Τέσσερις συνταγές της Ελένης Μενεγάκη που πρέπει να φτιάξεις

Πατούλια Κατερίνα
Τέσσερις συνταγές της Ελένης Μενεγάκη που πρέπει να φτιάξεις

Η Ελένη δεν μαγειρεύει συχνά στον αέρα της εκπομπής αλλά όταν το κάνει, σκίζει

Και πόσοι μάγειρες και πόσες μαγείρισσες δεν έχουν περάσει από την κουζίνα της Ελένης Μενεγάκη. Από την θρυλική Βέφα Αλεξιάδου μέχρι την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου.

Κι όμως, ανάμεσα στους σεφ που της μαγείρευαν, η Ωραία Ελένη φρόντιζε σπάνια μεν αλλά με μεγάλη επιτυχία να μπαίνει στην κουζίνα κι εκτός από το να δοκιμάζει νέες γεύσεις, ετοίμαζε και τις δικές της συνταγές.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Ελένη έφτιαξε την μακαρονάδα που είναι πανεύκολη και την αγαπούν τα παιδιά της.

Έβαλε τα μακαρόνια της σε μία κατσαρόλα να βράσουν και όπως τόνισε δεν θέλει να είναι πολύ βρασμένα και σε μία άλλη κατσαρόλα έβαλε το λάδι, μία σκελίδα σκόρδο που θα το έβγαζε μετά μιας και τα παιδιά της δεν αγαπούν το σκόρδο και πρόσθεσε πιπεριά και κρεμμύδια ενώ στο τέλος πρόσθεσε και λίγη ζάχαρη. Στη συνέχεια έβαλε φρέσκια πολτοποιημένη ντομάτα και άφησε να σιγοβράσει η σάλτσα.

Η Ελένη Μενεγάκη όπως τόνισε της αρέσει να πετά τα μακαρόνια μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, όπως κάνουν οι Ιταλοί και στο τέλος πρόσθεσε βασιλικό. Μία εύκολη συνταγή που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε σε χρόνο ρεκόρ!





Η σοκολατόπιτα, που η Ελένη την έφτιαξε αντί τούρτας στα γενέθλια της κόρης της Μαρίνας:

Τα υλικά της συνταγής για την σοκολατόπιτα δια χειρός Ελένης Μενεγάκη:
1¼ φλ. αλεύρι
140 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
250 γραμμάρια βούτυρο
3 αυγά μεσσαία
5 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
1 βανίλια
λίγο βούτυρο ακόμα για το ταψί









Τα τρουφάκια της Ελένης:

Η συνταγή είναι απλή για μικρούς και μεγάλους: 200 γραμμάρια κουβερτούρα, 250 γραμμάρια βούτυρο για ζαχαροπλαστική με 30% λιπαρά, 150 γραμμάρια βούτυρο κλασσικό τα βάζετε σε ένα τηγάνι και όταν αυτά ενοποιηθούν σε χαμηλί φωτιάμ βάζετε αν θέλετε λίγο ξύσμα πορτοκάλι, 50 γραμμάρια κακάο σε σκόνη, 450 γραμμάρια μπισκότα της αρεσκείας σας χοντροκομμένα, 1 βανίλια, λίγο κονιάκ αν θέλετε, ½ σκόνη κανέλα…Αφού ενοποιηθεί και γίνει μία ωραία μάζα, το βάζουμε σε ένα μπολ και μέσα στο ψυγείο, το αφήνουμε για αρκετή ώρα και μετά το βγάζουμε. Το μείγμα θα είναι σαν πλαστελίνη και κάνουμε μικρές μπάλες.

Τα ρεβύθια φούρνου της Ελένης που τα λατρεύει κι ο Μάκης!

Ρεβίθια στο ταψί
Υλικά: 500 γραμμ. ρεβίθια, 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες), 2 μικρές ντομάτες (κομμένες σε λεπτές φέτες), 2 δαφνόφυλλα, 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. αλάτι, 1/2 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο, νερό όσο πάρει.


Εκτέλεση:
Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ρεβίθια με λίγη σόδα μαγειρικής με μπόλικο νερό. Αν είναι βραστερά, μπορούμε να παραλείψουμε τη σόδα. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα ρεβίθια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια.

Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3-4 ώρες. Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση, το χρώμα, η υφή και το χύλωμα των ρεβιθιών.