Πώς να υποβάλλετε την παραίτησή σας

Πώς να υποβάλλετε την παραίτησή σας

Άλλοι ψάχνουν τρόπους να βρουν δουλειά και άλλοι να την αφήσουν...

Κακά τα ψέμματα, σε τόσο δύσκολες εποχές είναι κανείς ευτυχισμένος απλά έχοντας μία δουλειά. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που καθημερινά δέχονται μεγάλη ψυχολογική πίεση, η εργασία τους δεν αναγνωρίζεται, δεν αντέχουν άλλο το ίδιο εργασιακό περιβάλλον, θέλουν να αποχωρήσουν για λόγους υγείας ή στάθηκαν τυχεροί και βρήκαν κάτι καλύτερο.

Σημασία δεν έχει μόνο ο τρόπος που διεκδικεί κανείς μία θέση εργασίας, αλλά και ο τρόπος που την αφήνει. Η φήμη μας, μας ακολουθεί μαζί με την προηγούμενη εμπειρία. Ποιος θα ήθελες ο μελλοντικός εργοδότης του να ακούσει τα... χειρότερα για εκείνον, πώς φέρθηκε ανεύθυνα εγκαταλείποντας π.χ. την εταιρεία σε δύσκολη στιγμή και απροειδοποίητα. Όσα και αν έχεις δώσει σε μία θέση, μπορεί να χαθούν μέσα σε μία στιγμή.

Ακόμη και αυτοί που είναι σε μεγάλο βαθμό δυσαρεστημένοι και, ίσως, αγανακτισμένοι καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να αφήσουν τα συναισθήματά τους να τους κυριέψουν. Μάλιστα πολλοί εργασιακοί ψυχολόγοι διευκρινίζουν ότι κάποιος δεν πρέπει να παραιτείται όταν έχει γίνει έξαλλος με διάφορες καταστάσεις και συμπεριφορές αλλά όταν θα νιώθει αρκετά δυνατός και σίγουρος με τον εαυτό του. Επομένως φαίνεται να είναι καλύτερο για τον εργαζόμενο να παραιτείται πριν οι συνθήκες εργασίας γίνουν ιδιαίτερα φορτικές για αυτόν ή, αν έχουν ήδη γίνει, όταν καταφέρει να ισορροπήσει μέσα σε αυτές και νιώσει ότι τις χειρίζεται και βγαίνει νικητής μέσα από τη δύσκολη κατάσταση. Από την άλλη, βέβαια, η παραίτηση από μια εργασία που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ψυχισμό του εργαζομένου σε καθημερινή βάση μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση και ηρεμία. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να σταθμίσει ο καθένας τις ανάγκες του και τις επιπτώσεις της απόφασής του σε αυτόν.

  • Είναι προτιμότερο ο υπό παραίτηση εργαζόμενος να ζητήσει μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον προϊστάμενό του στην οποία θα του αναφέρει το γεγονός της παραίτησης, παρά να χρησιμοποιήσει μόνο τον τυπικό δρόμο της γραπτής επιστολής παραίτησης, χωρίς να σημαίνει ότι και αυτή δεν απαιτείται.

  • Ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να δεχθεί μία αντιπρόταση από τον νυν εργοδότη του. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να έχει προαποφασίσει τι θα πει και πώς θα αντιδράσει σε κάθε ενδεχόμενη προσφορά.

  • Εφόσον ο εργοδότης αποδεχτεί την παραίτηση καλό είναι ο εργαζόμενος να φροντίσει να ενημερώσει πλήρως παλιό ή νέο συνάδερφο που θα τον αντικαταστήσει, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μία ομαλή μετάβαση των εργασιών. Ακόμη και αν ο εργοδότης δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν τη διαδικασία, ο ίδιος ο εργαζόμενος πρέπει να προσπαθήσει να βρει κάποιον τον οποίο θα ενημερώσει για να μην υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα και συνεχείς οχλήσεις προς τον ίδιο για κάποιο διάστημα.

  • Η διατήρηση καλών σχέσεων με τους συναδέλφους και εργοδότες την περίοδο της παραίτησης είναι απαραίτητη διότι οι ίδιοι άνθρωποι μπορεί να είναι μελλοντικοί πελάτες, να αποτελέσουν χρήσιμες επαφές ή και μελλοντικές συστάσεις.

  • Η απόφαση για την παραίτηση δεν πρέπει να παίρνεται εν θερμώ. Η σοβαρότητα του θέματος της εργασίας είναι τέτοια ώστε δεν πρέπει κάποιος να επηρεάζεται από τα συναισθήματα και τις καταστάσεις της στιγμής.

  • Για τους ίδιους λόγους και για την αποφυγή διάτρησης των ανθρώπινων σχέσεων η συνάντηση με τον προϊστάμενο σχετικά με το θέμα της παραίτησης και η παράδοση της αντίστοιχης επιστολής παραίτησης θα πρέπει να γίνονται όταν ο εργαζόμενος είναι ήρεμος και αποφασισμένος για την ορθότητα της επιλογής του.

  • Η συζήτηση δεν πρέπει να περιστραφεί μόνο στα αρνητικά σημεία και στα προβλήματα, ούτε αυτός που παραιτείται θα πρέπει να νιώθει υποχρεωμένος να αναφέρει συγκεκριμένους λόγους παραίτησης, αν δεν το επιθυμεί.