη αι εσύ δεν αφιέρωσες ούτε 5 λεπτά για να κάνεις μία έρευνα; Αυτό και μόνο από μόνο του μπορεί να προκαλέσει την απόρριψη.

#4. Παρακαλάς για την πρόσληψη
Τι εννοούμε; Αυτή είναι η δουλειά που πραγματικά χρειάζεσαι γιατί θα σου κόψουν το ρεύμα εάν δεν πληρώσεις τον λογαριασμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για σένα, όχι όμως και για την εταιρεία. Σε προσλαμβάνουν βασιζόμενοι στις δικές τους ανάγκες και όχι στις δικές σου, γι’ αυτό προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς την δυσμενή κατάσταση σου σαν λόγο για να σε προσλάβουν. Αντιθέτως, δείξε τους γιατί πραγματικά σε χρειάζονται και θα είναι τυχεροί εάν σε πάρουν.

#5. Αναφέρεσαι στο μισθό και στα bonus πριν το κάνει ο εργοδότης σου
Λάθος και πάλι λάθος. Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για σένα, αλλά ποτέ δεν πρέπει να θίγεις αυτό το θέμα πριν το θίξει ο εργοδότης σου. Ο συνεντευξιαστής σου θέλει να δει τι μπορείς να κάνεις για την εταιρεία και όχι για τον εαυτό σου. Επιπροσθέτως όταν ρωτάς για κάτι τέτοιο, δρας σαν να έχεις ήδη προσληφθεί και αυτό δεν είναι καθόλου ωραίο.