Ο σωστός τρόπος να κάθεσαι στην καρέκλα όταν δουλεύεις πολλές ώρες σε γραφείο

Ο σωστός τρόπος να κάθεσαι στην καρέκλα όταν δουλεύεις πολλές ώρες σε γραφείο

Είναι μέρες που θα περάσεις πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή.

Επιτέλους, η κατάσταση με τον κορονοϊό πηγαίνει καλύτερα κι έχουμε βγει αυτές τις εβδομάδες από την καραντίνα εντός σπιτιού που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Θα χρειαστεί, όμως, αρκετός καιρός για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα. Οι μάσκες είναι πλέον μόνιμος σύντροφος, ακόμα και τα γάντια σε πολλές περιπτώσεις.

Πολλοί δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στις δουλειές τους και πολύ πιθανό να περάσει αρκετός καιρός για να ξαναγεμίσουν μαζικά τα γραφεία. Οπότε, μέχρι τότε και όσοι μπορούν, θα συνεχίσουν το ημερήσιο πρόγραμμά τους από το δωμάτιο του σπιτιού τους.

Για όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση, λοιπόν, αλλά και μετά αν η θέση σου ορίζει πολλές ώρες σε καρέκλα ή όποτε θελήσεις να χρησιμοποιήσεις τον προσωπικό σου χώρο για δουλειά, καλό είναι να τον έχεις διαμορφώσει με έναν εργονομικό τρόπο για να επιβαρύνεσαι όσο το δυνατόν λιγότερο.

Το «μυστικό» για να τα καταφέρεις βρίσκεται στη στάση του σώματός σου κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Αυτή πρέπει να είναι ουδέτερη ώστε να μη διευκολύνει την πρόκληση τραυματισμών σε βασικά σημεία του κορμού και να σου επιτρέπει να εργάζεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο παραγωγικά γίνεται.

Για να το καταφέρεις αυτό, χρειάζεσαι μία καρέκλα με καλή στήριξη της μέσης και της σπονδυλικής στήλης ή τη χρήση ενός μαξιλαριού που θα κάνει το σώμα σου να μην καμπουριάζει. Επιπλέον, αυτή θα πρέπει να είναι στο σωστό ύψος από το πάτωμα, ώστε τα πόδια σου να μπορούν να ακουμπάνε κάτω σε μία γωνία περίπου 90 μοιρών.

Όσο για τα χέρια σου, οι αγκώνες δεν πρέπει να βρίσκονται μακριά από το σώμα. Αντιθέτως, σε μία στάση που τους επιτρέπει να είναι κοντά κι επίσης σε μία γωνία 90-110 μοιρών.

Στο κομμάτι του υπολογιστή, η οθόνη πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σου, όχι ψηλότερα ή χαμηλότερα, για να προστατευτεί ο αυχένας σου.

Bonus tip: Αν δουλεύεις με laptop, προμηθεύσου ένα ποντίκι για την καλή υγεία των καρπών σου.