Είσαι και εσύ Pasta lover;

Νικολέττα Ράλλη
Είσαι και εσύ Pasta lover;

Σήμερα θα σας δείξω τα μυστικά που θα φέρουν στην κουζίνα σου άρωμα Ιταλίας!

Από όταν περίπου θυμάμαι τον εαυτό μου, το επίθετο «μακαρονού» είναι αυτό που με ακολουθεί και ομολογώ με περιγράφει κατατοπιστικότατα. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες της μητέρας μου, ποτέ δεν έκρυψα τη λατρεία μου για τα ζυμαρικά. Όποτε ζητούσε τη γνώμη μου για το μεσημεριανό γεύμα που ήθελα να βρω μετά το σχόλασμα, η απάντηση ήταν σχεδόν αυτονόητη. Μακριά ή κοντά, σε διαφορετικά σχήματα όπως «κοφτό», φιογκάκια, κοχύλια, βίδες δεν είχε καμία σημασία για εμένα, αρκεί να ήταν γαρνιρισμένα με κάποια από τις γευστικές σάλτσες, οι οποίες ανέδιδαν ένα ξεχωριστό άρωμα που «ταξίδευε» την κουζίνα μας μέχρι τη γειτονική… Γένοβα!

Η αγάπη μου για τα ζυμαρικά χωρίς να το περιμένω, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα και τη ζωή μου εν γένει. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές μου συνήθειες. Παρότι αυτοδίδακτη, καθώς η πολύχρονη εμπειρία μου με τα ζυμαρικά όπως και τα παραδοσιακά, πεντανόστιμα… μυστικά της Barilla που κρύβονται στα ντουλάπια της κουζίνας μου, μου προσφέρουν μία αυθεντικά Ιταλική γαστρονομική εμπειρία, τι κι αν είμαι ορκισμένη κάτοικος Αθηνών. Αν λοιπόν ανήκεις και εσύ στο φανατικό κοινό των pasta lovers, παρακάτω σου αποκαλύπτω μερικά μυστικά που υπόσχονται να αναβαθμίσουν και να νοστιμέψουν μέσα σε λίγα λεπτά ακόμη και το πιο απλό πιάτο ζυμαρικών!

pasta nikoletta 2

Δείξε εμπιστοσύνη στην παράδοση

Δεν αμφιβάλλω πως τα εκάστοτε food trends που ξεπηδάνε από τις αρχικές μας στα SoMe έχουν προσωρινά ένα ενδιαφέρον αλλά επ’ ουδενί δεν είναι για… χόρταση. Όσο μεγάλη μανία ή περιέργεια κι αν μας πιάνει για το καινούργιο, δύσκολα μπορεί να συγκριθεί τόσο σε γεύση όσο και σε ποιότητα με μία «δουλεμένη» παραδοσιακή συνταγή, όπως για παράδειγμα η αγαπημένη μου σάλτσα Pesto Genovese. Όσες φορές κι αν αποπειράθηκα να τη φτιάξω, το τελικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο του μετρίου σε σύγκριση με τη σάλτσα που είχα δοκιμάσει ως επισκέπτρια στη Γένοβα λίγα χρόνια πριν. H Barilla βέβαια, πιστή όπως πάντα στην παράδοση, συνδύασε τις καλύτερες πρώτες, φέρνοντας στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στο πιάτο μας τη Barilla Pesto alla Genovese, μία σάλτσα που παρασκευάζεται χωρίς προσθήκη συντηρητικών ή χρωστικών ουσιών καλύτερη κι από αυτή που είχα πρωτοδοκιμάσει πίσω στην «πατρίδα» της συνταγής.

Το μυστικό «κρύβεται» στον βασιλικό

Αυτό που γνώριζαν οι Γενοβέζοι αλλά εγώ όχι, είναι πως η ουσία της συνταγής κρύβεται στο βασικό συστατικό της σάλτσας Pesto, το οποίο δεν είναι άλλο από τον 100% Ιταλικής προέλευσης, φρέσκο, μυρωδάτο βασιλικό. Ο βασιλικός που προορίζεται για τη συγκεκριμένη σάλτσα, χρειάζεται να καλλιεργείται σε συγκεκριμένα χωράφια όπως είναι αυτά που βρίσκονται στην περιοχή της Πάρμα και να συλλέγεται τις πολύ πρωινές ώρες όσο είναι ακόμη νωπός από τις δροσοσταλίδες, τρυφερός και ευωδιαστός, ενώ η ιδανική περίοδος καλλιέργειάς του θεωρείται από τα μέσα Ιουνίου έως και τα μέσα Σεπτέμβρη. Από εκεί και έπειτα, ο αυστηρός έλεγχος στη γραμμή παραγωγής της Barilla είναι η διαδικασία που κάνει τη διαφορά, καθώς ελέγχει, πλένει και στεγνώνει με μεγάλη προσοχή τον βασιλικό, πριν περάσει στην ανάμειξή του με τα υπόλοιπα διαλεκτά συστατικά της σάλτσας και μοιραστεί σε βαζάκια.

pasta nikoletta 3

Ο συνδυασμός που «απογειώνει» τη συνταγή

Όσο αναπόσπαστο κομμάτι της συνταγής Pesto κι αν είναι ο βασιλικός, ο συνδυασμός του με το εκλεκτής ποιότητας σκληρό, κίτρινο τυρί, είναι η απαραίτητη προσθήκη που προκαλεί αναπάντεχες… εκρήξεις στον ουρανίσκο, όχι μόνο με την πλούσια, αλμυρή αίσθηση που ισορροπεί και αναδεικνύει τη σάλτσα, αλλά και με την μοναδική κρεμώδη υφή του, η οποία δίνει την αίσθηση πως «χαϊδεύει» τη γλώσσα. Να είσαι σίγουρη πως μία μόνο δοκιμή, θα σε πείσει πως δεν γίνεται η Barilla Pesto alla Genovese να λείπει από τα ράφια μίας pasta lover όπως εσύ!

pasta nikoletta 4

Κλείνοντας, το τελευταίο μυστικό που έχω να σου επισημάνω είναι πως αν σκοπεύεις να τολμήσεις τη μοναδικά αυτή σάλτσα της Barilla, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να επιλέξεις ζυμαρικά linguine μαγειρεμένα al dente. Να είσαι σίγουρη πως αυτό το πιάτο θα γίνει η αφορμή να ανακαλύψεις νέα γευστικά μονοπάτια, τα οποία θα σε οδηγήσουν κατευθείαν στην… καρδιά της Ιταλίας!