3 tips για να διαχειριστείς το άγχος της αναζήτησης εργασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς

3 tips για να διαχειριστείς το άγχος της αναζήτησης εργασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα 3 μυστικά που θα σε κάνουν να χαλαρώσεις και ν' απολαύσεις τη διαδικασία.

Ας μη γελιόμαστε, η αναζήτηση εργασίας δεν είναι πάντα η πιο διασκεδαστική και εύκολη διαδικασία. Μεταξύ της ανανέωσης του βιογραφικού μας, της αναθεώρησης του προφίλ μας στο LinkedIn, της προσέγγισης των εταιριών, της προετοιμασίας για συνεντεύξεις και της αναμονής, όλα μοιάζουν εξαντλητικά. Για να μην αναφέρουμε τον φαινομενικά ατελείωτο κύκλο εύρεσης εργασίας, υποβολής αιτήσεων, συνέντευξης και απόρριψης..... και ο κύκλος δεν έχει τέλος κάποιες φορές!

Στην πραγματικότητα, το 73% των Αμερικανών υποστηρίζουν ότι το κυνήγι εύρεσης εργασίας είναι ένα από τα πιο αγχωτικά πράγματα στη ζωή. Ειδικά τώρα εν μέσω πανδημίας με πολλές επιχειρήσεις να έχουν βάλει λουκέτο και άλλες τόσες να λειτουργούν με καθεστώς αναστολών και τηλεργασίας (στην καλύτερη των περιπτώσεων), η διαδικασία εύρεσης εργασίας είναι ένα αδιάκοπο άγχος.

Και αν πρέπει να προσθέσουμε σε όλα αυτά η αγωνία του να είσαι μητέρα, έχοντας τα παιδιά στο σπίτι και εσύ ούσα άνεργη, τα πράγματα μάλλον είναι πιο δύσκολα απ' ό,τι μπορεί να τα είχες φανταστεί.

Οι άνθρωποι δεν μιλάνε συχνά για το πόσο αγχωτική είναι η διαχείριση όλων αυτών των ζητημάτων για μια γυναίκα. Γιατί καλείται ταυτόχρονα να καλύψει πολλούς ρόλους, που στην ουσία σε κανέναν δε νιώθει επαρκής. Έτσι, σε γενικές γραμμές, ο κόσμος δεν γνωρίζει για το άγχος και τις κρίσεις πανικού τη νύχτα, όταν μια γυναίκα αναζητά εργασία, μέσα σ΄ενα τέτοιο κοινωνικό και επαγγελματικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται. Δεν μιλάμε για το πόσο μόνες και συγκλονισμένες αισθανόμαστε.

Υπάρχει όμως φως στο τούνελ, μια έξοδος από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Υπάρχουν κρυφά μυστικά για να ελαττώσουμε το άγχος μας και να προχωρήσουμε με θετικό πρόσημο στην αναζήτηση εργασίας. Ποια; Ρίξε μια ματιά σε 3 βασικά ζητήματα που έχουν λύσεις!

1.Δέξου πως μια αποτυχία μπορεί να είναι μια μεγάλη ευλογία

Η αλήθεια είναι πως όταν αποχωρούμε ή απολυόμαστε από την εργασία μας χωρίς να έχουμε βρει πρώτα μια καλύτερη δουλειά, μπορεί να φαίνεται ως ένα τεράστιο πλήγμα. Εκείνη τη στιγμή είναι δύσκολο να σκεφτούμε πως αυτή η κατάσταση είναι μια ευλογία μεταμφιεσμένη. Μόλις το ξεπεράσουμε αυτό, θα κατανοήσουμε πως ναι, είναι μια ευλογία. Είναι μια στιγμή που θα μας επιτρέψει να βρούμε ιδέες, να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που θα αποτελέσουν το επαγγελματικό μας δίκτυο αλλά και να προωθήσουμε κι άλλες δραστηριότητες που προωθούν την αναζήτησή μας για εργασία.

2.Να πιστεύεις στον εαυτό σου κάθε στιγμή

Κάθε πρωί να εμψυχώνεις τον εαυτό σου λέγοντας «Είμαι τόσο ευγνώμων για ό, τι συμβαίνει στη ζωή μου αυτή τη στιγμή, γιατί ξέρω ότι αυτό με προετοιμάζει για την προσωπική και επαγγελματική μου επιτυχία μου». Μην ξεχνάς να επαναλαμβάνεις αυτήν τη θετική επιβεβαίωση στον εαυτό σου αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μόλις αρχίσεις να αισθάνεσαι τον φόβο να συσσωρεύεται στο στήθος σου, ανάπνεε βαθιά και να θυμάσαι ότι η ανεργία είναι μια ευκαιρία για να κάνεις ένα βήμα προς τον καλύτερο εαυτό σου.

3. Συγκέντρωσε τα εργαλεία προόδου σου

Καθώς αρχίζεις να προγραμματίζεις τις συνεντεύξεις σου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις όλα τα εργαλεία που διαθέτεις στο «οπλοστάσιό» σου. Να μην ακυρώνεις ποτέ συναντήσεις με φίλους και συναδέλφους γιατί σου επιτρέπουν να μοιραστείς μαζί τους τι συμβαίνει στον χώρο.