Αγαπώ Δευτέρα, Αγαπάς Δευτέρα, #agapamedeftera!

Νικολέττα Ράλλη
Αγαπώ Δευτέρα, Αγαπάς Δευτέρα, #agapamedeftera!

«Δευτέρα»: Μια λέξη για την πρώτη ημέρα της εβδομάδας!

«Δευτερίλα»: Ένας συνδυασμός Δευτέρας και «σπαρίλας». Μια λέξη που δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα σε όλους!

Αυτά ακριβώς τα συναισθήματα λίγο-πολύ χαρακτηρίζουν κάθε Δευτέρα, μέρα που συνήθως συμπίπτει με την «αρχή» πολλών πραγμάτων: μιας νέας δίαιτας, μιας νέας σχολικής χρονιάς, μιας νέας δουλειάς κ.ο.κ. Όλες αυτές τις Δευτέρες ξυπνάμε με την ίδια σκέψη: «Ωχ, που να πηγαίνω σήμερα, ας κάτσω στο κρεβατάκι μου!» και κάπου απ’ το βάθος ακούγεται ένα ξυπνητήρι που θέλουμε να σπάσουμε!

Πρόκειται σίγουρα για μια μέρα φορτισμένη με αρκετή δόση ειρωνίας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο ταυτισμένη είναι με δικαιολογίες του τύπου «Από Δευτέρα δίαιτα», μια πρόφαση-σλόγκαν που αξιοποιούμε όλες τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας για να αναβάλουμε καταστάσεις και υποχρεώσεις που μας καταπιέζουν.

Γενικότερα, ας το παραδεχτούμε: Πρόκειται για μια ημέρα που δε μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Υπάρχει όμως και μία Δευτέρα, που περιμένουμε πώς και πώς κάθε χρόνο, μία Δευτέρα γεμάτη όμορφες μυρωδιές, γεύσεις και αναμνήσεις… η Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε! Τη Δευτέρα αυτή ερχόμαστε όλοι πιο κοντά: Χαρούμενοι και ξέγνοιαστοι καταφεύγουμε σε κοντινά δάση, βουνά και πάρκα, «πετάμε» στον αέρα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) και φυσικά, τρώμε ό,τι πιο νόστιμο μπορεί να υπάρξει ποτέ σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Πρόκειται, φυσικά, για την Καθαρά Δευτέρα, η οποία φέτος πέφτει στις 11 Μαρτίου!

Πόσες αναμνήσεις έχω από την ημέρα αυτή! Προσωπικά θυμάμαι ότι η Καθαρά Δευτέρα ήταν παραδοσιακά και η τελευταία μέρα που μπορούσα να βάλω τα αποκριάτικά μου, ενώ δεν θα ξεχάσω ποτέ και κάτι που με κάνει να ανυπομονώ μέχρι και σήμερα: λαγάνα σε συνδυασμό με ταραμοσαλάτα! Το φαγοπότι της μέρας, διαχρονικά, συμπληρώνει και ο αγαπημένος Μακεδονικός Χαλβάς με Κακάο, που τον έτρωγα αργά και βασανιστικά κομμάτι-κομμάτι. Πραγματικά, αν με άφηναν, θα μπορούσα να καταβροχθίσω ολόκληρο το κουτί!

MakedonikosHalvas 3

Ακόμη και σήμερα, όμως, προσπαθώ να γιορτάζω το γεγονός ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι η Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε και να δημιουργώ όμορφες αναμνήσεις: Να κάνω ταξίδια ή mini αποδράσεις εντός Ελλάδας, να εφοδιάζω το καλάθι με νηστίσιμους μεζέδες και Μακεδονικό Χαλβά και να πηγαίνω στην εξοχή, να πετάω τον χαρταετό μου και να νιώθω και πάλι παιδί! Ποιος είπε ότι οι παραδόσεις δεν μπορούν να έχουν και μια προσωπική ή σύγχρονη πινελιά;

Φέτος, ειδικά, ο Μακεδονικός Χαλβάς, μου δίνει ακόμη μια σημαντική αφορμή να σκεφτώ όλα αυτά που κάνουν την Καθαρά Δευτέρα τη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε και να τα μοιραστώ με τα αγαπημένα μου πρόσωπα για καλό σκοπό!

Συγκεκριμένα, ο Μακεδονικός Χαλβάς δημιούργησε την πλατφόρμα www.agapamedeftera.gr όπου μπορούμε όλοι να μπούμε, να κάνουμε "share" εκείνο το στοιχείο που κάνει την Καθαρά Δευτέρα ξεχωριστή για εμάς και να βοηθήσουμε τον Μακεδονικό Χαλβά να στηρίξει το έργο του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)!

MakedonikosHalvas 1