Είσαι επιτυχημένη ή απλώς ονειροπόλα; Μια φράση του Steve Jobs δίνει την απάντηση

Είσαι επιτυχημένη ή απλώς ονειροπόλα; Μια φράση του Steve Jobs δίνει την απάντηση

Η ανεξαρτησία είναι ένα αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό. Αλλά σύμφωνα με τον Steve Jobs, η υπερβολική αυτοδυναμία μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητές μας για επιτυχία.

Όταν εργάζεσαι για κάποιον άλλο, η επιτυχία σου (τουλάχιστον η επαγγελματική) βρίσκεται εκτός του δικού σου ελέγχου. Μπορείς να ελέγξεις πόσο σκληρά εργάζεσαι, πόσο αφοσιωμένη είσαι, πόσο πιστή στην εργασία σου, αλλά δεν μπορείς να προωθήσεις τον εαυτό σου. Και σίγουρα δεν μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου την αύξηση ή τα credits της επιτυχίας που μπορεί να δικαιούσαι.

Αυτός είναι μόνο ένας λόγος για τον οποίο οι επιχειρηματίες γίνονται επιχειρηματίες, λένε οι business coach. Αγκαλιάζουν τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που υπάρχουν, όλες προς όφελος του εαυτού τους. Αγκαλιάζουν αυτό που ο Tim Schmidt αποκαλεί νοοτροπία «Αν είναι να γίνει, εξαρτάται από μένα». Το οποίο είναι υπέροχο, βέβαια μέχρι που έρχεται η στιγμή που δεν είναι. Σύμφωνα με τον Steve Jobs, η ανεξαρτησία και η αυτοδυναμία συχνά εμποδίζουν την επιτυχία μας. Όπως είχε πει συγκεκριμένα:

Σωστή οργάνωση στη δουλειά πριν τις γιορτές σημαίνει επαγγελματική επιτυχία – Πώς θα τα καταφέρεις

«Κάλεσα τον Bill Hewlett όταν ήμουν 12 ετών. "Γεια, είμαι ο Steve Jobs. Είμαι 12 ετών. Είμαι μαθητής στο γυμνάσιο. Θέλω να φτιάξω έναν μετρητή συχνοτήτων και αναρωτιόμουν αν έχετε ανταλλακτικά που θα μπορούσα να έχω". Γέλασε και μου έδωσε τα ανταλλακτικά αλλά και δουλειά εκείνο το καλοκαίρι στη Hewlett-Packard... Βρισκόμουν στον παράδεισο. Δεν βρήκα ποτέ κανέναν που να είπε όχι ή να έκλεισε το τηλέφωνο όταν του τηλεφώνησα. Έτσι απλά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σηκώνουν ποτέ το τηλέφωνο και δεν τηλεφωνούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ρωτούν ποτέ, και αυτό είναι που χωρίζει, μερικές φορές, τους ανθρώπους που κάνουν πράγματα από εκείνους τους που απλώς τα ονειρεύονται».

Το παράδειγμα του Steve Jobs έχει νόημα

steve_jobs.jpg

Για τον Jobs η ερώτηση «Να ζητήσω βοήθεια;» ήταν μια ερώτηση που προέβλεπε την επιτυχία ενός ατόμου. Δες το πρώτο iPhone. Η πλαστική οθόνη του πρώτου κινητού είχε μια σκληρή επίστρωση αλλά δεν ήταν αρκετά σκληρή. Αφού ο Jobs πέρασε μια μέρα κρατώντας την στην τσέπη του, παρατήρησε ότι η οθόνη ήταν ήδη γρατσουνισμένη. Ο Jobs θα μπορούσε να είχε προσπαθήσει να επιλύσει μόνος του το πρόβλημα χρησιμοποιώντας σημαντικούς πόρους της Apple. Αντίθετα, κάλεσε τον Wendell Weeks, τον CEO της Corning Glass, και περιέγραψε τον τύπο του γυαλιού που χρειαζόταν. Μετά από πολλές επικοινωνίες και μερικά έξυπνα αποτελεσματικά λόγια πειθούς που πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει κάποιος, ο Weeks συμφώνησε να τον βοηθήσει παρέχοντας ένα συγκεκριμένο γυαλί -ένα προϊόν που η εταιρεία είχε αναπτύξει τη δεκαετία του 1960 αλλά δεν έβγαλε ποτέ στην παραγωγή-.

Όταν ο βιογράφος του Jobs Walter Isaacson μπήκε στο γραφείο του Weeks χρόνια μετά, παρατήρησε ένα γράμμα από τον Jobs που έλεγε: «Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς εσάς». Αυτό είναι το θέμα του να ζητάς βοήθεια.

Σίγουρα, το να παραδεχτείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αδύναμος, ευάλωτος ή με κάποιο τρόπο «λιγότερο» στα μάτια του άλλου ατόμου. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Όταν ζητάς βοήθεια, με τον σωστό τρόπο, οι άλλοι σκέφτονται πώς το αίτημά σου δείχνει σιωπηρά ότι τους σέβεσαι, δείχνει σιωπηρά ότι τους εμπιστεύεσαι. Δείχνει ότι εκτιμάς ή θαυμάζεις τις δεξιότητες, τα ταλέντα, τις εμπειρίες ή τους πόρους εκείνων που σαφώς εργάστηκαν σκληρά για να αποκτήσουν. Και τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά, όσο μικρή κι αν είναι, στη ζωή κάποιου άλλου.

Ο λόγος που ζητάμε βοήθεια μπορεί να προβλέψει την επιτυχία μας. Δεδομένου ότι κανείς δεν κάνει τίποτα αξιόλογο μόνος του, το να ζητήσεις βοήθεια μπορεί να είναι απλώς το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία μακροπρόθεσμων, αμοιβαία επωφελών σχέσεων που χτίζουν τα θεμέλια για διαρκή επιτυχία. Και φιλίες διαρκείας. Ένα στοιχείο που πρέπει να περιλαμβάνεται στον ορισμό του καθενός για την «επιτυχία».