Είσαι vegetarian; Αν ναι, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις αυτά τα δύο burgers

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Είσαι vegetarian; Αν ναι, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις αυτά τα δύο burgers

Σίγουρα θα τα λατρέψεις

Είναι πολλοί αυτοί που το τελευταίο διάστημα αποφασίζουν να «εγκαταλείψουν» την επαφή τους με το κρέας και να γίνουν vegetarian (ή και vegan) και αν μας ρωτάς γιατί δεν ξέρουμε να σου απαντήσουμε. Η μάχη ανάμεσα σε αυτές τις τρεις κατηγορίες ανθρώπων καλά κρατεί και εμείς καθόμαστε απλά σε μία άκρη ως παρατηρητές.

Ωστόσο για σήμερα θα ταχθούμε υπέρ των vegetarians και θα σου αποκαλύψουμε δύο υπερ-νόστιμες συνταγές για burger, τις οποίες μπορείς να δοκιμάσεις ακόμη κι εσύ που δεν είσαι και απλά κάνεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

#1. Burger με μανιτάρια Portobello και αβοκάντο

Portobello Mushroom Burger foodiecrush.com 018

Θα χρειαστείς:

2 μεγάλα μανιτάρια portobello
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
½ κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλη χούφτα φρέσκο σπανάκι
1 κ.γ αποξηραμένη ρίγανη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 αβοκάντο, ξεφλουδισμένο
3 σκελίδες σκόρδο αποφλοιωμένες
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού
¼ φλιτζάνι φύλλα κόλιανδρου
χυμός 1 λεμονιού
1 κ.γ ξίδι από κόκκινο κρασί
1 πρέζα τσίλι
ψωμάκι για burger
καπνιστό τυρί μοτσαρέλα (προαιρετικά)

Προετοιμασία:

Άνοιξε τον φούρνο σου στο grill σε υψηλή θερμοκρασία. Βάλε τα μανιτάρια portobello και ψιλοβρέξε και τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο. Ρίξε αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και πασπάλισε με την ρίγανη. Μαγείρεψε τα σε κάθε πλευρά για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να εμφανιστούν τα σημάδια της σχάρας. Εάν θέλεις πρόσθεσε τυρί στα καπάκια των μανιταριών και μαγείρεψε τα μέχρι αυτό να λιώσει.

Εν τω μεταξύ, ρίξε πάνω στις πιπεριές και το κρεμμύδι λάδι αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ζέστανε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγείρεψε την κόκκινη πιπεριά και το κρεμμύδι ανακατεύοντας περιστασιακά για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Μετέφερε τα σε ένα μπολ και στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι και μαγείρεψε το για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Σβήσε τη φωτιά και άφησε τα στην άκρη.

Σε ένα μπλέντερ, βάλε το αβοκάντο με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το χυμό λεμονιού, το ξύδι και το τσίλι. Ρίξε αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε τα για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό. Τέλος ζέστανε τα ψωμάκια στη σχάρα άλειψε τους το μείγμα με το αβοκάντο και πρόσθεσε σταδιακά τα μανιτάρια, το σπανάκι, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια. Βάλε και το άλλο ψωμάκι στην κορυφή και σέρβιρε.

#2. Burger με γλυκοπατάτα και μαυρομάτικα φασόλια

AMAZING 10 ingredient Sweet Potato Black Bean Burger Hearty tender flavorful and SO delicious vegan glutenfree copy

Θα χρειαστείς:

2 φλιτζάνια πολτοποιημένη γλυκοπατάτα (2 μεγάλες γλυκοπατάτες)
1 φλιτζάνι μαγειρεμένα αλατισμένα μαύρα φασόλια, ξεπλυμένα και καλά στραγγισμένα
1- 1 ½ φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι (ή μαγειρεμένη quinoa)
1/2 φλιτζάνι καρύδι (πολύ ψιλοκομμένο)
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
2 ½ κ.γ κύμινο
1 κ.γ καπνιστή πάπρικα
1/4 κ.γ αλάτι και πιπέρι (για τη γεύση)
Για το ντεκόρ (προαιρετικά):
Αβοκάντο σε φέτες
Λάχανα, μαρούλι ή μαϊντανός
Κομμένο κρεμμύδι
Whisky μπάρμπεκιου Κέτσαπ σως

Προετοιμασία:

Προθέρμανε το φούρνο σου στους 200 βαθμούς και κόψτε τις γλυκοπατάτες στη μέση. Τρίψε τις με ελαιόλαδο και τοποθέτησε τις στο ταψί σε ένα φύλλο ψησίματος. Ψήνουμε τις γλυκοπατάτες μέχρι να μαλακώσουν -περίπου 30 λεπτά και τις αφήνουμε στην άκρη. Μειώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς.
Ενώ οι πατάτες ψήνονται, μαγείρεψε το ρύζι ή την κινόα.

Πρόσθεσε τα μαύρα φασόλια σε ένα μπολ μαζί με τη γλυκοπατάτα, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα καρύδια και τα μπαχαρικά. Ανακάτεψε τα μέχρι να γίνουν ένα μείγμα, σε περίπτωση που είναι πολύ υγρό πρόσθεσε περισσότερο ρύζι. Στη συνέχεια από το μείγμα που έφτιαξες κι έχεις μπροστά σου πλάσε μπιφτέκια και βάλε τα στο ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί να ψηθούν για 30-45 λεπτά, γυρίζοντας τα προσεκτικά για να δεις αν έχουν ψηθεί.. Όσο περισσότερο τα ψήσεις, τόσο πιο σφιχτά και πιο στεγνά, θα γίνουν. Περίπου 35 λεπτά είναι η ιδανική διάρκεια.

Πάρε τα ψωμάκια που έχεις αγοράσει βάλε πρώτα λίγη σαλάτα (μαρούλι μαϊντανό κλπ), στην συνέχεια βάλε το μπιφτέκι γλυκοπατάτας, φέτες αβοκάντο, κρεμμύδι και τη σως της επιλογής σου. Το burger σου είναι έτοιμο να το απολαύσεις.