Φτιάξε gluhwein στο άψε σβήσε, με την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Φτιάξε gluhwein στο άψε σβήσε, με την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή

Το ποτό των Χριστουγέννων επιστρέφει

Μόλις δεκατέσσερις ημέρες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και οι εορταστικές λιχουδιές έχουν κάνει την εμφάνιση τους εδώ και αρκετό καιρό. Μαζί με τα μελομακάρονα και τις δίπλες όμως, έρχεται και ένα ρόφημα πολύ αγαπημένο σου, και αυτό δεν είναι άλλο από το ζεστό κρασί των Χριστουγέννων.

Γνωρίζεις βέβαια, πως το gluhwein είναι παραδοσιακή –κατά κάποιο τρόπο- συνταγή της Γερμανίας, οπότε πρέπει να μάθεις να το φτιάχνεις και σωστά. Δεν αρκεί μόνο να είναι εύκολη, πρέπει να είναι και η σωστή παραδοσιακή συνταγή για να μπεις στο κλίμα των Χριστουγέννων όπως ακριβώς πρέπει.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

½ πορτοκάλι
¾ φλιτζανιού νερό
¼ φλιτζανιού ζάχαρη (κανονική ή καστανή)
20 γαρύφαλλα
2 sticks κανέλα
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
1 μπουκάλι (750 ml) κόκκινο κρασί (ημίγλυκο ή ξηρό)

Με ένα μαχαίρι καθάρισε προσεκτικά το πορτοκάλι, αφαιρώντας τη φλούδα, χωρίς όμως να έχεις μεγάλη ποσότητα από το λευκό μέρος του πορτοκαλιού. Έπειτα στύψε το πορτοκάλι και άφησε το στην άκρη.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίξε το νερό με τη ζάχαρη και άφησε τα να βράσουν, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει εντελώς. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία και ρίξε μέσα τα γαρύφαλλα, την κανέλα, τον γλυκάνισο, τις φλούδες πορτοκαλιού και τον χυμό. Άφησε τα να πάρουν μια βράση για ένα περίπου λεπτό.

Χαμήλωσε κι άλλο τη θερμοκρασία και πρόσθεσε το κρασί. Άφησε τα όλα μαζί για περίπου 20’ να σιγοβράσουν. Μπορείς ωστόσο κάθε τόσο να του ρίχνεις μία ματιά, καθώς δεν θέλουμε να έρθει σε πλήρη βρασμό. Μόλις είναι έτοιμο σούρωσε το και μοίρασε το σε μικρές κούπες, προσθέτοντας (προαιρετικά πάντα) λίγο ρούμι ή αμαρέτο. Γάρνιρε με φλούδα πορτοκαλιού και γλυκάνισο εάν θέλεις.



Photo credits: Leela Cyd