4 μυστικά που θα σε κάνουν «ανταγωνιστική παίκτρια» ακόμη κι αν εργάζεσαι με τηλεργασία

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
4 μυστικά που θα σε κάνουν «ανταγωνιστική παίκτρια» ακόμη κι αν εργάζεσαι με τηλεργασία

Μην παραπονιέσαι πως η εργασία από το σπίτι σε δυσκολεύει. Αν κάνεις αυτά τα 4 πράγματα, θα είναι σαν να βρίσκεται συνεχώς στο γραφείο.

Η τηλεργασία έχει αποδειχτεί πως ήρθε για να μείνει. Πρόκειται για το νέο μοντέλο εργασίας που μπορεί να υιοθετήθηκε εν μέσω κορονοϊού, αποδείχτηκε στην πράξη ότι μπορεί να λειτουργήσει και να δώσει στους εργαζόμενους την ευκαιρία ενός ευέλικτου τρόπου εργασίας.

Είτε το αγαπάς είτε το μισείς, το περιβάλλον εργασίας σου μπορεί πια να είναι οι τέσσερις τοίχοι του σπιτιού σου. Τι κι αν κάποιοι συνάδελφοί έχουν επιστρέψει στο γραφείο; Μπορείς ακόμα να είσαι μια «δυνατή παίκτρια» ακόμη κι αν βρίσκεσαι μίλια μακριά από το εργασιακό σου περιβάλλον.

Υπάρχουν, τεράστια πλεονεκτήματα στην τηλεργασία, όπως η αποφυγή ανεπιθύμητων μετακινήσεων και η εξοικονόμηση χρημάτων. Σε όλα αυτά αν προσθέσεις τη δυνατότητα να μπορείς να οργανώσεις την προσωπική σου ζωή (τα παιδιά είναι βασικό πλεονέκτημα) με βάση τα νέα δεδομένα, τότε η τηλεργασία μοιάζει με την ιδανική λύση για κάθε γυναίκα.Αλλά πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την αίσθηση ότι είμαστε μέλη μιας ομάδας ακόμη κι αν πρέπει να είμαστε μακριά από τους υπόλοιπους συναδέλφους;

Πώς να γίνεις υπέροχη «ομαδική παίκτρια» όταν δουλεύεις από το σπίτι

1. Να επικοινωνείς με την ομάδα σου σωστά

Κάνε μια συνειδητή επιλογή για το ποιο κανάλι επικοινωνίας είναι καλύτερο όχι μόνο για εσένα αλλά και για τους συναδέλφους σου. Το zoom,το skype, το wat's up, το viber, το team, το messenger, όποιο κανάλι επικοινωνίας βολεύει την ομάδα, πρέπει να είσαι σε θέση να το χειρίζεσαι στο βέλτιστο. Οι αλλαγές είναι απότομες συνεπώς πρέπει να μάθεις να προσαρμόζεσαι γρήγορα για να είσαι αποτελεσματική. Και μην αφήνεις θέματα άλυτα. Υπάρχει πολύς χώρος στον εικονικό μας κόσμο για παρερμηνείες, συνεπώς αν οποιαδήποτε ερώτηση, σημείωση ή πληροφορία δημιουργείται, μπορείς ακόμη να σηκώσεις το τηλέφωνο και να επικοινωνήσεις.

2. Πρόσεχε τα νώτα σου και να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά

tilergasia

Σε ομάδες με υψηλό ανταγωνισμό, οι συνάδελφοι μπορεί και να μην υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Να είσαι λοιπόν πολύ προσεκτική με την ομάδα σου. Προσπάθησε να γνωρίζεις μέσω email τι γίνεται στο γραφείο και να τσεκάρεις όλα όσα έχουν γίνει ή έχουν ειπωθεί. Διοργάνωσε μια ομάδα για να ενημερώνεσαι για τα θέματα της ημέρας προκειμένου να είσαι σε επαφή με τους συναδέλφους σου. Και να θυμάσαι, πως είναι αμφίδρομος ο δρόμος. Ό,τι ζητάς εσύ από τους συναδέλφους σου πρέπει να δίνεις κι εσύ προς εκείνους.

3. Να είσαι ξεκάθαρη για το ποιος κάνει τι

Οι ρόλοι και οι ευθύνες κάποιες φορές δεν είναι ιδιαίτερα σαφείς. Όταν δουλεύεις από απόσταση, είναι ακόμη πιο εύκολο να «χαθείς στη μετάφραση».Το να είσαι καλή team player απαιτεί σαφήνεια και σωστή διαχείριση του οργανογράμματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το τοπίο αλλάζει αναπόφευκτα για την ομάδα, να μπορούν να ξεκαθαρίζονται και οι ρόλοι.

4. Μοιράσου τις εμπειρίες και τις επιτυχίες σου με τους άλλους

tilergasia2

Αλήθεια πώς γνωρίζουν οι συνάδελφοί σου (αλλά και το αφεντικό σου) ότι είχες πραγματικά μια καλή εβδομάδα στη δουλειά; Πώς γνωρίζουν τις επιτυχίες σου αφού δεν είσαι στο γραφείο; Σίγουρα όλα όσα κάνεις πρέπει να φαίνονται και να εκτιμούνται. Αν δεν έχεις με την ομάδα σου ένα είδος εβδομαδιαίας επικοινωνίας όπου εκεί θα επισημαίνονται όλα όσα κάνει ο καθένας, βεβαιώσου πως κοινοποιείς την (καλή) δουλειά σου μέσω κάποιας αλληλογραφίας. Μοιράσου τις νίκες σου και ενθάρρυνε και τους συναδέλφους σου να κάνουν το ίδιο, έτσι ώστε η ομάδα να παίρνει τα πάνω της... Γιατί τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά!

DPG Network