Τα μυστικά για να καταλάβεις αν σου ταιριάζει μια θέση εργασίας και να μην πέσεις σε παγίδα

Μαρία Ροδίτη
Τα μυστικά για να καταλάβεις αν σου ταιριάζει μια θέση εργασίας και να μην πέσεις σε παγίδα

Μην επικεντρωθείς στο βιογραφικό σου και σε όσα θα πεις εσύ την ημέρα της συνέντευξης για δουλειά, αλλά πρόσεξε και όσα θα σου πει ο μέλλων εργοδότης σου.

Σίγουρα υπάρχει ένα άγχος όταν έχεις στείλει σε διάφορες εταιρείες το βιογραφικό σου και περιμένεις καρτερικά πάνω από το κινητό να σε καλέσουν για συνέντευξη. Και τελικά… έρχεται αυτή η άγια μέρα, σκέφτεσαι από πριν τι θα φορέσεις και πώς θα κάνεις τα μαλλιά και το μακιγιάζ σου, ώστε να αφήσεις τις καλύτερες εντυπώσεις.

Δεν είναι μόνο αυτό, όμως, που πρέπει να έχεις κατά νου! Μην επικεντρωθείς, δηλαδή, μόνο στην εικόνα σου και στα προσόντα σου, αλλά λάβε υπόψη και την αντίπερα όχθη- τον υποψήφιο εργοδότη σου. Καλό είναι να είσαι προσεκτική και να σκανάρεις κι εσύ όλα όσα θα γίνουν στη συνέντευξη, ώστε να αποφασίσεις αν τελικά σου κάνει η συγκεκριμένη δουλειά. Τι να προσέξεις; Θα τα μάθεις όλα παρακάτω!

Πώς να πεις όχι στη δουλειά χωρίς να φοβάσαι μην σε απολύσουν

Πώς δεν θα πέσεις σε παγίδα στη συνέντευξη για δουλειά

Δεν σου μιλά με πάθος για τη δουλειά και τη θέση εργασίας

Αν δεις ότι ο υπεύθυνος με τον οποίο έχεις συνέντευξη για δουλειά δεν είναι ιδιαιτέρως παθιασμένος με το αντικείμενό του, τότε ίσως να πρέπει να σκεφτείς ξανά και ξανά αν θα πεις το μεγάλο «ναι». Συνήθως, αν κάποιος αγαπά αυτό που κάνει, θα πρέπει να νιώσεις κι εσύ το πάθος του όταν σου εξηγεί τη δουλειά και τους λόγους που βρίσκεται στην εταιρεία.

Young female candidate interviewed by employer

Καμία οργάνωση στη διαδικασία της συνέντευξης

Η διαδικασία της συνέντευξης είναι η ευκαιρία μιας εταιρείας να βάλει τα δυνατά της και να επιδείξει τον επαγγελματισμό και την ποιότητά της. Αν δεις πως αυτά δεν υπάρχουν… μήπως να το ξανασκεφτείς;

Πολλές προσωπικές ερωτήσεις

Πολλοί εργοδότες, σκεπτόμενοι απλά το συμφέρον τους, μπορεί να σε ρωτήσουν περισσότερα για την προσωπική σου ζωή παρά για τις γνώσεις και την εμπειρία σου. Αν δεχθείς, λοιπόν, πολλές ερωτήσεις για την οικογενειακή σου κατάσταση, για το αν μελλοντικά σκέφτεσαι να κάνεις ένα παιδί και για την ηλικία σου, καλύτερα να ψάξεις αλλού.

Συνέντευξη που νομίζεις ότι δεν… τελειώνει ποτέ

Ο Αμερικανός εκπαιδευτικός και κριτικός λογοτεχνίας, Eric Donald Hirsch, λέει ότι η ώρα «σκοτώνει» τις συμφωνίες (aka time kills deals). Και έχει δίκιο! Δεν χρειάζεται να καθίσεις μια ώρα σε μια συνέντευξη για δουλειά. Και σε πολύ λιγότερο χρόνο μπορείς να καταλάβεις κι εσύ και ο υποψήφιος εργοδότης σου αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας ανάμεσά σας.

Συνέχισε στην gallery για να δεις κι άλλα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να μην πέσεις σε παγίδα σε μια συνέντευξη για δουλειά.