Από την τοξική κουλτούρα του mansplaining στο hepeating - Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις

Ιωάννα Τζανή
Από την τοξική κουλτούρα του mansplaining στο hepeating - Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς κάποιοι άντρες συνηθίζουν να επαναλαμβάνουν αυτά που λένε οι γυναίκες και μετά να κερδίζουν τα εύσημα; Υπάρχει μια λέξη για αυτό!

Πολλές γυναίκες είναι πιθανώς εξοικειωμένες με το να εκφράζουν τις ιδέες και τις σκέψεις τους σε ένα meeting και να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, σιωπή και υπεροψία.

Εάν όχι μόνο έχεις πέσει θύμα παρόμοιας αντιμετώπισης, αλλά στη συνέχεια υπήρξε ένας άντρας συνάδελφός σου που παρενέβη και επανέλαβε αυτό που μόλις είπες, με όλους να τον... χειροκροτούν, είναι καιρός να μάθεις ότι υπάρχει ορισμός για αυτή τη συμπεριφορά, αλλά και τρόπος να την αντιμετωπίσεις.

Το Νο 1 λάθος που κάνουν οι περισσότεροι όταν στέλνουν το βιογραφικό τους σε μια εταιρία

Τι ακριβώς είναι το «hepeating»

Ονομάζεται «hepeating» και περιγράφει έναν άντρα που οικειοποιείται τα σχόλια ή τις ιδέες σου και μετά επαινείται επειδή τις παρουσιάζει σαν δικές του. Το hepeating αποτελείται από το he (αυτός) και το repeat (επανάληψη) και η λέξη επινοήθηκε από μια φίλη της αστρονόμου Nicole Gugliucci, της οποίας το tweet που εξηγεί τον όρο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 58.000 retweets μέχρι στιγμής.

Η ίδια το ορίζει ως εξής: «Όταν μια γυναίκα προτείνει μια ιδέα και αγνοείται, αλλά αμέσως μετά ένας άντρας λέει το ίδιο πράγμα και όλοι το λατρεύουν».

Πολλές γυναίκες απάντησαν λέγοντας ότι αυτό τους συμβαίνει καθημερινά, τόσο στη δουλειά όσο και στην κοινωνική τους ζωή. Άλλες επεσήμαναν ότι αυτό τονίζει τον ρατσισμό μεταξύ των φύλων, που εξακολουθεί να υφίσταται.

Το hepeating είναι μια ακόμη φράση που έχουν βρει οι γυναίκες για να περιγράψουν την εξοργιστική φύση ορισμένων χώρων εργασίας. Έχουμε ήδη το «mansplaining», που είναι όταν ένας άντρας σού εξηγεί συγκαταβατικά κάτι, και το «manterrupting», όπου κυριολεκτικά μιλάει για σένα.

Πώς να αντιμετωπίσεις το hepeating

Σύμφωνα με την Washington Post, οι γυναίκες έχουν καταλήξει σε μια στρατηγική που ίσως βάλει τέλος σε όλο αυτό. Ονομάζεται amplification (ενίσχυση) και οι γυναίκες ενώνονται για να υπερισχύσουν: δηλαδή επαναλαμβάνουν στα meetings τις ιδέες άλλων γυναικών, αναφέροντας το όνομά τους και δίνοντας τα εύσημα σε εκείνη που το σκέφτηκε. Αυτό αναγκάζει τους άλλους στην αίθουσα — άνδρες και γυναίκες — να θυμούνται τη συνεισφορά και ποιος την έκανε.

Επομένως, μην αφήσεις τον εαυτό σου να εκνευριστεί - συνεργάσου με τις άλλες γυναίκες στην αίθουσα και κάνε τη φωνή σου να ακουστεί!