Η καριέρα σου δεν ορίζει το ποια είσαι και σου εξηγούμε το γιατί

Τσακιρίδου Χριστίνα
Η καριέρα σου δεν ορίζει το ποια είσαι και σου εξηγούμε το γιατί

Όλα όσα χρειάζεται να θυμηθείς για να καταρρίψεις τον μύθο που επικρατεί.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια συνέδεα άμεσα την αυτοεκτίμησή μου με τη δουλειά μου. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι εργαζόμουν παλαιότερα ως μοντέλο, σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό, ανταγωνιστικό και παρεξηγημένο χώρο. Όταν μετά από καιρό αποφάσισα να ασχοληθώ με το αντικείμενο τον σπουδών μου και να ξαναβγώ (με νέο τίτλο αυτή την φορά) στην αγορά εργασίας, κατάλαβα πως έχω πολλά ακόμη να μάθω και να αποδείξω.

Κακά τα ψέματα, ζούμε σε μια κοινωνία με προκαταλήψεις και στερεότυπα. Μπορεί να έχουν γίνει τεράστια άλματα προς την εξάλειψή τους ωστόσο η σύγχρονη γυναίκα γνωρίζει καλά πόσο δύσκολο είναι να υψώσεις το ανάστημά σου και να δείξεις το ποια πραγματικά είσαι στον εργασιακό σου χώρο. Αν νιώθεις ενθουσιασμό και υπερηφάνεια για το επάγγελμά σου τότε έχεις κάθε λόγο να ξυπνάς με χαμόγελο. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές γυναίκες που φοβούνται, νιώθουν ντροπή και δυσάρεστα συναισθήματα φοβούμενες πως θα κριθούν λόγω του επαγγέλματός τους. Η μεγαλύτερη αλήθεια όμως που πρέπει να έχεις κατά νου είναι πως η δουλειά σου ΔΕΝ ορίζει το ποια είσαι και ούτε αποτελεί κριτήριο για την προσωπικότητά σου.

4 φράσεις που πρέπει οπωσδήποτε να πεις σε μια συνέντευξη για δουλειά

4 λόγοι-απόδειξη πως το επάγγελμα δεν ορίζει την προσωπικότητά σου

1) Το να έχεις μια «καλή» δουλειά δεν είναι η μόνη σου επιτυχία

Το να εργάζεσαι για μια διάσημη εταιρεία είναι αναμφίβολα καλό για το βιογραφικό σου, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να σε ενδιαφέρει. Η επιτυχία σπάνια μπορεί να μετρηθεί από τη δουλειά ή τον πλούτο κάποιου. Ο αληθινός ορισμός της επιτυχίας προέρχεται από την ικανότητα να κάνεις κάτι που πραγματικά αγαπάς, να μπορείς να νοιάζεσαι για τους άλλους, να ξεπερνάς τους μεγαλύτερους φόβους σου και να κατακτάς νέους στόχους. Ο ορισμός της επιτυχίας ενός ατόμου είναι εντελώς διαφορετικός από τον ορισμό κάποιου άλλου. Και αυτό είναι απολύτως εντάξει.

2) Οι αλήθειες και οι αξίες σου είναι τα μόνα πράγματα από τα οποία πρέπει να κρίνεσαι

Δεν θα ήταν ωραίο να μην σε κρίνουν με βάση το επάγγελμά σου; Αμέσως όταν συναντάμε ένα νέο άτομο, θέλουμε να μάθουμε το όνομά του και τι δουλειά κάνει για τα προς το ζην. Η ταυτότητά σου θα πρέπει να ορίζεται από το τι αγαπάς, τι ονειρεύεσαι, τι εκτιμάς και ποιους αγαπάς. Οι αληθινοί φίλοι και η οικογένειά σου δεν ενδιαφέρονται για το είδος της δουλειάς που έχεις ή για το μηνιαίο σου εισόδημα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ευτυχία σου. Αντιμετώπισε λοιπόν τον εαυτό σου όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται οι φίλοι σου γιατί θα πρέπει να εκτιμάς την ευτυχία σου πριν από οποιαδήποτε δουλειά, μισθό ή αφεντικό.

3) Οι περισσότερες δουλειές είναι μια προσωρινή κατάσταση και μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή

Ποτέ δεν ξέρεις τι είδους εμπειρίες μπορεί να περάσεις και πώς θα σε αλλάξουν. Ουσιαστικά τίποτα δεν είναι μόνιμο. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και υπάρχουν περισσότερα πράγματα που επηρεάζουν τη ζωή σου παρά η καριέρα σου.

4) Γιατί το επάγγελμα σου είναι κάτι που κάνεις και όχι κάτι που είσαι

Είτε εργάζεστε ως ταμίας σε ένα κατάστημα είτε ως designer σε μια διαφημιστική εταιρεία, αυτά είναι πράγματα που κάνεις αλλά δεν σε καθορίζουν ως άτομο. Σε έναν ιδανικό κόσμο θα πρέπει να φημίζεσαι για τα πράγματα που αγαπάς να κάνεις και όχι για το είδος των θέσεων που έχεις κατακτήσει.

Πηγή κεντρικής: unsplash.com