3 τρόποι να βρίσκεις ικανοποίηση σε μία δουλειά που μισείς

Νατάσσα Σχοινά
3 τρόποι να βρίσκεις ικανοποίηση σε μία δουλειά που μισείς

Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, γι' αυτό κι είναι αναγκαίο να σκεφτείς ορισμένους τρόπους να την παλέψεις.

Ναι, η δουλειά μας έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Πέρα από τις βιοποριστικές μας ανάγκες, καλύπτουμε και πολλές άλλες. Γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, συναναστρεφόμαστε με άτομα που εξελίσσονται στους νέους μας φίλους, καλύπτουμε την ανάγκη μας για εξέλιξη και παραγωγικότητα, και πολλά άλλα που, αν συνδυαστούν, φτιάχνουν ένα πακέτο που κάθε άνθρωπος θα ήθελε να έχει.

Ωστόσο, δε σημαίνει ότι πάντα θα βρισκόμαστε στην ιδανική θέση. Είναι φορές που τυχαίνει πολλά να μας πηγαίνουν λάθος και να ευχόμαστε να είχαμε μία καλύτερη ευκαιρία με περισσότερες απολαβές, έδαφος για εξέλιξη ή καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Επειδή, όμως, δεν ξέρεις πότε θα εμφανιστεί μία τέτοια ευκαιρία κι επειδή η τωρινή σου θέση μπορεί να σου δίνει άλλα πλεονεκτήματα που δεν μπορείς να απορρίψεις, υπάρχουν τρία πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να επιβιώσεις και να νιώσεις καλύτερα.

  1. Θυμήσου τον στόχο σου επιλέγοντας αυτήν τη δουλειά.

Πριν ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη δουλειά κι αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα αρνητικά, είχες όρεξη να αφιερώσεις τον χρόνο σου σε αυτή. Μπορεί να σου έδινε προσωπική ικανοποίηση, μπορεί να είναι μία θέση που προσφέρει πολλές γνώσεις, ή στο κάτω-κάτω μία καλή προσθήκη στο βιογραφικό σου για μία μελλοντική εργασία. Όποτε συμβαίνει κάτι αρνητικό, λοιπόν, προσπάθησε να θυμάσαι τα θετικά που σου δίνει και τον απώτερο στόχο σου.

  1. Εστίασε σε λύσεις.

Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν. Όχι μόνο στο εργασιακό κομμάτι, αλλά παντού. Το θέμα είναι αντί να τα αφήνεις να σε παίρνουν από κάτω, να προσπαθείς να ψάχνεις αν υπάρχει τρόπος να λυθούν. Πολλές φορές έχουμε την τάση να εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια στην αιτία που κάτι συμβαίνει σ’ εμάς, ενώ δυσκολευόμαστε να το πάρουμε απόφαση και να το αντιμετωπίσουμε αφότου έχει συμβεί.

  1. Εστίασε σε εσένα.

Ενίοτε, αν και τα προβλήματα είναι υπαρκτά, μπορεί λόγω πολλών ανοικτών μετώπων στους υπόλοιπους τομείς να τα διογκώνουμε και να τα κάνουμε μεγαλύτερα απ’ όσο πραγματικά είναι. Γι’ αυτό, όταν προκύπτει κάτι, προσπάθησε να κάνεις μία συνολική εκτίμηση της κατάστασης για να δεις αν το εκάστοτε θέμα είναι η βασική αιτία του προβληματισμού σου ή αν πρόκειται για αποτέλεσμα συσσωρευμένης πίεσης.