Μέθοδος STAR: Ο τρόπος για να εντυπωσιάσεις στη συνέντευξη εργασίας

Νατάσσα Σχοινά
Μέθοδος STAR: Ο τρόπος για να εντυπωσιάσεις στη συνέντευξη εργασίας

Για να είσαι προετοιμασμένη για τις πιο σημαντικές ερωτήσεις

Ξυπνάς το πρωί, ετοιμάζεσαι, φοράς τα ρούχα που θεωρείς ότι αποτελούν την κατάλληλη επιλογή για τη θέση που πρόκειται να ζητήσεις και πηγαίνεις στη συνέντευξη εργασίας. Όπως είναι λογικό, έχεις κάποιο άγχος να πάνε όλα καλά, ειδικά αν θες πολύ τη συγκεκριμένη δουλειά. Προσπαθείς να μπεις προετοιμασμένη και να αποπνέεις έναν πιο χαλαρό αέρα σιγουριάς, όμως, δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς τι θα σε ρωτήσει το άτομο με το οποίο πρόκειται να μιλήσεις.

Πέρα από το βιογραφικό σου που αποτελεί τον οδηγό, οι συμπεριφορικές ερωτήσεις είναι κλασικό περιεχόμενο των συνεντεύξεων, ώστε να αποκτηθεί μία πρώτη εικόνα σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεσαι ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν. Αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι πάντα άμεσες, αλλά ενδεχομένως γίνουν με πλάγιο τρόπο, όπως, για παράδειγμα: «Πες μου για την περίοδο όταν…;» ή «Έχεις κάνεις ποτέ…;». Και, ναι, μπορεί να σε κομπλάρουν ως προς το πώς να τις παρουσιάσεις. Σε αυτές, όμως, ακριβώς έρχεται να απαντήσει η μέθοδος STAR.

Η λέξη STAR είναι ακρωνύμιο από τα Situation, Task, Action, Result και σου δείχνουν τον τρόπο που θα τοποθετήσεις επιτυχημένα την απάντησή του σε ερωτήσεις, όπως οι παραπάνω. Τι πρέπει να κάνεις:

  1. Διάλεξε ένα παράδειγμα που να αντιστοιχεί στην ερώτηση, ξεκίνα με το βασικό σκηνικό που συνέβη η ιστορία που πρόκειται να πεις και δώσε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή.
  2. Μίλα για την αρμοδιότητα και τον ρόλο που είχες στο εν λόγω επαγγελματικό task.
  3. Περίγραψε με σαφήνεια τι έκανες για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση που προέκυψε.
  4. Πες για το αποτέλεσμα των αποφάσεων που πήρες μέσα σε αυτό.

Αν ακολουθήσεις αυτόν τον οδηγό, θα έχεις μία σωστή, δομημένη και ολοκληρωμένη απάντηση που θα ικανοποιήσει τον άνθρωπο με τον οποίο μιλάς, γιατί θα καταλάβει ότι μιλάει με έναν επαγγελματία που η εμπειρία του του δίνει την άνεση να ανταποκριθει χωρίς καμία δυσκολία σε ό,τι προκύψει.