Οι πιο συχνές ερωτήσεις σε μια επαγγελματική συνέντευξη (για να πας προετοιμασμένη)

Ιωάννα Τζανή
Οι πιο συχνές ερωτήσεις σε μια επαγγελματική συνέντευξη (για να πας προετοιμασμένη)

Πώς να προετοιμαστείς για τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που γίνονται σε μία επαγγελματική συνέντευξη.

Μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για να πας προετοιμασμένη σε μία επαγγελματική συνέντευξη είναι να γνωρίζεις ποιες είναι οι πιθανότερες ερωτήσεις που θα σου κάνουν.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι μπορεί να σε ρωτήσουν, θα έχεις τη δυνατότητα να εξασκηθείς στις απαντήσεις που θα δώσεις και να προχωρήσει με ευκολία η συνέντευξη, χωρίς να σε λούσει... κρύος ιδρώτας.

zoom

Δε χρειάζεται να πας στο γραφείο για να εντυπωσιάσεις - Tips για να μαγνητίσεις τα βλέμματα στο Zoom

Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης, αλλά και την κατάλληλη καθοδήγηση για το πώς να προετοιμαστείς για αυτές και να απαντήσεις με τον καταλληλότερο τρόπο.

doyleia 6

#1. Μίλησέ μου για εσένα.

Αυτή είναι η ερώτηση με την οποία ξεκινούν οι περισσότερες επαγγελματικές συνεντεύξεις, καθώς χρησιμεύει για να ξεκινήσει οικεία η συζήτηση και παρέχει στον εργοδότη ορισμένες πληροφορίες για το ποια είσαι και τι μπορείς να προσφέρεις στην επιχείρηση.

Για να απαντήσεις σωστά σε αυτήν την ερώτηση, καλό είναι να αναφέρεις μερικές πληροφορίες σχετικά με την προσωπική σου ζωή που δε σχετίζονται με τη θέση εργασίας, όπως για παράδειγμα τι χόμπι έχεις. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της απάντησής σου θα πρέπει να σχετίζεται με τη δουλειά και την εταιρεία. Ανάφερε πού βρίσκεσαι επαγγελματικά αυτή τη στιγμή, πώς έφτασες εκεί και ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι.

Extra tip: Μπορεί να είναι εύκολο να παρέχεις μια μακροσκελή απάντηση όταν μιλάς για τον εαυτό σου, ωστόσο είναι καλύτερο να δώσεις μία σύντομη απάντηση που δε διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό.

#2. Γιατί σε ενδιαφέρει αυτή η θέση;

Όπως είναι λογικό, ο εκάστοτε εργοδότης θέλει να μάθει γιατί ενδιαφέρεσαι για τη συγκεκριμένη δουλειά. Εάν φανείς αποστασιοποιημένη, αδιάφορη ή ανασφαλής όταν απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, οι πιθανότητες να προσληφθείς μειώνονται κατά πολύ. Γι' αυτό, απάντησε με λεπτομέρειες και με απόλυτα σαφή τρόπο ως προς το γιατί η θέση αυτή σου κεντρίζει το ενδιαφέρον και σύνδεσέ την με τη μέχρι τώρα εμπειρία σου. Αυτή η ερώτηση σού παρέχει την ευκαιρία να επισημάνεις τι γνωρίζεις για την εταιρεία και τη θέση, επομένως φρόντισε να κάνεις έρευνα για την εταιρεία εκ των προτέρων.

#3. Γιατί είσαι το πιο κατάλληλο άτομο για αυτή τη δουλειά;

Ο άνθρωπος που σου παίρνει συνέντευξη θέλει να είναι σίγουρος ότι διαθέτεις όλα τα προσόντα για να αναλάβεις τη συγκεκριμένη θέση. Η απάντησή σου πρέπει να είναι σαφής, εστιασμένη, να δείχνει σιγουριά και να εξηγεί όλα όσα μπορείς να προσφέρεις στην επιχείρηση. Για να προετοιμαστείς για αυτήν την ερώτηση, έλεγξε τη θέση εργασίας, σημείωσε τις απαιτήσεις και τα προσόντα εργασίας που απαιτούνται και προετοίμασε μια απάντηση που να ευθυγραμμίζεται με αυτές.



#4. Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία;

Τα δυνατά σου σημεία αποκαλύπτουν και τα προσόντα σου για αυτή τη δουλειά. Όταν αναπτύσσεις τη λίστα με τα σημαντικότερα δυνατά σημεία σου, φρόντισε να δημιουργήσεις απαντήσεις με παραδείγματα για να «δείξεις» τη δύναμη έναντι του «απλά την λέω». Θα πρέπει, φυσικά, τα δυνατά σου σημεία να σχετίζονται με την εκάστοτε θέση εργασίας.

#5. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες σου;

Αυτή είναι μια από τις πιο απαιτητικές ερωτήσεις για να απαντήσουν οι υποψήφιοι. Πρόσεξε να μην αναφέρεις μια αδυναμία που αφορά σε ένα χαρακτηριστικό που απαιτείται για τη δουλειά αυτή και δώσε σε αυτά που δεν είσαι τόσο καλή, ένα θετικό πρόσιμο, όπως για παράδειγμα ότι αν προσπαθήσεις πολύ, μπορείς να καταφέρεις να το κάνεις και αυτό.

Extra tip: Απόφυγε να πεις ότι δεν έχεις αδυναμίες, γιατί αυτό θα φανεί σαν να μην έχεις αυτογνωσία, ή ότι αρνείσαι την πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5 skills που χρειάζεται να εξελίξεις αν αναζητάς δουλειά ως ελεύθερος επαγγελματίας

Τα ΗΑΕ μόλις έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε επίσημα την τετραήμερη εργασία