Υπάρχουν 4 είδη ηγέτη: Εσύ σε ποιο ανήκεις;

Νατάσσα Σχοινά
Υπάρχουν 4 είδη ηγέτη: Εσύ σε ποιο ανήκεις;

Εστιάζουν σε διαφορετικά πράγματα.

Σε μία ομάδα, οι ρόλοι των ατόμων που την απαρτίζουν είναι διαφορετικοί. Υπάρχουν οι άνθρωποι που είναι εξαιρετικοί στο να δέχονται και να εκτελούν εντολές. Υπάρχουν αυτοί που εστιάζουν στο πιο διπλωματικό κομμάτι. Εκείνοι που θα εμπνευστούν και θα προτείνουν νέες ιδέες. Ο ηγέτης.

Ο ηγέτης είναι συνήθως ένας για να μην υπάρχει η σύγχυση του ποιος έχει τον τελευταίο λόγο και για να υπάρχει ένας άνθρωπος που να συντονίζει και να βάζει σε μία σειρά τα πράγματα. Θα πάρει τις δύσκολες αποφάσεις και την ευθύνη της ομάδας, θα κάνει τα πλάνα και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων.

Σύμφωνα με τη Forbes, υπάρχουν τέσσερα είδη ηγέτη:

  1. Change Leaders

Οι ηγέτες αυτής της κατηγορίας ακολουθούν στρατηγική, θέτουν μεγάλους στόχους και διαλύουν τα εμπόδια για να τους επιτύχουν.

  1. People Leaders

Αυτοί οι ηγέτες εστιάζουν στο να καταλαβαίνουν την ομάδα και τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί τους. Ενισχύουν τα δυνατά τους σημεία και «χτίζουν» πάνω στις δυνατότητές τους.

  1. Results Leaders

Πρόκειται για αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες προσδοκίες και μεγαλεπήβολους στόχους και πρόκειται να βάλουν τα δυνατά τους για να νικήσουν. Δε θα δεχτούν τίποτα λιγότερο από αυτούς.

  1. Service Leaders

Είναι οι ηγέτες που έχουν στο μυαλό τους το καλό των υπόλοιπων. Είτε αυτοί ανήκουν στην ομάδα τους είτε είναι οι καταναλωτές. Καταλαβαίνουν τους άλλους και τις καταστάσεις και διακρίνονται από ενσυναίσθηση.