Πώς θα κάνεις το team work να πετύχει όταν δουλεύεις από το σπίτι

Νατάσσα Σχοινά
Πώς θα κάνεις το team work να πετύχει όταν δουλεύεις από το σπίτι

3 tips για να παραμείνει ενωμένη και παραγωγική η ομάδα από απόσταση.

Με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται σε έξαρση, όσες δουλειές μπορούν να υποστηρίξουν τηλεργασία το έχουν εφαρμόσει ήδη εδώ και αρκετές ημέρες. Το #StayHome έχει γίνει το motto όλων μας κι αυτό που περιεργαζόμαστε στην παρούσα φάση είναι τρόπους με τους οποίους θα μεταφέρουμε όλη μας την καθημερινότητα εντός των τοιχών για όσο κρατήσει η καραντίνα.

Πολλοί από εμάς δουλεύουν μόνοι τους και ρυθμίζουν ακριβώς το πρόγραμμά τους σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Ωστόσο, άλλοι τόσοι ανήκουν σε μία μεγαλύτερη ομάδα και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να κάνουν το team work να λειτουργεί κι από απόσταση.

Ποια είναι τα tips που θα βοηθήσουν:

  1. Αποτελεσματικός τρόπος και κανάλι επικοινωνίας.

Όταν βρίσκεστε με την ομάδα σου στο γραφείο, η επικοινωνία είναι πολύ εύκολη. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα συγκεντρωθείτε σε κάποιο σημείο για να συζητήσετε ό,τι προέχει. Στην τηλεργασία, όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Γι’ αυτό πρέπει να έχουν οριστεί εξαρχής τρόποι με τους οποίους να μπορείτε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά. Θα είναι κάποιο email που θα έχετε όλοι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο; Θα είναι video κλήσεις; Κάποιο κοινωνικό δίκτυο για chatting; Οτιδήποτε είναι αρκετό, εφόσον όλοι έχουν συμφωνήσει κι ακολουθούν τη διαδικασία κατά γράμμα.

  1. Έλεγχος κι επαφή με την ομάδα.

Αν είσαι ο leader της ομάδας, πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να φροντίζεις να τους φέρνεις όλους σε επαφή, ώστε και να μπορείς να ελέγξεις τη λειτουργία του συντονισμού όλων και να διατηρήσεις τη σχέση που είχατε όταν βρισκόσασταν καθημερινά στο γραφείο. Μπορεί να μην είναι το ίδιο με την από κοντά επικοινωνία, αλλά η τεχνολογία μάς έχει δώσει τέτοια μέσα, που μπορούμε να προσαρμοστούμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

  1. Διατήρησε το team spirit ακμαίο.

Όταν είσαι όλη μέρα κάθε μέρα στο σπίτι, είναι λογικό η διάθεσή σου να μην είναι πάντα στα καλύτερά της. Ωστόσο, αν αυτό το αφήνεις συνέχεια να φαίνεται στα πλαίσια της ομάδας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεαστεί το team spirit. Οπότε, όσο δύσκολη κι αν φαντάζει η προσπάθεια να κρατήσεις έξω από το γκρουπ το πιθανό κακό σου mood λόγω συνθηκών, αυτή όχι μόνο θα συμβάλλει στη διατήρηση ενός ακμαίου ηθικού της ομάδας, αλλά θα βοηθήσει κι εσένα την ίδια να ξεχαστείς, αφού δε θα αναπαράγεις αυτό που σε ρίχνει.