Η Amazon καταγράφει τα πάντα! Δες πώς μπορείς να ελέγχεις τι γνωρίζει για σένα

Η Amazon καταγράφει τα πάντα! Δες πώς μπορείς να ελέγχεις τι γνωρίζει για σένα

Η Alexa… σε παρακολουθεί! Μάθε τι ξέρει για εσένα!

Τα πάντα πλέον μπορούν να γίνουν μέσω διαδικτύου! Από τις επικοινωνίες μας με συνεργάτες και αγαπημένα πρόσωπα μέχρι τα ψώνια μας στο supermarket ή σε καταστήματα ρούχων και αξεσουάρ. Ναι, σίγουρα έτσι κερδίζουμε χρόνο από την καθημερινότητά μας κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή μας, όμως… οι εταιρείες πίσω από τα αγαπημένα μας προϊόντα συλλέγουν κάθε φορά ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για εμάς. Και αυτό δεν είναι και πολύ ευχάριστο!

Θα μου πεις υπάρχει η προστασία δεδομένων και το GDPR. Ναι, υπάρχει, όμως και πάλι γίνεται συλλογή κάποιων στοιχείων μας. Φαντάσου ότι η Apple, μια εταιρεία που «φωνάζει» για το απόρρητο των χρηστών, έχει αντιμετωπίσει κριτική στο παρελθόν για την καταγραφή αλληλεπιδράσεων του Siri και την κοινή χρήση τους με τρίτους.

instagram n88

Κάνε αλλαγές στις ρυθμίσεις και τις συνήθειές σου στο Instagram και βελτίωσε την ψυχική σου υγεία!

Και για την Amazon ισχύει κάτι παρόμοιο, καθώς οτιδήποτε κάνεις με ή γύρω από ένα προϊόν ή υπηρεσία της καταγράφεται!

Η Amazon δεν καταγράφει μόνο το ιστορικό περιήγησής σου

Στην Amazon καταγράφονται τα πάντα! Άπαξ και περιηγηθείς, η εταιρεία θα αποθηκεύσει το ιστορικό των αγορών σου, ενώ ακόμα κι αν παρακολουθείς βίντεο μέσω κάποια πλατφόρμας της, και τότε θα καταγραφούν όλες οι πληροφορίες.

Σου φαίνεται creepy όλο αυτό; Έχει και συνέχεια! Αν διαβάζεις βιβλία στο Kindle, η Amazon καταγράφει τη δραστηριότητά σου κατά την ανάγνωση, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας που αλλάζεις τις σελίδες.

via GIPHY

Επίσης, αν κάνεις στην Alexa μια ερώτηση ή της δώσεις εντολή, η Amazon σώζει τα αρχεία ήχου για όλη την αλληλεπίδραση. Αν γνωρίζεις πώς να έχεις πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, μπορείς να ακούσεις όλα αυτά τα ηχητικά αρχεία και να ξαναζήσεις στιγμές που δεν είχες συνειδητοποιήσει ότι είχαν ηχογραφηθεί.

Μπορείς, όμως, να τα διαγράψεις όλα αυτά; Ιδού το ερώτημα! Η αλήθεια είναι ότι ενώ μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, η Amazon δεν θα σου επιτρέπει να διαγράψεις ένα μεγάλο μέρος τους. Μπορείς, ωστόσο, να τροποποιήσεις τις ρυθμίσεις απορρήτου σου ώστε να σταματήσεις τις συσκευές σου να καταγράφουν τόσες πολλές πληροφορίες.

Πώς θα κατεβάσεις όλα τα δεδομένα σου από την Amazon

Για να κατεβάσεις όλα τα δεδομένα σου, τα οποία υπάρχουν στην Amazon, ώστε να ξέρεις τι υπάρχει εκεί και μετέπειτα πώς θα τροποποιήσεις τις ρυθμίσεις απορρήτου πρέπει να κάνεις τα εξής:

amazon help

#1 Πάτησε σε αυτό το link ή πήγαινε στη σελίδα βοήθειας της Amazon.

#2 Αυτό το link θα το βρεις κάτω από τα: Security and Privacy > More in Security & Privacy > Privacy > How Do I Request My Data?

#3 Όταν φτάσεις εκεί πάτα το «Request My Data» link



#4 Από το μενού επίλεξε τα δεδομένα που θέλεις από την Amazon

#5 Αν θέλεις τα πάντα, επίλεξε «Request All your Data»

#6 Πάτησε «Submit request» και μετά κάνε κλικ στον σύνδεσμο επιβεβαίωσης που θα έρθει στο mail σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα βλέπεις videos στο Youtube βάσει των προτιμήσεών σου

«That Girl»: Γιατί το απόλυτο TikTok trend κάνει τους χρήστες να «τρελαίνονται»