Η ιστορία ενός «αποστειρωτή»!

Νικολέττα Ράλλη
Η ιστορία ενός «αποστειρωτή»!

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το Momshaming και κάπου εδώ να δώσουμε ένα τέλος σε όσα ''ακούει'' μία νέα μαμά.

Καλή μας εβδομάδα και καλό μήνα σε όλες και σε όλους! Ύστερα από τις δικές σας προτάσεις όσον αφορά το σημερινό μου blog post, κατέληξα στο να μιλήσουμε για τον μητρικό θηλασμό. ΟΧΙ σε αυτό το άρθρο δεν θα βρεις ποια είναι τα τόσο σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη του λουλουδιού σου, ούτε πώς να διαχειριστείς την όλη διαδικασία. Αυτά και αλλά πολλά, μπορείς να τα διαβάσεις στο αδερφάκι του Queen.gr, στο Mothersblog.gr.

Εδώ θα σας μιλήσω για τη δίκη μου εμπειρία όσον αφορά όχι τόσο τον δικό μου θηλασμό, αλλά όσον αφορά και τις δικές σας εμπειρίες, όπως τις έχετε μοιραστεί μαζί μου κατά καιρούς στα social media.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να τα αναλύσουμε ξεχωριστά!!

Τίτλος του post: Η ιστορία ενός «αποστειρωτή»

Κάποια στιγμή είχα ανεβάσει ένα story στο Instagram για το πώς ξεκινά η μέρα μου, και η εικόνα ήταν ενός αποστειρωτή, μιας και η μέρα μου ξεκινούσε με αποστείρωση! Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, έλαβα παρά πολλά μηνύματα όπως: «τι τον χρειάζεσαι; Δεν θηλάζεις;», «Ντροπή σου να δείχνεις μπιμπερό και να περνάς τέτοια μηνύματα;» κτλ.

Έλαβα επίσης μηνύματα όπως «Τι μάρκα είναι ο αποστειρωτής; Σε έχει βολέψει;», «Ποσά μπιμπερό χωράει;» κτλ.

Να πω λοιπόν, αρχικά, ότι ο αποστειρωτής δεν σημαίνει ότι είναι μόνο για μπιμπερό. Είναι και για πιπίλες και για ό,τι άλλο θα βάλει στο στόμα του το μωράκι τους πρώτους μήνες που απαιτείται η αποστείρωση. Να συμπληρώσω, επίσης, ότι εάν εγώ θηλάζω ή όχι, είναι δικό μου θέμα, δίκη μου επιλογή, δικό μου δικαίωμα και ισχύει για εμένα, ισχύει για κάθε μάνα.

Momshaming

Τι σημαίνει: Όταν ένα πρόσωπο κατηγορεί/ κριτικάρει, μια μητέρα για τις επιλογές της, όσον αφορά τους τρόπους που μεγαλώνει το παιδί της.

Παραδείγματα (σχετικά με θηλασμό)

Momshaming είναι και αυτό που κάνατε σε εμένα (στις πρώτες ερωτήσεις), momshaming είναι κάθε φορά που κάποιος κατηγορεί μια γυναίκα πώς είναι δυνατόν να μη θηλάζει το παιδί της, momshaming είναι όταν «κοροϊδεύετε» μια γυναίκα που συνεχίζει και θηλάζει το παιδί της μετά τους έξι μήνες ζωής.

Στο 99% των περιπτώσεων εννοείται ότι οι κριτικές προέρχονται από άλλες μαμάδες, πράγμα για εμένα ανήκουστο, μιας και ξέρουν/έχουν ζήσει το ποσό δύσκολο είναι να είσαι μάνα και τι απαιτεί ο τίτλος αυτός. Πάλι, λοιπόν, εδώ να πούμε ότι, Ο,ΤΙ κάνει η κάθε μανούλα για το παιδί της είναι αυτό που αντέχει, αυτό που μπορεί, είναι και η καλύτερη επιλογή της. Θες να θηλάσεις; Τέλεια και μπράβο σου! Θέλεις αλλά δεν μπορείς για τους «όποιους» λόγους, δεν πειράζει! Μπράβο σου και εσένα. Δε θέλεις να θηλάσεις, γιατί δε θέλεις να θηλάσεις, δεν πειράζει! Θέλεις και εσύ και θα κανείς το καλύτερο για το μωράκι σου!

Θα ολοκληρώσω λέγοντας, ότι κάθε Δευτέρα στα Q&A μου είναι κάποιες ερωτήσεις που γίνονται σε επανάληψη σχεδόν εμμονική! Μια από αυτές είναι εάν θηλάζω. Σε κάποιες κοπέλες απαντώ κατιδίαν και μάλιστα καταλήγουμε να μιλάμε και με τις ώρες, σε κάποιες άλλες δεν απαντώ, είτε γιατί δεν είδα την ερώτηση, είτε γιατί φαίνεται από το ύφος της ερώτησης ΟΧΙ ότι υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά υπάρχει πρόθεση για κράξιμο, γιατί έτσι...

Για να συγκεντρωθούμε λίγο λοιπόν, ειδικά αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο για όλον τον πλανήτη, ποσό μάλλον για μια νέα μαμά, που θέλει το καλύτερο για το μωράκι της, και θέλει την στήριξη ή την σιωπή αγνώστων/ γνωστών...


Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε μαζί μου μέσα από την σελίδα μου στο Ίνσταγκραμ @nikolettaralli