Μπανανόψωμο χωρίς ζάχαρη και χωρίς βούτυρο όπως το τρώει η διαιτολόγος

Μπανανόψωμο χωρίς ζάχαρη και χωρίς βούτυρο όπως το τρώει η διαιτολόγος

To banana bread όπως πρέπει να είναι

Δεν είναι τυχαίο πως το banana bread, το περίφημο μπανανόψωμο αποτελεί την κορυφαία συνταγή που φτιάχνει όλος ο πλανήτης και στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown.

Η Σταυρούλα Κρίκη, διαιτολόγος- διατροφολόγος δημιούργησε μια συνταγή για μπανανόψωμο χωρίς ζάχαρη και χωρίς βούτυρο που μπορείς να τρως ακόμα και κάθε μέρα.

«Ως διαιτολόγος, καταλαβαίνω ότι κάποιος που κάνει δίαιτα στερείται αρκετές απολαύσεις. Είναι δύσκολο κανείς να αλλάξει τις συνήθειές του από τη μιά μέρα στην άλλη. Και πόσο μάλλον όταν πρέπει να αλλάξει τις συνήθειες όλης της οικογένειας. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος να καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να βγάλουμε τις απολαύσεις από τη καθημερινότητά μας ούτε για χάρη της δίαιτας ούτε για χάρη της μακροχρόνιας υγιεινής διατροφής. Αυτό που πρέπει να καταφέρουμε αντί για αυτό είναι να βρούμε τις σωστές και εξίσου νόστιμες εναλλακτικές.

Μετά από τη μελέτη πολλών συνταγών είδα ότι οι περισσότερες ζητούσαν μεγάλες ποσότητες λευκής ζάχαρης, παρόλο που οι ώριμες μπανάνες έχουν ήδη αρκετή γλυκύτητα. Η φωνούλα μέσα μου είπε “challenge accepted” και οι δοκιμές ξεκίνησαν.

Αυτή η συνταγή λοιπόν, βασίζεται στη γλυκύτητα της ώριμης μπανάνας και σε μία μικρή ποσότητα μελιού. Ο συνδυασμός αυτών των δύο έχει σαν αποτέλεσμα ενα υπέροχα γλυκό και απίστευτα θρεπτικό ψωμί. Για να αυξήσω ακόμα περισσότερο τη θρεπτική αξία αυτού του ψωμιού, πρόσθεσα αλεύρι ντίνκελ, ελαιόλαδο και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά», τονίζει η ειδικός.

Μπανανοψωμο Χωρις Ζαχαρη και Χωρις Βουτυρο

Μερίδες: 12 φέτες
Συστατικά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
⅓ φλιτζάνι μέλι
3 μπανάνες (η μία κομμένη στη μέση κατά μήκος)
2 αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (σπιτικό)
1,5 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλιτζάνι αλεύρι ντίνκελ
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ. αλάτι
½ φλιτζάνι σταγόνες κουβερτούρας

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το μέλι.
Κόβουμε τη μία μπανάνα κατα μήκος και κρατάμε τη μισή στην άκρη. Βάζουμε τις υπόλοιπες 2,5 μπανάνες στο μπολ και με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο για το πουρέ, λιώνουμε τις μπανάνες.
Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά και τα βάζουμε μαζί το εκχύλισμα βανίλιας στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά στα υγρά: το αλέυρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ντίνκελ, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε λίγο ακόμα να πάνε παντού.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι για ψωμί και μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι. Τοποθετούμε από πάνω τη μισή μπανάνα που είχαμε κρατήσει στην άκρη και πιέζουμε ελαφρά.
Ψήνουμε το ψωμί για 50 λεπτά ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει από το κέντρο του ψωμιού στεγνή.
Εάν θέλουμε να φτιάξουμε ψωμάκια ατομικά, βάζουμε το μείγμα σε ταψάκι για μάφινς και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Αυτό το μπανανοψωμο μπορεί να μπει στην κατάψυξη. Μπορείς να καταψύξεις τις φέτες σε σακουλάκια τροφίμων.

Η Κρίκη Σταυρούλα είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Λατρεύει το καλό φαγητό και πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να στερείται κανείς προκειμένου να είναι υγιής http://stavroulacooking.com/