Πώς οι γυναίκες θα διαπραγματευτούμε καλύτερα τον μισθό μας

Πώς οι γυναίκες θα διαπραγματευτούμε καλύτερα τον μισθό μας

Γιατί στην αγορά εργασίας το φύλο παίζει ρόλο

Στην αναζήτηση δουλειάς οι πιθανοί εργοδότες και συνάδελφοι έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν διαφορετικά άντρες και γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξάγει το NYU αλλά και το Harvard Kennedy School, οι γυναίκες έχουν την τάση, όταν διεκδικούν περισσότερα χρήματα, να φαίνονται πιεστικές και δυσάρεστες, σε αντίθεση με τους άντρες που φαίνονται δίκαια διεκδικητικοί.

Στις έρευνες των σχολών, ενήλικοι άντρες και γυναίκες επαγγελματίες διάβασαν, μπροστά σε κοινό την φράση «Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είμαι υψηλόμισθος/ η. Και θα ήθελα να με έχετε υπόψη σας για ένα ετήσιο bonus, στο τέλος της χρονιάς». Για κάποιο λόγο, αυτή η φράση, ειπωμένη από άντρες, φάνηκε, στο κοινό, δυναμική, ενώ από γυναίκες, απλώς δυσάρεστη. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για αν διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα, χωρίς να γινόμαστε αντιπαθείς;

Στις ίδες έρευνες αναφέρεται ότι, η διατύπωση είναι το παν. Εάν, διατυπώσουμε το αίτημά μας σε συνάρτηση με τους στόχους της εταιρείας, οι απαιτήσεις μας φαίνονται λιγότερο αρνητικές. Από τις ατάκες που μοιράστηκαν στα αντικείμενα της έρευνας, ο ελκυστικότερος τρόπος διατύπωσης ήταν ο εξής: «Δεν ξέρω κατά πόσο συνηθισμένο είναι, για έναν άνθρωπο στην θέση μου να διαπραγματεύεται, αλλά ελπίζω ότι, οι ικανότητές μου σε αυτό, να φανούν χρήσιμες και στη θέση για την οποία με φωνάξατε». Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε σε συνέντευξη για δουλειά, έχετε υπόψη σας ότι, πολλές φορές, σημασία δεν έχει τόσο το τι ζητάμε, αλλά ο τρόπος που ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε. Θέλει, κι αυτός, την τέχνη του.

Διαβάστε ακόμα:
Απόλυση: Πώς να την διαχειριστείτε
Κεφάλαιο παραίτηση: Παραιτηθείτε αξιοπρεπώς και κρατήστε τις καλύτερες σχέσεις
Βιογραφικό: Πώς να το συμπληρώσετε σωστά