Η πιο δροσερή συνταγή για το καλοκαίρι:Μιλφέιγ με παγωτό παρφέ & Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια

Η πιο δροσερή συνταγή για το καλοκαίρι:Μιλφέιγ με παγωτό παρφέ & Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια

Το απόλυτο καλοκαιρινό επιδόρπιο

Κάθε φορά που ο καύσωνας χτυπάει κόκκινο, υπάρχουν ορισμένες καλοκαιρινές απολαύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεχαστείς. Όπως, για παράδειγμα αυτή η «πειραγμένη» συνταγή της Ιωάννας Σταμούλου από το sweetly.gr για το κλασικό μιλφέιγ, που φέρνει στο νου υπέροχες αναμνήσεις! Τοποθετώντας μια βελούδινη κρέμα παγωτού παρφέ με κομματάκια από Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια ανάμεσα σε «χίλια» (μιλφέιγ γαρ) καραμελωμένα φύλλα κρούστας, μπορείς να φτιάξεις κι εσύ αυτό το υπέροχο Μιλφέιγ με παγωτό παρφέ και Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια και να προσθέσεις σε αυτό το καλοκαίρι ασύγκριτη γεύση, δροσιά αλλά και ενέργεια, χάρη στον Μακεδονικό Χαλβά! Καλή απόλαυση!

Photo credits: Αντωνία Κατή

Υλικά

Για τα καραμελωμένα φύλλα

  • 5 φύλλα κρούστας
  • 70γρ. βούτυρο
  • 70γρ. ζάχαρη

Για το παγωτό

  • 3 ασπράδια αυγών
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 50γρ. μέλι
  • 50ml νερό
  • 600ml κρέμα γάλακτος
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 150γρ.Μακεδονικός Χαλβάς με γεύση Βανίλια
  • 150γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα, καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
  • 100γρ. κερασάκια μαρασκίνο ή γλασέ, κομμένα στα τέσσερα

Για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για το παγωτό:

  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Το τελευταίο λεπτό του χτυπήματος προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε τη σαντιγί στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  2. Βάζουμε τη ζάχαρη με το μέλι και το νερό σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να διαλυθούν τα υλικά στο νερό και από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι, βράζουμε δύο λεπτά ακόμη.
  3. Στο μεταξύ, χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Όταν η μαρέγκα θα μπορεί να σχηματίζει κορυφές και έχουν περάσει τα δυο λεπτά από το σημείο βρασμού, τραβάμε το σιρόπι από τη φωτιά και το ρίχνουμε στη μαρέγκα με συνεχή ροή κορδονιού, ενώ το μίξερ βρίσκεται σε λειτουργία. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη (τουλάχιστον) μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει και να σφίξει καλά.
  4. Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με τη σαντιγί και παγώνουμε το μίγμα σε παγωτομηχανή. Προσθέτουμε στο μαλακό παγωτό τονΜακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια, το καβουρντισμένο αμύγδαλο και τα κερασάκια και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Μεταφέρουμε το παγωτό σε δοχείο και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Για τα καραμελωμένα φύλλα:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170οC. Πάνω στον πάγκο της κουζίνας, σε χαρτί ψησίματος, απλώνουμε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο και το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, βουτυρώνοντάς τα και πασπαλίζοντάς με ζάχαρη ενδιάμεσα. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα φύλλα στη μέση κατά μήκος και κατά πλάτος κάνοντας έναν σταυρό και μετά τα χαράζουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια, 24 συνολικά.
  2. Μεταφέρουμε τα φύλλα μαζί με το χαρτί σε ένα ρηχό ταψί. Καλύπτουμε τα φύλλα με δεύτερο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε από επάνω ένα λίγο μικρότερο ταψί, ώστε να πιέζει τα φύλλα, για να βγουν ίσια μετά το ψήσιμο.
  3. Βάζουμε τα ταψιά στο φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, έως ότου πάρουν ξανθό χρώμα.
  4. Βγάζουμε τα φύλλα από το φούρνο και όταν κρυώσουν μπορούμε να ετοιμάσουμε το μιλφέιγ ως εξής: Βάζουμε το 1οφύλλο σε ένα πιάτο και απλώνουμε από πάνω λίγο παγωτό. Συνεχίζουμε με το 2οφύλλο και στη συνέχεια παγωτό, 3ο φύλλο και παγωτό και τελειώνουμε με το 4οφύλλο που, αν θέλουμε, μπορούμε να το σπάσουμε σε κομματάκια. Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο ακόμα Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια, γαρνίρουμε με ένα κερασάκι και σερβίρουμε.