Πες καληνύχτα στη φόρτιση: Το μυστικό για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού σου

Πες καληνύχτα στη φόρτιση: Το μυστικό για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού σου

Γιατί είναι κακό για το κινητό σου και την μπαταρία του να το φορτίζεις όλη νύχτα;

Όλοι γνωρίζουμε την ευκολία του να συνδέουμε το τηλέφωνό μας στην πρίζα το βράδυ και να ξυπνάμε με μια πλήρως φορτισμένη συσκευή έτοιμη να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα.

Το ήξερες όμως ότι αυτή η φαινομενικά λογική και βολική συνήθεια μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιζήμια για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού σου μακροπρόθεσμα;

Το μυστικό για την μπαταρία του κινητού σου μπορείς να το πετύχεις και στον ύπνο σου

Σύμφωνα με το USA Today, οι κατασκευαστές των android κινητών της Huawei, είναι ενάντια στην υπερφόρτιση. Πιο συγκεκριμένα, συμβουλεύουν να μην αφήνεις το τηλέφωνό σου συνδεδεμένο στον φορτιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αντ' αυτού, προτείνουν μια στρατηγική διαχείρισης της μπαταρίας που περιλαμβάνει τη διατήρηση του επιπέδου της μεταξύ του 30% και του 70%.

Η εφαρμογή στο κινητό που λέει την πιο μεγάλη αλήθεια για τη ζωή σου

Ακούγεται δύσκολο; Πολλά τηλέφωνα παρέχουν τη δυνατότητα εμφάνισης του ποσοστού στις ρυθμίσεις, διευκολύνοντας έτσι την παρακολούθηση αυτού του βέλτιστου εύρους. Οι χρήστες της Apple, μη φοβάστε - τα iPhones σας καλύπτουν με μια βελτιστοποιημένη ρύθμιση φόρτισης της μπαταρίας που διατηρεί τη φόρτιση κάτω από το 80%.

pexels-polina-kovaleva-6541418.jpg

Πες καληνύχτα τη φόρτιση και άσε το κινητό σου μακριά από καλώδια - Το λέει η επιστήμη

Τα περισσότερα smartphones λειτουργούν με μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες είναι γνωστό ότι φθείρονται με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από τον τρόπο φόρτισης. Αυτές οι μπαταρίες λειτουργούν ανακατεύοντας φορείς φορτίου μεταξύ των ηλεκτροδίων, μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει φθορά στα εξαρτήματά της, μειώνοντας την αποδοτικότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Η καταπόνησή της αυξάνεται όταν την πιέζεις να φορτίσει τις τελευταίες ποσοστιαίες μονάδες. Σκέψου το σαν να προσπαθείς να απορροφήσεις τις τελευταίες σταγόνες υγρού με ένα σχεδόν "γεμάτο" σφουγγάρι - χρειάζεται πίεση και συχνά αφήνει το πλεονάζον υγρό συγκεντρωμένο στην επιφάνεια. Αυτό το φαινόμενο συγκέντρωσης είναι παρόμοιο με τη δημιουργία μιας στερεάς ηλεκτρολυτικής διεπιφάνειας (S.E.I.) σε μια μπαταρία, μειώνοντας τελικά τη συνολική χωρητικότητά της.

Αυτή η πληροφορία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τη συμβουλή της Huawei να διατηρείτε το επίπεδο της μπαταρίας σας στο 30-70%, αντί του 100%. Μπορεί να φαίνεται αντιαισθητικό, αλλά στο μεγάλο σχέδιο της μακροζωίας, είναι η σωστή κίνηση. Μην ξεχνάς ότι και η αποφυγή του 0% συμβάλλει επίσης στην ελαχιστοποίηση της καταπόνησης των ηλεκτροδίων της μπαταρίας, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη και υγιέστερη διάρκεια ζωής.

Η ιστορία της μπαταρίας δεν τελειώνει εδώ: υπάρχει και ένα στοιχείο ασφαλείας που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου. Η φόρτιση της συσκευής σου κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια, αν δεν γίνει σωστά.

Η φόρτιση παράγει θερμότητα, και αν κάτι πάει στραβά, αυτή η θερμότητα μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα, μετατρέποντας αθώες επιφάνειες σε πιθανούς κινδύνους. Οι ειδικοί προειδοποιούν να μην βάζουμε τα τηλέφωνα κάτω από μαξιλάρια ή να τα φορτίζουμε σε εύφλεκτα κλινοσκεπάσματα. Αντ' αυτού, να επιλέγουμε ανθεκτικές επιφάνειες που μπορούν να αντέξουν τη μέτρια παραγωγή θερμότητας από τη φόρτιση.

Ίσως, λοιπόν ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσεις τη συνήθεια να αφήνεις τη συσκευή σου να φορτίζει όλο το βράδυ.