Το λάθος που δεν πρέπει να κάνεις όταν βάζεις νέο password

Το λάθος που δεν πρέπει να κάνεις όταν βάζεις νέο password

Όλα τα μυστικά για να δημιουργήσεις ισχυρούς κωδικούς και να απολαύσεις άφοβα το σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο έχει εισβάλλει για τα καλά στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κακά τα ψέματα, αποτελεί μια πολύ χρήσιμη παροχή αφού μας επιτρέπει να συνομιλούμε με αγαπημένα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο, να στέλνουμε αρχεία, να ακούμε μουσική, να χρησιμοποιούμε gps κ.ά.

Mπορεί εν έτει 2022 να νιώθουμε tech experts ωστόσο ακόμα δεν έχουμε μάθει τα βασικά όσον αφορά τους διαδικτυακούς κωδικούς πρόσβασης (aka passwords) και πώς θα είμαστε απόλυτα ασφαλής όσο σερφάρουμε στο Internet. Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο είναι αμέτρητοι και όπως πολύ καλά γνωρίζεις οι hackers παραμονεύουν για να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία ή τα χρήματά μας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι κωδικοί πρόσβασης είναι συνδυασμοί όπως το 12345 και η λέξη «password». Σίγουρα είναι απλό να τους θυμάσαι αυτό ωστόσο τους κάνει πολύ εύκολους με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις άμεσα από πιθανό χακάρισμα.

Αν πάλι χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς (όπως κάνει το 92% των χρηστών στο διαδίκτυο) αυτό θέτει σε κίνδυνι όλα τα δεδομένα σου. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις πώς θα κάνεις τα password σου όσο το δυνατόν πιο ισχυρά.

Πώς θα απενεργοποιήσεις τον εντοπισμό του κινητού σου

Πώς θα δημιουργήσεις ισχυρά passwords- Όλα τα tips

1) Πες ναι στους μεγάλους κωδικούς

Οι χάκερ χρησιμοποιούν πολλαπλές μεθόδους για να προσπαθήσουν να εισέλθουν στους λογαριασμούς σου. Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξεις ένα ισχυρό password είναι χρησιμοποιώντας γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Προσπάθησε οι κωδικοί σου να έχουν το λιγότερο 8 χαρακτήρες.

2) Φτιάξε κωδικούς με φράσεις που δεν έχουν κανένα νόημα

Οι μεγάλοι κωδικοί πρόσβασης που περιλαμβάνουν τυχαίες λέξεις και φράσεις είναι πολύ πιο ασφαλείς από κοινές φράσεις και λέξεις. Απόφυγε να χρησιμοποιείς διπλανά γράμματα στο πληκτρολόγιο αφού κάνουν το password σου πολύ πιο αδύναμο.

3) Το mix n' match είναι το μυστικό της επιτυχίας

Ανακάτεψε τυχαία σύμβολα και αριθμούς με γράμματα. Θα μπορούσες για παράδειγμα να αντικαταστήσεις ένα μηδέν με το γράμμα Ο ή να χρησιμοποιήσεις το @ αντί για το γράμμα Α. Οι κωδικοί που περιλαμβάνουν κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα είναι πολύ πιο δύσκολο να παραβιαστούν.

4) Μην ξαναχρησιμοποιείς παλαιότερους κωδικούς

Όταν οι χάκερ ολοκληρώνουν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, οι λίστες με παραβιασμένες διευθύνσεις email και κωδικούς πρόσβασης συχνά διαρρέουν στο διαδίκτυο. Εάν ο λογαριασμός σου έχει παραβιαστεί και χρησιμοποιείς ακόμη αυτόν τον συνδυασμό διεύθυνσης email και κωδικού πρόσβασης σε πολλούς ιστότοπους, οι πληροφορίες σου μπορούν εύκολα να εντοπιστούν.

5) Άλλαζε συχνά κωδικούς

Όσο πιο ευαίσθητες είναι οι πληροφορίες σο9υ, τόσο πιο συχνά πρέπει να αλλάζεις τον κωδικό πρόσβασης. Μόλις αλλάξει, μην χρησιμοποιήσεις ξανά αυτόν τον κωδικό πρόσβασης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή κεντρικής: pexels.com