Tώρα μπορείς να ελέγξεις το smartphone σου μέσω ενός νέου εργαλείου που ακολουθεί τα μάτια σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Tώρα μπορείς να ελέγξεις το smartphone σου μέσω ενός νέου εργαλείου που ακολουθεί τα μάτια σου

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα εργαλείο που ονομάζεται EyeMU, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν λειτουργίες σε ένα smartphone συνδυάζοντας τον έλεγχο του βλέμματος και κάποιες απλές κινήσεις.

Η σχέση μας με το κινητό έχει γίνει πια σχέση-ζωής. Είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό μέσο επικοινωνίας. Μέσα από το smartphone μας μπορούμε να μιλήσουμε με φίλους, να κάνουμε meetings για δουλειά, να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο, να δούμε τηλεόραση, να ενημερωθούμε για το τι συμβαίνει στον κόσμο, αποτελεί ακόμη και την προσωπική μας υπηρεσία ασφαλείας για το σπίτι, καθώς μ΄ένα κλικ μπορούμε να ελέγξουμε ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται από αυτό.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρακολουθούν ταινίες, επεξεργάζονται βίντεο, διαβάζουν τις ειδήσεις και παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα smartphone τους, αυτές οι συσκευές έχουν αναπτυχθεί για να περιέχουν μεγαλύτερες οθόνες και την υψηλότερη επεξεργαστική ισχύ που απαιτούνται ακόμη και για τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες.

6 apps που θέλουμε να έχουμε συνεχώς στο κινητό μας

Το πρόβλημα με τα δυσκίνητα τηλέφωνα είναι ότι συχνά απαιτούν τη χρήση και του δεύτερου χεριού ή φωνητικές εντολές για να λειτουργήσουν, κάτι που μπορεί να είναι άβολο. Σε απάντηση, ερευνητές της ομάδας Future Interfaces στο Ινστιτούτο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή (HCII) του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon αναπτύσσουν ένα εργαλείο που ονομάζεται EyeMU, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν λειτουργίες σε ένα smartphone συνδυάζοντας τον έλεγχο του βλέμματος και κάποιες απλές κινήσεις.

«Κάναμε την ερώτηση, "Υπάρχει κάποιος πιο φυσικός μηχανισμός για να αλληλεπιδράσετε με το τηλέφωνο;" και αυτό που κάναμε πρώτα απ' όλα είναι να κοιτάξουμε κάτι», είπε ο Karan Ahuja, διδακτορικός φοιτητής στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή. Η ανάλυση και η πρόβλεψη του βλέμματος δεν είναι νέα, αλλά η επίτευξη ενός αποδεκτού επιπέδου λειτουργικότητας σε ένα smartphone θα ήταν μια αξιοσημείωτη πρόοδος. «Τα μάτια έχουν αυτό που θα λέγατε "πρόβλημα αφής Midas"», είπε ο Chris Harrison, αναπληρωτής καθηγητής στο HCII και διευθυντής της Future Interfaces Group. «Δεν μπορείτε να έχετε μια κατάσταση στην οποία συμβαίνει κάτι στο τηλέφωνο όπου κι αν κοιτάξετε. Θα άνοιγαν πάρα πολλές εφαρμογές».

Το λογισμικό που παρακολουθεί τα μάτια με ακρίβεια μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. Ο Andy Kong, ένας ανώτερος σπουδαστής στην επιστήμη των υπολογιστών, είχε ενδιαφερθεί για τις τεχνολογίες παρακολούθησης των ματιών από τότε που μπήκε για πρώτη φορά στο CMU. Έφτιαξε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε την ενσωματωμένη κάμερα ενός φορητού υπολογιστή για να παρακολουθεί τα μάτια του χρήστη, το οποίο με τη σειρά του μετακινούσε τον κέρσορα γύρω από την οθόνη - ένα σημαντικό πρώιμο βήμα προς το EyeMU.

«Τα τρέχοντα τηλέφωνα ανταποκρίνονται μόνο όταν τους ζητάμε πράγματα, είτε με ομιλία, πατήματα ή κλικ κουμπιών», είπε ο Kong. «Εάν το τηλέφωνο χρησιμοποιείται ευρέως τώρα, φανταστείτε πόσο πιο χρήσιμο θα ήταν αν μπορούσαμε να προβλέψουμε τι ήθελε ο χρήστης, αναλύοντας το βλέμμα ή άλλα βιομετρικά στοιχεία». Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο. «Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι αλγόριθμοί σας είναι αρκετά γρήγοροι», είπε ο Ahuja. «Αν διαρκέσει πολύ, το μάτι σου θα κινηθεί προς τα εμπρός».

Στη συνέχεια, η ομάδα ανέπτυξε ένα ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί την μπροστινή κάμερα του smartphone για να κλειδώσει αυτό που κοιτάζει ο θεατής και να το καταγράψει ως στόχο. Η ομάδα έκανε το εργαλείο πιο παραγωγικό συνδυάζοντας το βλέμμα πρόβλεψης με τους ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης του smartphone για την ενεργοποίηση εντολών. Για παράδειγμα, ένας χρήστης θα μπορούσε να κοιτάξει μια ειδοποίηση αρκετή ώρα για να την ασφαλίσει ως στόχο και να κουνήσει το τηλέφωνο προς τα αριστερά για να την απορρίψει ή προς τα δεξιά για να απαντήσει στην ειδοποίηση.

smartphone1.jpg

Ομοίως, ένας χρήστης μπορεί να τραβήξει το τηλέφωνο πιο κοντά για να μεγενθύνει μια εικόνα ή να απομακρύνει το τηλέφωνο για να αποδεσμεύσει το βλέμμα, κρατώντας τον καφέ του στο άλλο χέρι. «Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και η Apple έχουν πλησιάσει αρκετά με την πρόβλεψη του βλέμματος, αλλά το να κοιτάς κάτι από μόνο του δεν σε οδηγεί εκεί», λέει ο Kong. «Η πραγματική καινοτομία σε αυτό το έργο είναι η προσθήκη ενός δεύτερου τρόπου, όπως το χτύπημα του τηλεφώνου αριστερά ή δεξιά, σε συνδυασμό με πρόβλεψη βλέμματος. Αυτό είναι που το κάνει ισχυρό. Φαίνεται τόσο προφανές εκ των υστέρων, αλλά είναι μια έξυπνη ιδέα που κάνει το EyeMU πολύ πιο διαισθητικό».