Επέστρεψες στο γραφείο; 3 tips που θα σε βάλουν και πάλι στο κλίμα μετά την τηλεργασία

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Επέστρεψες στο γραφείο; 3 tips που θα σε βάλουν και πάλι στο κλίμα μετά την τηλεργασία

3 μυστικά που μπορούν να κάνουν την επάνοδο στο γραφείο, μαγική (και δεν είναι υπερβολή!).

Πάνω από έναν χρόνο σε καθεστώς τηλεργασίας, έχουμε ξεχάσει πώς είναι να βρισκόμαστε (και να εργαζόμαστε) στο γραφείο. Οι ημέρες στο σπίτι κυλούσαν διαφορετικά, με πολλές υποχρεώσεις παράλληλες να τρέχουν κι εμείς να προσπαθούμε να προλάβουμε να συντονίσουμε εργασία, σπίτι, παιδιά, τηλεκπαίδευση, τις ισορροπίες με τους συναδέλφους και φυσικά τη δική μας ψυχική υγεία.

Τώρα που οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει σε πολύ καλό σημείο, με τα self test να μας δίνουν μια ασπίδα ασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον και την αγορά να έχει ανοίξει -δίνοντάς μας ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο καλοκαίρι-, η επιστροφή μας στο γραφείο μοιάζει σωτήρια.

3 απλά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να τρως υγιεινά τις ημέρες που δουλεύεις

Ποιος το περίμενε! Αν κάποιος παλιότερα σου έλεγαν πως μπορείς να εργάζεσαι από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έκανες τούμπες! Και να που τελικά, το ζήσαμε κι αυτό και μόνο τούμπες δεν κάναμε! Άγχος, αγωνία, ατελείωτες ώρες εργασίας και ένα σωρό εκκρεμότητες που ευχόσουν να βρισκόσουν στο γραφείο για να τις απέφευγες.

Ναι, το ξέρω, είσαι κι εσύ ενθουσιασμένη που ντύνεσαι ξανά (το είχαμε ξεχάσει τόσους μήνες), που βλέπεις καθημερινά ανθρώπους και που έχεις αρχίσει να βρίσκεις ξανά τις ισορροπίες σου. Όμως και πάλι κάνεις μια αρχή, και ως γνωστό χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

grafeio pali5

Παρακάτω σου έχω 3 μυστικά που μπορούν να κάνουν την επάνοδο στο γραφείο, μαγική!

  1. Μάθε να είσαι και πάλι κοινωνική

Μπορεί να συνήθισες πολύ τις κλήσεις μέσω zoom και teams όμως στην καθημερινότητα η επαφή με τους συνεργάτες σου είναι πιο απαιτητική. Ακόμα κι αν δεν ήθελες να μιλήσεις, ήσουν συνδεδεμένη και έκανες mute όταν δεν είχες όρεξη να συμμετάσχεις στην συζήτηση. Δια ζώσης τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πρέπει λοιπόν να ξανά προσαρμοστείς στη νέα πραγματικότητα και γι΄ αυτό οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες πρέπει να είναι alert και μάλιστα στο maximum.

Τι να φορέσεις στο γραφείο για να είσαι πιο παραγωγική

  1. Άσε τον αυθορμητισμό σου να κερδίσει και πάλι τους συναδέλφους σου

Όταν επικοινωνούμε στο διαδίκτυο έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε, γιατί ξέρουμε τον λόγο της συνάντησης ή του meeting. Αλλά αν συναντιέσαι με τον διευθυντή ή τους συναδέλφους σου στο γραφείο, αυτές οι αυθόρμητες συνομιλίες μπορεί να κρύβουν πολύ άγχος στην αρχή. Ζούμε τους τελευταίους μήνες σ' ένα εικονικό εργασιακό περιβάλλον, συνεπώς ξαφνικά το να βρισκόμαστε και πάλι στο γραφείο, μας κάνει να νιώθουμε υπερβολική πίεση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια στάσιμη συμπεριφορά, με επανάληψη κοινών λέξεων και εκφράσεων κατά τη συνομιλία μας με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους μας, έλλειψη σαφήνειας και απώλεια ευχέρειας. Τι να κάνεις; Μίλα αργά, ανάπνεε φυσιολογικά έτσι ώστε ο εγκέφαλός σου να χαλαρώσει και να ξεμπλοκάρει.



  1. Άσε το άγχος μακριά

Το άγχος μάς κυνηγάει τελικά. Είτε δουλεύουμε από το σπίτι είτε από το γραφείο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας δεν αλλάζουν. Δες την επιστροφή σου στη δουλειά ως μια τέλεια ευκαιρία ν΄ αναθεωρήσεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις και αξιολογείς τα πράγματα. Αρκετά ζήσαμε μέσα στην καραντίνα καταστάσεις που μας άγχωσαν πολύ. Ας δούμε την επιστροφή μας στο γραφείο ως μια νέα αρχή για να εκτιμήσουμε τα απλά πράγματα που ξεχνάμε ότι είναι σημαντικά για την ευημερία μας. Και η επαγγελματική μας ζωή είναι μέσα σε αυτά...