4 λόγοι που η προσωπικότητά σου δε χρειάζεται να καθορίζεται από την καριέρα σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
4 λόγοι που η προσωπικότητά σου δε χρειάζεται να καθορίζεται από την καριέρα σου

Σταμάτα πια να αξιολογείς τον εαυτό σου με βάση την καριέρα σου.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που συνδέουν την αυτοεκτίμησή τους με τη δουλειά τους. Είτε λόγω της άποψης της κοινωνίας μας για συγκεκριμένες θέσεις είτε λόγω της υπερηφάνειας τους, φροντίζουν να δουλεύουν αρκετά σκληρά για να βρουν μια δουλειά με την οποία είναι υπερήφανοι ώστε να ταυτιστούν με αυτήν.

Και παρόλο που στην αρχή νιώθουν αυτόν τον υπέροχο ενθουσιασμό της επιτυχίας, στην πορεία μάλλον εξασθενεί η «φούσκα» της αρχής και η καθημερινότητα τους εντάσσει μέσα στα προβλήματα (που κάποιες φορές είναι αξεπέραστα). Και τώρα τι; Πώς θα πουν «φεύγω» από την καλοστημένη επαγγελματική πραγματικότητα και θα ανοίξουν φτερά για νέους επαγγελματικούς ορίζοντες;

5 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένες γυναίκες τις Κυριακές

Και τι θα είναι εκεί; Πώς θα πρέπει να αποδείξουν (από την αρχή) την αξία τους; Θα τα καταφέρουν ή όχι;

Μήπως σε όλο αυτό που περιγράφω παραπάνω, εντοπίζεις τον εαυτό σου;

Μήπως ανήκεις κι εσύ σ' εκείνη τη μερίδα των γυναικών (και όχι μόνο) που έχουν εγκλωβιστεί στα «περασμένα μεγαλεία» και ταυτίζονται με την επαγγελματική τους εικόνα;



Αν νιώθεις πως η ταυτότητά σου είναι στενά συνδεδεμένη με την υπάρχουσα δουλειά σου και αν την χάσεις, τότε είσαι ένα τίποτα και δεν έχεις τη δυνατότητα ν' αποδείξεις τη σκληρή δουλειά που έχεις κάνει ως τώρα, τότε αυτό το άρθρο σε αφορά! Όχι, δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη, τουναντίον, θέλω να σου αποδείξω πως υπάρχει τρόπος να βλέπεις τα πράγματα με θετικό πρόσημο!

Εδώ σου έχω 4 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να προσδιορίζεις τον εαυτό σου από την καριέρα σου, γιατί, ειλικρινά, η αγάπη για τον εαυτό μας αξίζει πολύ περισσότερο από έναν μισθό ή έναν τίτλο εργασίας.

1. Το ό,τι έχεις μια αναγνωρισμένη δουλειά δε σημαίνει πως είσαι επιτυχημένος άνθρωπος

Η επιτυχία μπορεί σπάνια να μετρηθεί με τη δουλειά ή τον πλούτο κάποιου. Ο πραγματικός ορισμός της επιτυχίας προέρχεται από την ικανότητα να κάνεις κάτι που πραγματικά αγαπάς, να μπορείς να νοιάζεσαι για τους άλλους, να ξεπερνάς τους μεγαλύτερους φόβους σου ή να βρίσκεις ευτυχισμένη ευτυχία.

5 tips για να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση στο γραφείο

2. Οι αξίες και οι αλήθειες σου είναι αυτές που πραγματικά σε καθορίζουν

Η ταυτότητά σου πρέπει να καθορίζεται από το τι αγαπάς, τι ονειρεύεσαι, τι εκτιμάς και τι εμπειρίες έχεις συλλέξει στη ζωή σου. Σκέψου πως οι αληθινοί φίλοι και η οικογένειά σου δεν ενδιαφέρονται για το τι δουλειά κάνεις ή πόσα λεφτά βγάζεις. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ευτυχία σου.

3. Μια επαγγελματική θέση είναι παροδική και μπορεί ν΄αλλάξει ανά πάσα στιγμή

Ενώ είναι γνωστό ότι η ζωή είναι γεμάτη αβεβαιότητα, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο των συνθηκών μας. Σήμερα μπορεί να προσδιορίσεις τον εαυτό σου ως εργατική αρχιτέκτονα, αλλά σε 4 χρόνια από τώρα, μπορεί να θέλεις να γίνεις μια γυναίκα που αγαπά τη διακόσμηση και το diy και θέλει ν ΄ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Δεν ξέρεις ποτέ τι είδους εμπειρίες μπορεί να ζήσεις και πώς θα σε αλλάξουν. Ουσιαστικά, τίποτα δεν είναι μόνιμο. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και υπάρχουν περισσότερα πράγματα που επηρεάζουν τη ζωή μας από την καριέρα μας.

4. Η δουλειά είναι κάτι που κάνεις, όχι κάτι που είσαι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσδιορίσεις τον εαυτό σου, ειδικά αν δεν αγαπάς τη δουλειά που κάνεις. Για παράδειγμα, εκτός από την καριέρα σου, θα μπορούσες επίσης να είσαι γνωστή ως καλή μητέρα, λάτρης των ζώων, diy expert, πράγματα που είναι μέρος του εαυτού και της ταυτότητάς σου. Στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να σε αγαπούν και να σε εκτιμούν για τα πράγματα που σου αρέσει να κάνεις και όχι, για το τι θέση που κατέχεις!