Τα μεγαλύτερα «όπλα» σ' ένα επαγγελματικό περιβάλλον που σε αποθαρρύνει

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Τα μεγαλύτερα «όπλα» σ' ένα επαγγελματικό περιβάλλον που σε αποθαρρύνει

Κι όμως, μπορείς να ευδοκιμήσεις σ΄ένα εργασιακό περιβάλλον που εκπέμπει αρνητισμό.

Πόσες φορές δεν έχεις αναρωτηθεί αν πρέπει να βρίσκεσαι μέσα σ' ένα εργασιακό περιβάλλον που σε πηγαίνει διαρκώς «προς τα πίσω». Έχοντας τόσες φιλοδοξίες, όνειρα, δυνατότητες και ιδέες που μπορούν να πάνε τόσο την προσωπική σου επαγγελματική εξέλιξη όσο και την ομαδική εργασία ένα βήμα παραπέρα, αντιλαμβάνεσαι πολλές φορές πως το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεσαι και εργάζεσαι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου.

Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι ένας φιλόδοξος άνθρωπος κολλημένος σε ένα περιβάλλον που δεν ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την επιτυχία σου, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή την αίσθηση έχει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Η επαγγελματική μας διάσταση είναι ένα όπλο που φέρνει σε ισορροπία (ή τα χαλάει όλα) και την προσωπική μας ζωή. Ένας δυσαρεστημένος επαγγελματίας είναι ένας άνθρωπος που διαρκώς δεν εφησυχάζεται.

Εάν δεν είσαι λοιπόν σε θέση να τα αλλάξεις όλα από την μέρα στην άλλη, υπαρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις δυνατή, συγκεντρωμένη στον στόχο σου και να πετύχεις ακόμη κι αν το περιβάλλον σου δεν σε βοηθά.

1.Μην αφήνεις το χρόνο και την ενέργεια σου να πηγαίνει χαμένη

Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από το να μετανιώνεις για τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου! Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να κοντρολάρουμε τη ζωή τους και να κατανέμουν σωστά το χρόνο τους μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Προστάτεψε τον χρόνο και την ενέργεια σου. Εάν θέλεις τη δική σου μοίρα διαφορετική, φρόντισε η κάθε ημέρα σου να μοιάζει αλλιώτικη από την προηγούμενη!

2.Ότι σπείρεις, θα θερίσεις!

Αν οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι ήδη δεν είναι εκείνοι που θα ήθελες για να εμπνευστείς, χρησιμοποιήστε τη δύναμη του διαδικτύου, των βιβλία, της μουσική και των social media για να τροφοδοτήσεις τον εαυτό σου με τα κίνητρα, συμβουλές και εργαλεία που θα σε βοηθήσουν ν’ αλλάξεις την καθημερινότητά σου. Μόλις 15 λεπτά κάθε πρωί και βράδυ είναι αρκετά για να διαβάσεις κάτι εμπνευσμένο. Η ιδέα είναι να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεσαι και εμπνέεσαι. Τόσο απλά!

3.Πες «όχι» σε πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που καλείσαι να διαχειριστείς είναι να πεις ΟΧΙ σε πειρασμούς ή πράγματα που είσαι υποχρεωμένη να κάνεις, χωρίς να το θέλεις. Αντιστάσου! Πες ΟΧΙ σε δραστηριότητες, συναντήσεις, υποχρεώσεις στις οποίες δε θέλεις να συμμετέχεις! Κάτι που είναι σημαντικό για τους άλλους, δεν σημαίνει πως είναι σημαντικό και για εσένα!

4.Στόχευσε ψηλά αλλά κάθε στόχος σου να είναι ρεαλιστικός

Ωραία τα μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά να είναι υλοποιήσιμα! Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να χαμηλώσεις τον πήχη…. Τουναντίον. Προσπάθησε κάθε φορά να θέτεις στόχους που θα μπορείς να υλοποιήσεις. Ένα σκαλοπάτι τη φορά θα σε φτάσει στην κορυφή των στόχων και των προσδοκιών σου!

5.Μην υπερεκτιμήσεις την επιτυχία

Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα από την πρώτη φορά. Δεν πρέπει να παγιδευτούμε στην ιδέα των ανθρώπων που τα κάνουν όλα τόσο καλά και να θέλουμε να τους μοιάσουμε! Σκέψου πως ακόμη κι αυτοί οι άνθρωποι που θαυμάζουμε, ξεκίνησαν από το μηδέν, κάνοντας ένα βήμα τη φορά. Ένας πολύ καλός τρόπος για να απομυθοποιήσεις την επιτυχία είναι να ψάξεις να βρεις πώς ξεκίνησαν κάποια από τα πρότυπά σου. Πολλές φορές όταν ξεκινάς τη ζωή σου μέσα σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον, αποκτάς τη δύναμη και τη διορατικότητα ώστε να εξελιχθείς σε μια εξαιρετική ηγέτιδα και influencer.