Βρήκες νέα δουλειά; Πώς θα προσαρμοστείς like a pro

Νατάσσα Σχοινά
Βρήκες νέα δουλειά; Πώς θα προσαρμοστείς like a pro

Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά υπάρχουν tips για να διευκολυνθεί λίγο το θέμα.

Μία νέα δουλειά έχει πολύ ενθουσιασμό και αγωνία. Πρέπει να βρεις τα πατήματά σου, να συνηθίσεις το νέο περιβάλλον -από το γραφείο στο οποίο κάθεσαι μέχρι την κοπέλα στην υποδοχή- και να μάθεις τους τρόπους με τους οποίους θα νιώσεις ότι ανήκεις εκεί. Πέρα από τα χαρτιά της πρόσληψης.

Κάθε αρχή και δύσκολη, που λέει ο σοφός λαός, γι’ αυτό και χρειάζεται κατά βάση υπομονή και να δώσεις τον απαραίτητο χρόνο, ώστε το νέο πόστο να γίνει συνήθεια. Μην περιμένεις αυτό να συμβεί την επόμενη μέρα. Στην πλειοψηφία, η πλήρης εξοικείωση με τον χώρο θα έρθει περίπου στους τρεις μήνες.

1ος μήνας: Παρατήρησε τα πάντα γύρω σου. Μάθε τον χώρο, γνώρισε τους ανθρώπους. Δες τις συνήθειές τους. Έτσι θα καταλάβεις πολλά για τον τρόπο που λειτουργεί η εταιρεία και θα μπεις πιο εύκολα στους ρυθμούς της.

2ος μήνας: Τώρα θα έχεις διανύσει το πιο δύσκολο κομμάτι της προσαρμογής, οπότε μπορείς να περάσεις στο επόμενο. Ρώτα τον ανώτερό σου τι ακριβώς απαιτείται από εσένα σε καθημερινή βάση. Οι πιθανότητες θέλουν τον πρώτο καιρό να υπήρχε κάποια μεγαλύτερη ελαστικότητα, αλλά σιγά-σιγά πρέπει να αναλάβεις τη θέση που σου ανατέθηκε στο 100%.

3ος μήνας: Πλέον, ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις και έχει φύγει και η πρώτη, awkward αίσθηση ότι δε βρίσκεσαι στα νερά σου. Έχεις γνωρίσει κάποιους ανθρώπους και, αν δεν έχει συμβεί μόνο του, καλό θα ήταν να ξεχωρίσεις μερικούς που θα ανήκουν στον πιο στενό κύκλο με τους έμπιστούς σου. Αυτό θα σε βοηθήσει όχι μόνο στη δουλειά παραγωγικά, αλλά και στην ψυχολογική υποστήριξη από άτομα που γνωρίζουν τι περνάς.