Πώς να συγκεντρωθείς στη δουλειά, όταν έχει συμβεί κάτι στο σπίτι

Νατάσσα Σχοινά
Πώς να συγκεντρωθείς στη δουλειά, όταν έχει συμβεί κάτι στο σπίτι

Δύσκολο task, αλλά πρέπει να το δεις πιο πρακτικά.

Θα περάσεις αρκετές ώρες στη δουλειά. Για την ακρίβεια, ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σου -εκτός ύπνου- είναι η εργασία. Αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων πολλά μπορεί να έχουν συμβεί εκείνες τις ώρες κι εσύ να πρέπει να συνεχίσεις ακάθεκτη τη δουλειά σου. Όχι σαν να μη συμβαίνει τίποτα, γιατί αυτό είναι ένα ξεκάθαρο ψέμα, αλλά αν μη τι άλλο να διεκπεραιώσεις αυτά που πρέπει.

Δεν είναι ότι μπορείς να κάνεις και διαφορετικά, άλλωστε, αν δε θέλεις οι υπόλοιποι να καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά και θες να το κρατήσεις σε πιο τυπικό επίπεδο. Οπότε στο δια ταύτα: Υπάρχει τρόπος να μην αφήνεις το ό,τι συμβαίνεις στα προσωπικά να μη σε αποδιοργανώνει στα επαγγελματικά;

Η απάντηση είναι λίγο tricky, οπότε ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δε θα είναι εύκολο και μην κάνεις το λάθος να το πιστέψεις. Καλώς ή κακώς, τα προσωπικά, ό,τι και να αφορούν, είναι πράματα που θα σε επηρεάσουν, γιατί πολύ απλά είσαι άνθρωπος και αποτελούν ένα τεράστιο κομμάτι της ύπαρξής σου. Αυτό που μπορείς να κάνεις, όμως, είναι να προσπαθήσεις να θέσεις ένα pause, αν μη τι άλλο τις ώρες που δουλεύεις. Σκέψου ότι, αν δεν είσαι συγκεντρωμένη στη δουλειά, θα καταλήξεις να έχεις μισά κι από τα δύο. Τις σκέψεις που σε «ρίχνουν» και τις αρμοδιότητες που μένουν χωρίς εκτέλεση, μένοντας μερικές φορές ακόμα και για την επιστροφή στο σπίτι.

Είναι αυτό κάτι που θες; Λογικά η απάντηση είναι όχι. Γι’ αυτό, κάθε φορά που κάτι συμβαίνει κι εσύ πρέπει να μείνει στο εργασιακό περιβάλλον, κάνε ένα διάλειμμα και επανάλαβε στον εαυτό σου όλα αυτά που δε θες να συμβούν. Πες του να κάνει ένα pause και να γίνει ακόμα πιο παραγωγικός, για να μπορέσει να ασχοληθεί με την επίλυση του όποιου προβλήματος λίγες ώρες μετά. Δες το και ψυχοθεραπευτικά. Θα πάρεις έστω και λίγο το μυαλό σου από αυτό που σε ταλανίζει.

Υ.Γ. Δοκίμασε να χαλαρώσεις και με ειδική μουσική συγκέντρωσης που βρίσκεται στη συνέχεια. Εμένα, βέβαια, με χαλαρώνει και ο Moby, αλλά είναι ανάλογα την περίπτωση.