Ετοιμάζεσαι να αγοράσεις κρέας για το πασχαλινό τραπέζι; Τι να προσέξεις;

Πατούλια Κατερίνα
Ετοιμάζεσαι να αγοράσεις κρέας για το πασχαλινό τραπέζι; Τι να προσέξεις;

Τι χρώμα έχει η σφραγίδα του ελληνικού κρέατος;

Τις ημέρες του Πάσχα, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και στην κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων κυρίως ζωικής προέλευσης.

Η σωστή επιλογή τους, η έγκαιρη μεταφορά τους στο σπίτι και οι ορθοί χειρισμοί στη συντήρηση στο οικιακό ψυγείο και στο μαγείρεμα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής διατροφής με βάση τη μεσογειακή δίαιτα.

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ο Ε.Φ.Ε.Τ. θέτει υπόψη των καταναλωτών ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων που προτίθενται να καταναλώσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα.

Γενικά στα πασχαλινά τρόφιμα πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.
  • Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.
  • Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.
  • Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.
  • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
  • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
  • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
  • Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Διάβασε ακόμα: Καφέ vs Άσπρα Αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά και ποια να βάψεις το Πάσχα