Κάνε αλλαγές στις ρυθμίσεις και τις συνήθειές σου στο Instagram και βελτίωσε την ψυχική σου υγεία!

Ιωάννα Τζανή
Κάνε αλλαγές στις ρυθμίσεις και τις συνήθειές σου στο Instagram και βελτίωσε την ψυχική σου υγεία!

Μερικές μόνο τροποποιήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να ενισχύσεις τη διάθεσή σου.

Το Instagram και άλλοι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία μας επιτρέπουν να συνδεόμαστε με κοντινούς μας ανθρώπους ή και άλλους που θα θέλαμε να γνωρίσουμε, από την άλλη μπορεί να είναι επιζήμια για την ψυχική μας υγεία, καθώς συχνά μας παρουσιάζουν μια μη ρεαλιστική εικόνα της τελειότητας και μας κάνουν να σκεφτόμαστε αρνητικά για τον εαυτό μας.

instagram5

H μεγάλη αλλαγή που έρχεται στο Instagram

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση των social media ακόμα και με αυξημένη κατάθλιψη, αρνητική εικόνα σώματος, κακές συνήθειες ύπνου και υψηλό άγχος.

insta 6

Εάν διαπιστώνεις ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στο Instagram, τόσο πιο ανήσυχη και πεσμένη ψυχολογικά αισθάνεσαι, τότε αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι πρέπει να αλλάξεις τις συνήθειές σου - και πιθανότατα κάποιες ρυθμίσεις - όσον αφορά σε αυτή την πλατφόρμα, προκειμένου να βελτιώσεις την ψυχολογία σου.

Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές από ειδικούς σχετικά με τη σωστή χρήση του Instagram.

Περιόρισε τη χρήση του Instagram στα 30 λεπτά την ημέρα

Αν δεν έχεις παρακολουθήσει πόσο χρόνο περνάς στο Instagram κάθε 24 ώρες, υπάρχει μια εφαρμογή για αυτό. Κυριολεκτικά! Είτε είσαι... team iPhone είτε Android, και τα δύο διαθέτουν μια εφαρμογή ευεξίας που καταγράφει πόσα λεπτά (ή ώρες) ξοδεύεις σε διάφορες εφαρμογές ανά ημέρα. Ωστόσο, η εφαρμογή Instagram διαθέτει και το δικό της ενσωματωμένο χρονόμετρο.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, για να κόψεις οποιαδήποτε κακή συνήθεια είναι η επίγνωση της ίδιας της συνήθειας, επομένως το να ελέγξεις τα στατιστικά σου προκειμένου να έχεις μία ιδέα για τη χρήση σου, θα ήταν ωφέλιμο για εσένα.

INSTA 4

Εάν ο χρόνος που ξοδεύεις στο Instagram είναι παραπάνω από 30 λεπτά ημερησίως, ήρθε η ώρα να τον περιορίσεις το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Yvonne Thomas, ο στόχος θα πρέπει να είναι να ασχολείσαι μισή ώρα ή λιγότερο και να προσέχεις ποιες ώρες της ημέρας συνδέεσαι. Εάν το Instagram έχει γίνει τόσο εθιστικό για εσένα, που αναβάλλεις υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν ή δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, ενεργοποίησε τη ρύθμιση που έχει το Instagram για να ορίσεις ένα χρονικό όριο και να σε ειδοποιεί όταν το ξεπεράσεις.

Κάνε unfollow τα άτομα που σου ρίχνουν την αυτοπεποίθηση

Ένας από τους κινδύνους που κρύβει το Instagram είναι το γεγονός ότι σου δίνει την ευκαιρία να ακολουθείς μοντέλα, ηθοποιούς και influencers που δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς σχετικά με τον τρόπο που χειρίζονται τις φωτογραφίες τους. Κάποιος μπορεί να φαίνεται ότι έχει συγκεκριμένο σωματότυπο, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν χρησιμοποιεί φίλτρα, photoshop ή άλλες εφαρμογές ρετούς για να φαίνεται έτσι.

Δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε από κανέναν το δικαίωμα να κάνει photoshop στις φωτογραφίες του, όμως μπορούμε να σταματήσουμε να ακολουθούμε τέτοια άτομα, ή έστω να τα περιορίσουμε από το feed μας.

Έτσι, θα σταματήσεις να νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου κάθε φορά που βλέπεις τέτοιου είδους posts και να χάνεις την αυτοπεποίθησή σου χωρίς λόγο και αιτία.

Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις push

Είναι δύσκολο να περιορίσεις τις αλληλεπιδράσεις σου στο Instagram, εάν ακούς συνεχώς ένα «ντινγκ» για να σου υπενθυμίζει ότι κάποιος σου έστειλε μήνυμα, ότι του άρεσε η ανάρτησή σου ή ότι σχολίασε κάτω από τη φωτογραφία σου. Αντί να μπαίνεις στον πειρασμό να βλέπεις καθετί συμβαίνει, την ώρα που συμβαίνει, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις push.

Αυτό θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις μέρος του ελέγχου σου αντί να λαμβάνεις ειδοποιήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν τις ορμόνες του στρες, εξηγεί η αδειούχος κοινωνική λειτουργός Janette Marsac.

«Το σώμα και το μυαλό μας δεν μπορούν να διατηρήσουν αυτό το υψηλό επίπεδο συνεχώς χωρίς μελλοντικές ζημιές. Αρχίζουμε να συνδέουμε τα likes με την αυτοεκτίμηση, συνδέοντας την αξία μας με την επιβεβαίωση που παίρνουμε από τα solial media. Αφού δημοσιεύσεις μία φωτογραφία, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις και όρισε μια ώρα για να ελέγξεις το κινητό σου αργότερα και με ένα χρονικό όριο», προτείνει η Marsac.



Απενεργοποίησε τα σχόλια και την προβολή των likes

Τα σχόλια στο Instagram δεν είναι πάντα ο πιο υγιεινός τρόπος για να εκφράσεις ή να ακούσεις απόψεις. Εάν προτιμάς να μη βλέπεις ορισμένα σχόλια ή δε θέλεις να σχολιάζει κανείς κάτω από τις αναρτήσεις σου, μπορείτε να προσαρμόσεις τις ρυθμίσεις σου έτσι ώστε το Instagram να φιλτράρει τα προσβλητικά σχόλια στις δημοσιεύσεις σου ή να τα απενεργοποιήσεις εντελώς.

Επίσης μπορείς να κάνεις απόκρυψη της καταμέτρησης «μου αρέσει», ώστε να ανεβάζεις ό,τι θέλεις χωρίς να έχεις το άγχος του πόσα likes θα πάρει.

Κάνε ένα διάλειμμα από το Instagram

Εάν όλες αυτές οι αλλαγές δεν προσφέρουν κανένα όφελος ή βελτίωση στην ψυχική σου υγεία, ίσως είναι καιρός να κάνεις ένα διάλειμμα από το Instagram. Ακόμα κι αν είναι μόνο για ένα Σαββατοκύριακο, μπορεί να ανακαλύψεις ότι τελικά δε χρειάζεσαι αυτήν την εφαρμογή ή τουλάχιστον να συνειδητοποιήσεις ότι δεν χρειάζεται να είσαι τόσο εξαρτημένη από αυτήν όσο στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Couple goals! 20 Instagram captions για το επόμενο post με τον σύντροφό σου

Εμπνεύσου! 6 Instagram accounts για εσένα που λατρεύεις τη boho διακόσμηση (photos)

Γιατί ένα smartphone είναι το ιδανικό δώρο τεχνολογίας για τις γιορτές