4 πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου πριν πεις «ναι» σε μια θέση εργασίας

4 πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου πριν πεις «ναι» σε μια θέση εργασίας

Ύπάρχουν λοιπόν 4 βασικά ζητήματα που πρέπει να σκεφτείς πριν από την αποδοχή της εργασίας που θέλεις.

Μπορεί να έχεις μια εξαιρετική προσφορά εργασίας από μια εταιρία που πάντα ονειρευόσουν όμως σκέψου πριν πεις το «ναι».
Έχεις να συναναστραφείς με πολλούς συναδέλφους, το αφεντικό και την πολιτική του γραφείου. Εάν λοιπόν δεν μπορείς να συμβαδίσεις με αυτά, να είσαι σίγουρη πως δεν θα είναι εύκολη η παραμονή σου στην εταιρία.

Η πολιτική που έχει κάθε εταιρία έχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξη και την παραμονή σου σε αυτήν! Είναι πολύ απλοϊκό να σκεφτόμαστε ότι η εταιρική κουλτούρα αφορά μόνο τους στόχους και τις αξίες της εταιρίας. Εκδηλώνεται και με άλλους τρόπιυ, όπως με την υπερωριακή απασχόληση, τη διαθεσιμότητα ευελιξίας και την εργασία -κάποιες φορές- από το σπίτι, από τον τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων, τον ενδυματολογικό κώδικα, τα οφέλη και οι ευκαιρίες της επαγγελματικής ανάπτυξης, τον τρόπος αξιολόγησης των επιδόσεων, τον τρόπος ηγεσίας και η διαδικασία λήψης αποφάσεων.

4 σημάδια τοξικότητας που μπορείς να εντοπίσεις όταν βρίσκεσαι σε μια συνέντευξη

Στην ουσία, όλα είναι καθορισμένα. Όταν έχεις μια πρόταση για εργασία που εκκρεμεί, σκέψου επίσης πολύ σημαντικά θέματα όπως τα οικονομικά οφέλη, τα κόστη μετακίνηση κλπ. Αυτοί είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες, αλλά όταν σκεφτόμαστε να κάνουμε μια κίνηση (και να πούμε το ναι) κοιτάμε και πιο βαθιά.

Ύπάρχουν λοιπόν 4 βασικά ζητήματα που πρέπει να σκεφτείς πριν από την αποδοχή της εργασίας που θέλεις.

1. Πώς αισθάνθηκες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης;

Είναι φυσιολογικό να μην αισθάνεσαι εντελώς άνετα, αλλά θα πρέπει να έχεις κάποια αίσθηση άνεσης. Θα πρέπει για παράδειγμα να παρατηρείς τα πάντα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, από τη στιγμή που περπατάς μέσα στον χώρο μέχρι την ώρα που θα φύγεις.

Δώσε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο σε υποδέχτηκαν και πώς σε αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας. Ήταν όλες οι επικοινωνίες επαγγελματικές και με σεβασμό;

Επίσης, παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους στο γραφείο - ήταν φιλικοί ή υπήρχαν εντάσεις; Δώσε προσοχή στο πώς ενεργούν όταν το αφεντικό τους είναι γύρω.

2. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο γραφείο τα social media σου χωρίς φόβο;

Πρόκειται για έναν χώρο με professional dress code ή μπορείς να φορά το jean και τα all-stars σου; Έχεις να κάνεις με ανοιχτούς χώρους κοινών γραφείων ή με μικρότερα τμήματα ανθρώπων; Αν για παράδειγμα είσαι εσωστρεφής, οι μεγάλοι πολύβουη χώροι δεν είναι για εσένα. Ο φυσικός χώρος, το επίπεδο θορύβου και οι αλληλεπιδράσεις με τους συνεργάτες σου θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφασή σου. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για την τέλεια δουλειά σε ένα ακαταλληλο περιβάλλον. Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις το περιβάλλον που πρόκειται να δουλέψεις προκειμένου να είσαι σίγουρη πως προωθεί την παραγωγικότητά σου.

3. Υπάρχει οικονομική σταθερότητα;

Πολύν σημαντικός παράγοντας για να αποδεχτείς μια θέση. Μπορείς να αναζητήσεις (και να βρεις) πολλά αν κάνεις μια απλή αναζήτηση στην Google, για την εκάστοτε εταιρία, προκειμένου να ελέγξεις τις αναφορές των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης προς σ' αυτήν. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις αίσθηση για το αν μπορεί να υπάρξει οικονομικό πρόβλημα μετέπειτα ή όχι.

4. Θα εξελιχθείς σε αυτή την εταιρία;

Θα σε βοηθήσει αυτή η δουλειά στην επαγγελματική σου ανάπτυξη; Πριν ξεκινήσεις την οποιαδήποτε αναζήτηση εργασίας, θα πρέπει πρώτα να έχεις στο μυαλό σου μια στρατηγική. Η αποδοχή ενός νέου ρόλου θα πρέπει να είναι ένα σκαλοπάτι που πλησιάζει τους στόχους της σταδιοδρομίας σου. Αν θέλεις να προοδεύσεις ,πρέπει να αποδεσμευτείς απ’ οτιδήποτε σε φέρνει σε αδιέξοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ